[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - serier - Spindelmannen


Spindelmannen hette han förut

Nu mera "Spiderman" även i Sverige.
Han var en plugghäst i skolan och inte särskilt populär, men hans vetenskapliga intresse ledde också till hans förvandling till Spindelmannen.
När han närvarade vid ett strålningsexperiment blev han nämligen biten av en strålskadad spindel, vilket på något märkligt sätt gav honom själv en spindels "proportionella styrka och snabbhet" som det brukar stå i serietidningen.
Tja, tänk dig själv en tvåmeters spindel!


Vår vänlige "kvartersspindel" som han ofta kallat sig själv, har inte haft det lätt här i livet.
Egentligen heter han Peter Parker, men det är hemligt - så säg det inte till någon.
Båda hans föräldrar dog i en flygkrasch när han var liten och han växte upp med sin faster och farbror. May och Ben Parker.
När han förvandlats till Spindelmannen gjorde han vad vilken förnuftig tonåring som helst skulle ha gjort, han började i showbusiness!
Ett tag hade han till och med sitt eget TV-program och en dag när han precis hade avslutat ett avsnitt av detta, såg han en tjuv fly från en brottsplats och struntade i det. Det var ju inte "hans jobb".
Senare gjorde samma tjuv inbrott hos hans faster och farbror och när Ben försökte stoppa inbrottstjuven sköt denne ihjäl honom.
Peter jagade som Spindelmannen fatt i förövaren och demaskerade honom och när han insåg vem det var och hur lätt han kunde ha förhindrat farbroderns olyckliga frånfälle, blev han givetvis förtvivlad.
Nu hade han insett vad som senare skulle bli hans främsta devis, att "med stora krafter följer stort ansvar."

Ur filmen "Spiderman"
Det lea Gröna Trollet, taget från kommande Spiderman-filmen. Premiären har skjutits upp ett antal gånger och det ryktas bero bland annat på att man varit tvungen att klippa bort scener där Spiderman klättrar på World Trade Center.

Men inte var det den sista olycka vår Peter skulle råka ut för, nej då, alls icke. Hans första kärlek Gwen Stacy dog under en strid mellan Spindelmannen och den första Green Goblin/Gröna Trollet (Norman Osborn).
Han har också blivit av med andra vänner och bekanta, bland dessa - i ingen särskild ordning - Harry Osborn (Green Goblins son och Peters skolkamrat, sedemera Green Goblin två och därmed Spindelmannens fiende), sin faster (men hon kom tillbaka), poliskapten George Stacy (ja det var Gwens pappa) och Ben Parker (hans klonade tvillingbroder).

Dessutom har han nästan alltid ont om pengar.
Inte tjänar han någonting på att bekämpa brott och hans två andra jobb - frilansfotograf och ibland high school lärare - är inte några höginkomstyrken.
Inte heller hans kärleksliv har varit utan stötar, nu senast när han skilde sig från sin fru Mary Jane Watson.
Peter bor i New York och det är också spindelns huvudsakliga brottsbekämparna, något som försvåras av den grinige chefsredaktören på Daily Bugle, Jonah Jameson, som gör allt för att smutskasta spindelmannen i sin tidning. Och det är givetvis också för denna tidning som Peter jobbar som fotograf åt ibland.
Trots denna förtalskampanj är spindeln ganska väl sedd numera, han har besegrat för många skurkar för att någon ska orka tro på den grinige redaktören med Hitlermustasch. Skurkar med namn som Dr.Octopus, Kraven Jägaren, Venom, the Scorpion, Carnage, the Rhino, Kangaroo, Spot, Gibbon - listan är hur lång som helst.

Det som gör honom till en så populär seriefigur är nog just det att han trots sina superkrafter är så mycket av en vanlig kille, nästan en riktig förlorare ibland.
Han har samma vardagsproblem som du och jag och dessutom en mängd superproblem tack vare alla fiender med superkrafter han lyckats skaffa sig genom åren, fiender som dessutom aldrig tycks vilja dö.
Bara Norman Osborn (Green Goblin) har väl dött och återkommit en två, tre gånger nu...

 


Wilhelm Hedin : 01-11-24


 
> maila crew@bulldozer.nu