[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> spel - sällskapsspel - recension - månadens spel januari


"Cluedo" och "Citadels"

Bulldozers två sällskapsspel för månaden januari är klassiska brädspelet "Cluedo" och det hyfsat nya kortspelet "Citadels", som är gjort efter tysk förlaga.
Det Agatha Christie-liknande mordgåtespelet "Cluedo" (clue=ledtråd + ludo=fiaspel) uppfanns givetvis av en engelsman. Spelet har funnits ute på marknaden i över 50 år och i svensk version sen 70-talet.
Det något nyare "Citadels" blev årets spel i Tyskland 2000 och nominerades till samma titel i Sverige 2002.

CLUEDO

Spelplan CluedoTyp av spel: Brädspel
Språk: Svenska
Antal deltagare: 3-6 spelare
Ålder: 8+
Speltid: Cirka 45 minuter
Spelet innehåller: spelplan, 6 spelpjäser, 6 mordvapen, 21 kort, anteckningsblock
Spelföretag: Parker Brothers

Det här går det ut på:
Kom igen, alla har spelet "Cluedo". Alla!
Eller sett lekprogrammet med Martin Timell på TV4.
Erkänn nu, du vet hur det går till. Ifall du är för ung för att ha sett lekprogrammet och faktiskt lyckats hålla dig undan brädspels-"Cluedo" så kan spelets gång sammanfattas på följande vis.
Under en bjudning i Doktor Svarts stora hus hittas värden mördad.
Någon av de sex personerna som var närvarande vid middagen är mördaren.
Ditt jobb som spelare är att finna mördaren, mordvapnet och lista ut i vilket av bottenvåningens nio rum mordet begicks.

I början av spelet plockas kort föreställande ett mordvapen, en mordplats och en mördare ut ur korthögen och göms i ett svart kuvert. De tre korten är svaren på mordmysteriet.
De övriga korten delas ut till spelarna.
Nu får du börja gå omkring på spelplanen i försök att ta dig till ett valfritt rum.
Väl i rummet kan du när det är din tur begära att få se tre kort; ett mordvapen, en misstänkt, samt det rum du befinner dig i. Med start från spelaren till vänster om dig måste nu spelare som har något av korten på hand visa det för dig utan att någon annan får se. Dock är det så att när du väl fått se ett av korten du bad om får du vara nöjd och turen går vidare.
Så om spelaren till vänster om dig har rummet du står i så är det lika bra att du flyttar dig vidare annars kommer du bara att få samma kort att titta på hela tiden..
Så här håller man på till dess att någon tror sig lyckats avslöja vilka tre kort som ligger i kuvertet och glatt ropar ut något som:
- Jag anklagar Professor Plommon för det bestialiska dådet att med blyröret ha tagit Doktor Svart av daga i köket.

"Cluedo" är ett ganska så enkelt spel i sin grund, men inte helt genomsimpelt. Logiskt och strukturerat tänkande premieras och ofta vinner den som lyckas lista ut vilka kort som skickats fram och tillbaka mellan de övriga spelarna.
En rolig sak med "Cluedo" är att det frambringat så många varianter.
De enklaste är rena kopior som "Simpsons Cluedo"(Var det Bart som mördade mister Burns med en förgiftad donut i Kwik E Mart-butiken?) och "Dungeons & Dragons Cluedo" (Var det dvärgkrigaren som mördade ärkemagikern i skattkammaren med en magisk dolk +3?)
Roligast är nog Cheapass Games klassiker "Kill doctor Lucky".
Andra mysteriespel börjar först när det roliga är över, här får du istället försöka ta död på den eländige doktorn som bara kommer undan hela tiden.
En variant när man spelat sig trött på det klassiska "Cluedo"-spelet.

Speltestare: Harald, Mia, Emma, Kajsa och Johan

Det här tyckte panelen:
Harald: "Parker Brothers nya upplaga har helt och hållet ändrat på anteckningsblocket vilket gör att ett helt livs Cluedospelande om somrarna plötsligt inte är vatten värt. Jag klarar inte av att föra begripliga anteckningar längre och känner mig bara dum."
Mia: "Cluedo är bra eftersom äldre spelare kan ägna sig åt att hitta bästa taktiken för att lösa mysteriet medan yngre spelare kan tycka det är roligt bara för att det är en mordgåta."
Johan: "Gissade jag fel? Så bra. Då slipper jag vara med mer va?"

Plus:
Klassiskt
Tidlöst
Nya versionen har roliga små plastfigurer som du kan måla om du är lagd åt det hållet
Underhållande
Lätt att lära sig reglerna

Minus:
Kan vara frustrerade att försöka ta sig runt spelplanen
Det är alltid någon som vet precis hur man ska anteckna för att vinna
Svag bakgrundshistoria, mördaren saknar motiv


CITADELS

CitadelsTyp av spel: Kortspel
Språk: Engelska (ursprungligen tyskt "Ohne Furcht und Adel")
Antal deltagare: 2-7 spelare
Ålder: 10+
Speltid: 20 - 60 minuter
Spelet innehåller: 18 karaktärskort (varav 8 används i taget), 66 distriktskort, 1 kron-marker (till spelaren som ska välja karaktär först), 18 karaktärs-marker (för att hålla ordning på vilka karaktärer man använder sig av), guldmarker, poängmarker
Spelföretag: Fantasy Flight Games/Midgaard Games

Det här går det ut på:
Spelarna är alla medeltidsherrar som skall bygga varsin medeltida stad med hjälp av byggnadskort värda olika mycket poäng.
Det gäller att samla på sig så mycket poäng som möjligt samt att så snabbt som möjligt bygga klart sin stad. När någon spelare lyckats bygga åtta distrikt är spelet över (rundan spelas klart så flera spelare kan nå åtta kort) och värdet på de kort man har på bordet räknas samman.
Man kan få bonuspoäng för olika saker; att vara först till åtta byggnader ger 4 poäng, att ha en byggnad av varje kategori (det finns exempelvis kyrkliga byggnader, handelshus, militära byggnader osv) ger 3 poäng och det finns också byggnader som är värda mer poäng än de kostar att bygga.
Det behöver alltså inte vara den som nått först till åtta byggnader som vinner utan kan lika gärna vara den som spelat slugt och hunnit bygga flest pråliga byggnadsverk (som ingen annan elakt rivit).

I början på varje runda väljer spelarna var sin karaktär efter en viss turordning.
Det finns åtta tillgängliga karaktärer och beroende på hur många spelare man är går urvalsprincipen till på lite olika sätt.
Vem som har vilken karaktär vet dock inte motspelarna förrän det är den karaktärens tur att göra sitt drag (varje karaktär har en fast plats i spelets turordning, till exempel börjar alltid lönnmördaren varje runda).
Karaktärerna har också olika egenskaper, exempelvis kan krigsherren riva andra spelares byggnader medan biskopen är immun mot krigshandlingar. Lönnmördarens huvuduppgift är att mörda en av de andra karaktärerna som då får stå över sin runda medan kejsaren får utse vem som får välja sin karaktär först i nästa runda (övriga väljer sin karaktär efter hur de sitter i medsols ordning).
Beroende på vilket som är ens syfte i omgången (att förstöra för den som har flest byggnader, att bygga eget eller att tjäna så mycket pengar som möjligt) väljer man den karaktär som har bäst förutsättningar för att lyckas med uppsåtet.
Man kan påverka sina inkomster genom att välja en karaktär som får sold för en viss typ av byggnader. Om jag har byggt ett fort, som räknas som en militär byggnad, och sen väljer att spela krigsherren får jag extra guld i den omgången.
Det samma gäller för biskopen och religiösa hus, köpmannen och handelshus, kungen och nobla byggnader. Karaktärerna har både plus och minus, men väljer man den karaktär som är bäst eller mest hotfull i rundan löper man alltid risk att bli lönnmördad och få stå över hela omgången.

Om man spelar med mindre än sex spelare skall några slumpmässiga karaktärskort läggas åt sidan i varje runda innan förste spelaren väljer karaktär.

Speltestare: Jill, Anders, Cissi, Niclas, Harald och Mia

Det här tyckte panelen:
Niclas: "Inget för familjesammankomsten, det kan bli trist stämning när man lönnmördat farmor för femte gången"
Cissi: "Korten är fina och spelet snyggt"
Anders: "Modest prissatt i förhållande till hur avancerat det är."
Jill: "Spelet riskerar att utlösa badkarsdiplomati ("om du jävlas med mig nu och river mina hus får du sova i badkaret i natt")"

Plus:
Alla karaktärer är bra på något så man kan aldrig välja fel
Man får tillfälle att använda både bluff och psykologi under spelets gång
Bygger på både tur och strategi
Nya förutsättningar i varje runda ger möjlighet att byta taktik
Tysk kvalitet!
Det tar under 2 timmar att spela
Reglerna går hyfsat snabbt att gå i genom
Genomtänkt speldesign med väl fungerande regler

Minus:
Det tar lite för lång tid att spela om man är fler än fyra.
Man behöver hålla huvudet klart under spelets gång och hålla reda på de olika karaktärerna för att kunna göra bra drag
 
> maila crew@bulldozer.nu