[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2003 - recension - Strokes of fire


Strokes of fire

Ur filmen "Strokes of fire"Originaltitel: Chihwaseon
Regissör:
Im Kwon-taek
Land: Sydkorea
Språk: Koreanskt tal, engelsk text
Längd:
1.57
År: 2002

Salong:
Ingen filmfestival är komplett utan åtminstone en film på flaggskeppet Draken och detta blev min näst sista film och enda visning på Draken.
Övriga kommentarer överflödiga.

Förfilm:
Ingen förfilm

Om filmen:
Ingår i temat "Korean Highlights" och denna film är regissören Im Kwon-taeks nittionionde (99:e!) film. Han vann regipriset i Cannes för den.

Handling:
Till att börja med så var det en märklig ljudnivå i filmen, eller ska jag kanske säga ljudnivåer för det varierade ganska kraftigt från normalt till högt. Vare sig det var av misstag eller uttänkt så var det enerverande.

Filmen handlar om en föräldralös liten gosse från de lägre skikten i samhället, som visar sig ha en fantastisk talang för målande.
Ohwon, som blir hans artistnamn, kopierar först kända konstnärers verk men skapar så småningom en helt egen stil som gör honom berömd och eftersökt. Framgången genererar ett liv med kvinnor, pengar och alkohol, men inte lycka.
Det hela utspelar sig under den senare delen av 1800-talet, en orolig period (det verkar i och för sig inte vara lugnare i våra dagar) i Koreas historia där både japaner och kineser är inne och härjar i landet tillsammans med upproriska koreaner.

Ohwon blir till slut en myt av sig själv. På ålderns höst ger han sig ut på vägarna för att till slut försvinna för gott. Vilket också gör att mytbildningen kring honom frodas ännu mer.

Filmen är oerhört vacker. Koreas landskap är mångskiftande och grund till inspiration för många målningar.
Grundhandlingen var det inga problem att förstå. Däremot så hade jag lite svårt att hålla koll på de kvinnor, så kallade kisaenger (någon form av geishor som verkade friare än "vanliga" prostituerade), som Ohwon träffar, älskar och lever med. Även de höga herrar, målarmästare och andra som figurerar i historien är svåra att hålla isär.


Innehållsförteckning:
Konstnärstemperament
Snobbism
Makt och underdånighet
Avhuggna huvuden
Mycket märkliga huvudbonader
Snabba penseldragCarin Thärnström : 03-02-02

 


 
> maila crew@bulldozer.nu