[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> spel - sällskapsspel - recension - månadens spel mars


"KortAlfapet" och "Chez greek"

KortAlfapet får bli månadens klassiska spel, även om det är en modern variant på klassiska korsords-spelet Alfapet. Kort står alltså inte för att det går extra snabbt utan att det är ett kortspel.
Reglerna är i princip liknande de i originalet, men spelar man på tu man hand kan romantiken förbytas i bråk då den spelvarianten innebär att man får stjäla poäng från motpartens finurligt ihopklurade ord.
Månadens nya spel är också det ett kortspel, av det mer humoristiska slaget. "Chez Greek" är en alldeles färsk variant på "Chez Geek"
som kom 1999. Ett spel som utspelas i collagemiljö med booze, weed och nookie som några av sakerna man skall få poäng på.

KORTALFAPET

KortalfapetTyp av spel: Kortspel
Språk: Svenska
Antal deltagare: 2-4
Ålder: 9+
Speltid: Cirka 30 minuter
Spelet innehåller: 106 bokstavskort och 4 jokerkort
Spelföretag: Alga

Det här går det ut på:
Detta är alltså en kortspelsvariant på den gamla klassikern "Alfapet", men istället för brickor och spelplan så har du bokstavskort på hand som du bygger ord med direkt på bordet.
Varje spelare börjar med sju kort på handen och tar i slutet av sin runda alltid upp så många kort som krävs för att ha full hand igen.
Den första spelaren lägger ut ett ord på bordet med hjälp av korten på hand och sen räknas ordets poäng ihop.
Varje bokstavskort har, precis som i originalspelet, ett poängvärde och det finns även jokerkort som man får använda som valfri bokstav. De är dock inte värda några poäng, men vad gör det om man kan få ut ett ord med x eller y på bordet...
Jokern förblir förstås den bokstav som den som lade ut den bestämt att den är, även om det inte passar nästa spelare...Vissa bokstavskort har symbolen x2 eller x3 på sig, vilket förstås innebär att man får gångra hela ordets poäng två och tre gånger när dessa kort läggs i ett ord.

Spelare nummer två måste sen bygga sitt ord på minst en av de utlagda bokstäverna på bordet, vägrät eller lodrät. Det går också bra att bygga på ordet framför eller bakom, men då måste ordet ändra betydelse och inte bara bli en annan form av samma ord.
Kan man inte lägga något ord med de bokstäver man har på hand får man saka ett kort och ta upp ett nytt.
Kan man inte lägga då heller går turen över till nästa spelare.

Spelet är slut när korten är slut.
Poängsumman för de kort man har på handen då dras från den poäng man tjänat ihop under spelet. Den som fått mest poäng vinner.

Spelar man 2 personer stjäl man poäng från motståndaren.
Man får alltså inte poäng för ordet man lagt ut förrän motståndaren lagt sitt ord. Den eller de bokstäver som han använder från ditt ord får du inte poäng för alls. Och samma sak gäller förstås dig när du bygger på hans ord.
Man tar bort bokstavskorten efter varje poängräkning så att det aldrig ligger mer än ett ord på bordet.

Spelar man 3-4 spelare ligger alla kort kvar på bordet rundan ut och man skall precis som i vanliga alfapet helst försöka få poäng för flera ord samtidigt.
Poäng delas ut direkt efter att varje spelare lagt sitt ord och den som fick mest poäng i omgången får börja att lägga ut i följande runda.

Speltestare: Mia & Harald

Det här tyckte panelen:
Mia: "Sånt här gillar jag, särskilt när jag vinner!"
Harald: "Det är nästan lika frustrerande som riktigt Alfapet, men det finns i alla fall inga pluttiga små brickor som man kan tappa på golvet"

Plus:
Liten behändig förpackning, enkelt att ta med på resan
Funkar för hela familjen, i alla fall om barnen är i skolåldern
Lätt att komma igång med, särskilt om man spelat Alfapet nån gång

Minus:
Går inte att spela så många samtidigt
Det vanliga Alfapetproblemet med vilka ord som skall godkännas och inte
Har man en spelbricka kan man vrida den så att alla kan se från rätt håll, men det är svårare att flytta lösa kort och det är irriterande att nån alltid får läsa upp-och-ner.Chez GreekCHEZ GREEK

Typ av spel: Kortspel
Språk: Engelska
Antal deltagare: 2-5 spelare
Ålder: "This game is intended för adult audiences. No actual maturity required"
Speltid: ca: 60 minuter
Spelet innehåller: 112 spelkort
Spelföretag: Steve Jackson Games

Det här går det ut på:
För ett par år sedan släppte anrika Steve Jackson Games ett vansinnigt enkelt och väldigt roligt kortspel vid namn "Chez Geek".
Tanken var att man som delboende i en kollektivlägenhet skulle samla på sig så mycket sköna prylar, polare och aktiviteter som möjligt för att stå ut med sitt lama jobb. Till "Chez Geek" kom två set med extrakort och nu har ett fristående spel på samma koncept släppts, "Chez Greek".
Slackarna är tillbaka och nu går de på college.

Själva grundidén är enkel. Ur en hög med kort drar du din sysselsättning.
I originalet fick du ett jobb, från den välbetalde med stressade löneslaven till rocktrummisen, som ofta har dåligt med pengar men å andra sidan gott om fritid. Varje jobb har en viss mängd inkomst, en viss mängd fritid och ett "slack goal", hur mycket slack-poäng man måste samla ihop för att vinna spelet.

När du dragit din sysselsättning är det dags att dra en hand med kort från den andra högen. Dessa kort är blandade på fyra kategorier: aktiviteter, prylar, personer och närsomhelst ("whenever").

Aktiviteter: En aktivitet är något du gör på din fritid till exempel sover, ser på tv, går på barrunda, hånglar eller spelar fåniga kortspel.
Prylar: En pryl är något som du kan äga för att få ditt liv att kännas bättre till exempel sprit, mat, böcker, tv-apparater eller cigarretter.
Personer: Livet är uppdelat på två sorters personer, de bra och spännande som du vill bjuda hem till dig och de trista, kassa, personerna som du helst vill ska vara hemma hos någon annan.
Närsomhelst: Precis som kortkategorins namn antyder är det frågan om kort du kan spela när som helst under spelets gång. Ett närsomhelstkort kan påverka spelet på mängder med olika sätt. Från att hindra någon från att sova (det står en idiot med motorsåg och väsnas utanför ditt fönster) till att höja din inkomst eller ge någon sparken från sitt jobb.
Aktiviteter och prylar kan vara gratis eller ha en kostnad så att du måste spendera inkomst för att spela ut kortet.

När det så blir din tur att spela börjar du med att dra kort så du har en full hand samt slå eventuella tärningar för variabel inkomst eller fritid ifall du har en sysselsättning som inte ger lika mycket varje runda.
Du får också slå tärningen för att köra bort eventuella oönskade gäster som nån av de andra spelarna bussat på dig.
Sedan är det dags att bjuda in gäster. Du kan spela ut så många gästkort du har på handen. De som har ett positivt slackvärde är önskade gäster och för att de ska komma hem till dig måste du lyckas slå tre eller bättre på en vanlig, sexsidig, tärning. Oönskade gäster spelar du ut hemma hos andra, och de kommer givetvis vare sig lägenhetsinnehavaren vill eller inte.
Med gästerna avklarade är nästa steg att spendera fritid och pengar.
Du får du spela ut så många aktiviteter och prylar som din inkomst och din fritid tillåter. (Att handla beräknas ta en fritidsenhet oavsett hur mycket du handlar)
Det går inte att spara fritid eller pengar till nästa runda så man kan lika gärna kräma på.
När som helst under din runda, eller under någon annans runda för den delen, kan du spela ett närsomhelstkort.

Samtliga kort, till "Chez Geek" med expansioner såväl som till "Chez Greek" och kommande "Chez Grunt", är härligt illustrerade av John Kovalic och ofta mycket roliga. För den som läst Kovalics serie "Dork Tower" känns ett flertal karaktärer, däribland bisamråttan Carson, igen från flera av korten.

Det roliga med spelet är igenkänningsfaktorn, något som tyvärr är högre i originalspelet än i "Chez Greek". Jag antar att man måste ha gått på ett amerikanskt college eller sett typ alla collegefilmer som någonsin gjorts för att riktigt uppskatta humorn hos "grekerna". Men givetvis så känns det skönt att låta sin karaktär blåsa alla sina pengar på nya CD-skivor eller en skruttig rishög till bil.
Eller varför inte bara en jädra massa sprit?

Det finns ett par detaljer som skiljer "Chez Greek" från originalet.
Istället för yrken har man numera så kallade "majors", huvudinriktningar på sina studier. Dessutom har det kommit till ett nytt sorts kort, "weeks".
En vecka spelas ut som ett närsomhelstkort och ligger sedan på bordet och gäller alla spelare. En vecka kan vara allt ifrån amerikanarnas infamösa "Spring Break", då all sprit och allt braj är gratis. Eller varför inte mitterminstenta-veckan då alla har väldigt mycket mindre fritid.

Annars är det här i princip samma spel, och du kan med lätthet kombinera både Geek och Greek för att få en rejäl bunt med kort att spela med.
(Något som kan rekommenderas ifall ni planerar att vara många)

Chez-spelen har väldigt enkla regler och blir snabbt populära även bland vänner som ser med misstankar på alla kort som inte har sex frågekategorier eller någon av de fyra officiellt godkända färgerna på sig.
Även om temat med allt hångel, sprit och gräs kanske kan vara i mesta laget för gammelfarmor eller småsyskonen.

Speltestare: Cissi, Niclas, Anders, Jill, Harald och Mia

Det här tyckte panelen:
Jill: "Det märks att vi spelade för många, korten i leken tog slut för snabbt när man var sex spelare"
Niclas: "Jag tror att det funkar bättre om man lägger ihop Chez Geek och expansionerna med Chez Greek så det blir större kortrotation"
Harald: "Jag tyckte att originalet var lite roligare, men det är kanske för att vi där spelat med två expansioner"
Mia: "Kul spel, men man måste vara hyfsat bevandrad i nördkultur för att förstå alla hänvisningar"

Plus:
Gulliga teckningar och roliga texter på korten
Lockar till skratt
Hyfsat lättspelat efter inlärningsfasen

Minus:
Kan i värsta fall bli segdraget
Väldigt amerikanskt i sitt koncept
Tar ett tag att komma in i eftersom man måste läsa ordentligt på korten
 
> maila crew@bulldozer.nu