[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2004 - recension - Taken


Taken

Ur "Taken"Regissör: Breck Eisner
Producent: Steven Spielberg
Land: USA
Språk: Engelskt tal
Längd:
1.30
År: 2003
Salong: Festivaltältet på Järntorget

Om filmen:
Filmen är en TV-serie och det som förhandsvisades på festivalen var det spelfilmslånga pilotavsnittet. Steven Spielbergs scifi-serie har gjort stor succé i USA och nominerats till både Emmy och Golden Globe.
Den börjar visas i Sverige på Canal+ med start tisdagen 3 februari och består av 10 långfilmslånga avsnitt.

Handling:
I serien får vi möta tre familjer vars liv i flera generationer förändras drastiskt genom mötet med aliens.

I första delen, som utspelas på 40-talet, stiftar vi bekantskap med en amerikansk stridspilot vid namn Russell Keys som under ett anfall mot tyskarna blir nedskjuten tillsammans med sina kollegor. Precis innan kraschen ser de flera mystiska farkoster och när de vaknar upp oskadda vet de inte vad som hänt. Russel börjar flera år senare att plågas av obehagliga minnesbilder och när han inser att nästan alla hans kollegor mystiskt dött efter hemkomsten börjar han gräva i vad som egentligen hänt. Under samtal med en av de få andra överlevande förstår han att de alla förts bort av aliens och utsatts för nån typ av experiment.

När ett UFO krashar utanför Roswell i New Mexico ett par år senare blir det förstås kalabalik och ståhej. Militären tystar ner allt och får allmänheten att tro att det är en väderballong som störtat. En ung militärkarriärist, Owen Crawford, som fått viss insyn i den topphemliga utredningen blir purken när han avpolletteras lika lättvindigt som de förbryllade rednecks som råkat bli ögonvittnen till kraschen.
I hemlighet börjar han samla egen information för att kunna utöva utpressning mot de som vill hålla saken hemlig.
Tre av rymdskeppets aliens är döda, en tas till fånga (och studeras med oväntad följd) och en femte är spårlöst försvunnen.
I samma veva dyker en skadad och okänd man upp hemma hos den uttråkade och äktenskapligt försummade servitrisen Sally Clarke som ägnar fritiden åt att läsa scifi-noveller. Den mystiske främlingen hånglar förstås upp Mrs Clarke, vilket vi förstår kommer att bära utomäktenskaplig frukt längre fram i serien.

Det här är inledningen till en mastodontserie, som inte sparat mycket på krutet. Det är som en mix mellan "Roswell", "X-files" och "Pearl Harbor". Även om den känns påkostad och välproducerad så finns det en viss tendens till svulstig sentimentalitet som nästan gör den pastisch-artad. Det känns som om vi sett det mesta förut i olika tappningar. Ändå gav förhandstitten mersmak och jag tror att det kan vara värt att ge serien i chans. Man kan aldrig få för mycket aliens.

Innehållsförteckning
Klassiska aliens av gray-typ
En stygg militär
En hyvens militär
En lillgammal berättarröst
Tefatsskrot
Kameleontförmåga
Hysch-hysch



Mia Gustavsson : 04-01-30

 


 
> maila crew@bulldozer.nu