[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Nätverksspels-surfa:
> Unreal
> Counter Strike
> Grrlgamer

Läs mer:
> Rapport från en f.d oskuld
> Kvinnor kan - spela datorspel
> datorspelsänkans klagan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>> spelat - nätverksspel


Kvinnligt nätverk

Jag har spelat en hel del nätverksspel genom åren och det är förhållandevis sällan det händer att jag träffar på en annan tjej.
Det är grabbar så långt ögat når som sitter vid skärmarna och under glada tillrop slaktar varandra till höger och vänster.

Jag vet att det finns en och annan kvinnlig quake-klan och trevliga websidor som: Grrlgamer men var håller den stora tjejmassan hus?
På TV är det tjejer med och recenserar spel, det finns numera fler kvinnliga karaktärer än prinsessa i nöd att ikläda sig och inte fasiken behöver man vara värsta tek-putten längre heller för att betvinga spel och datorer.

Så varför ser man då så få tjejer i nedsläckta rum som är överbelamrade med skärmar, jolt-cola, skärmar och annat skojsigt?
Kom inte och påstå att det är för att det kvinnliga könet är så naturligt fredligt av sig och skyr våld och förstörelse för det är bara inte sant.
Jag tror att många kvinnor går och bär på gigantiska behållare med frustrationer och ilska över världens orättvisor som det bara är att ösa ur och att många män aldrig kommer i närheten, av dessa i nätverksspel, strålande tillgångar.

Illustration av Tor Hammar

Tråkigt är det inte heller, men om man aldrig prövar får man inte reda på hur kul det är. Inte är det särskilt svårt, knyppling och high impact aerobics är attans så mycket klurigare. Möjliga förklaringar skulle kunna vara att alla killar har det så mysigt där de sitter att de helst inte inviger någon av andra könet, det är deras egna lilla herrklubb som ska uppväga våra tjejkvällar.

Många tjejer kanske inte heller har den dator som krävs för att spela något mer avancerat än Tetris och det känns ju lite surt att lägga upp en massa extra pengar för att få spela lite spel när den gamla burken funkar utmärkt till surfning och ordbehandling.

Hur gör man om man är himla sugen och nyfiken men inte vet hur man ska gå tillväga?

Tja först och främst så hjälper det alltid att tjata lite om att få följa med, de flesta är rätt positiva till att ha med lite kanonmat.

- Har man en relativt ny dator kan det räcka långt att sätta in en grafikaccelerator, på vanlig svenska ett 3-D grafikort.
(Är inte din dator utrustad med ljudkort så räcker den med stor säkerhet inte till för att spela några roliga spel ändå.)

- Andra bra tillbehör är hörlurar istället för högtalare och en mus med många knappar och/eller scrollfunktion så du smidigt kan byta vapen och annat fiffigt.

- Nätverkskort med tillhörande kabel behöver man såklart och där kan man välja mellan 10- eller 100-kort. Fråga de du tänker spela med vad de har för något och vad de tycker du ska skaffa. Själv tycker jag man ska ta det värsta, största och bästa.

- Hubb får någon annan gammal räv släpa med sig (det är den lilla lådan som alla stoppar sin sladd i och som gör att alla datorerna hittar varandra).
Herregud du är ju nybörjare ju!

- Om man inte vill, kan eller har råd att skaffa sig en ny bättre dator så kan man antingen låna av någon snäll eller gå till ett av alla trevliga spelcaféer som finns.
Där kan man både öva själv, se om man inte får vara med någon annan att leka om man är tuff och socialt begåvad eller så tjatat man med sig polarna dit.
Lite dyrare men då slipper man släpa burkar, fixa spel och hålla på att konfigurera nätverket vilket kan vara lite bökigt.

Bra spel att säga att man vill spela är "Unreal Tournament" som du världsvant benämner UT och "Counterstrike" som du förstås vet är en modifiering av Half-Life. (Såklart är vilken som helst av qaukeversionerna också ett utmärkt val.)
Se gärna till att du har övat i alla fall lite innan så att du inte trillar över första bästa stup och ner i lavahaven, fastnar med näsan stirrandes i taket eller springer omkring och försöker döda folk med kniv (det är total överkurs och något som översittartyper kommer att försöka förödmjuka dig med).

När du väl kommit så långt att du sitter där framför skärmen (först är det kaos i två timmar och inget funkar och alla sliter sitt hår när de försöker få alla de små datorliven att leka snällt ihop) är det bara ett par fysiska problem att övervinna.
- Drick inte för mycket koffeinhaltiga drycker, man blir bara kissnödig och stissig och framemot tre på natten förmodligen illamående.
- Se till att du sitter ordentligt och har ställt in alla inställningsbara prylar som bara möjligt går att ratta på. Förmodligen kommer du inte att flytta dig från stolen de närmaste fem timmarna och då är ergonomi extra-superduper-viktigt.
- Chips är gott men flottigt och har en förmåga att fastna i både mushjul och tangentbord. Salta pinnar är ett bra lättätet alternativ.
- Alkohol funkar av förklarliga skäl inte bra när man behöver sin reaktionsförmåga och koordination men om alla sitter och halsar bärs kan det vara riktigt kul + att man för en gångs skull får en rejäl konkurrensfördel om man hinkar mindre än de andra.
- Framför allt, glöm inte att blinka vilket undertecknad gjorde när hon varvade "Quake II" och fick en rejäl ögoninflammation på kuppen.

Fragga friskt flickor!


Illustration Tor Hammar
KORT ORDLISTA:

Fragga
= Att ha ihjäl någon och därmed ta poäng
BFG = Big Fucking Gun
Straifa/strejfa = Att springa i sidled runt hörn och andra kul objekt som medspelare och pelare. Ett måste att behärska om man ska uppnå högre spelhöjder.
Snipe/Snajpa = Att skjuta någon med prickskyttegevär, görs med fördel samtidigt som man campar.
Campa = Att fega i ett hörn där helst ingen vet att man är och sedan döda de "oskyldiga" förbipasserande. Anses lite ofint men rätt kul, speciellt med kombinationen snipergevär.


Text Agnes Hulthén
Illustrationer Tor Hammar
: 01-05-18


 
> maila crew@bulldozer.nu