[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - inför - Sagan om de två tornen


Vilka jämra torn?

I november gäller det igen.
Då är det mest troligt dags att snöra på sig skoterstället, linda in sig i sovsäcken och dricka rejält med termoskaffe i väntan på biljetter till den nya "Sagan om ringen"-filmen med premiär 18 december.
Den här gången är det del två, "Sagan om de två tornen", som är på tapeten.

Titeln på Tolkiens andra bok är lite av ett mysterium.
Vilka två torn talar karln om egentligen?
Jag har alltid, ända sedan barnsben, tänkt på tornen som Minas Tirith och Minas Ithil (Morgul). Detta för att dessa två torn står varandra geografiskt nära och även för att mycket i boken tycks handla om den uppstigande solens torn Minas Anor (senare Minas Tirith, vakttornet) och den uppstigande månens torn Minas Ithil (senare Minas Morgul, trollkonstens torn).

Ur filmen "Sagan om de två tonen"
Än fler Uruk-hai:er får vi se i film nummer två.


Filmens regissör Peter Jackson menar annorlunda, i trailern för "The Two Towers" talar han tydligt om vad som gäller för honom:
"There is an union now between the two towers. Barad-dûr, fortress of the dark lord Sauron, and Orthanc, stronghold of the wizard Saruman."
Jaha, Barad-dûr och Orthanc, varför då?

En tredje version, och kanske den mest sanningsenliga, får vi om vi konsulterar gamle John Ronald Ruel själv.
I ett brev till sin förläggare säger han så här, när han ombeds komma med ett namnförslag till en sammanslagning åt de två mittersta böckerna i serien. (Tolkien ville ursprungligen att berättelsen skulle publiceras som en samling av sex böcker)
"De två tornen är så nära det går att hitta en titel som täcker de vitt skilda böckerna 3 & 4; och kan lämnas mångtydigt - det kan syfta på Isengard och Barad-dûr, eller på Minas Tirith och B eller Isengard och Cirith Ungol."

Ur filmen "Sagan om de två tornen"
Grima Ormstunga, spelad av Brad Dourif, sprider sitt gift i Eomers, spelad av Karl Urban, öra.

Innan jag snurrar in ännu mer i diverse kryptiska hänvisningar kanske en genomgång av de olika tornen i Tolkiens verk kan vara på sin plats.

ISENGARD/ORTHANC
är trollkarlen Sarumans torn som alla som läst böckerna eller sett första filmen förmodligen redan vet.

BARAD-DÛR är Saurons fästning mitt inne i Mordors hjärta, i toppen av tornet finns ögats fönster, där Saurons brinnande öga blickar ut över Midgård.

MINAS TIRITH är huvudstaden i landet Gondor.
Det är det citadell varifrån Gondors härskare håller vakt mot Saurons horder. Tidigare kallades tornet för Minas Anor (den uppstigande solens torn) men namnet byttes till Minas Tirith (vakttornet) när syskontornet Minas Ithil föll till Mordors horder.

MINAS MORGUL är Nazgulernas, ringvålnadernas, torn.
Det var från början den gondorianska fästningen vid namn Minas Ithil (den uppstigande månens torn), men döptes om när de nya onda hyresgästerna flyttade in.

CIRITH UNGOL är ännu ett av Gondors gamla vakttorn som hamnat i Mordors våld. Cirith Ungol ligger söder om Minas Morgul och vakar över huvudpasset i bergskedjan Ephel Dúath som skiljer Mordor från Illithien (en av Gondors gamla gränstrakter).

När vi ändå nämner torn och citadell så har vi även DOL GOLDUR, Saurons "Home away from home" i skogen Mörkmården, där han bidade sin tid förklädd till ond magiker. Han blev, så vitt jag förstått, upptäckt av Gandalf och prompt bortkörd.

Ok, detta om Midgårds byggnadshistoria under händelserna som leder upp till ringkriget.

Hur var det nu med Tolkiens vision om hur tornen syftar?
Antingen var det Orthanc och Barad-dûr, precis som Peter Jackson tycker.
Eller så kan det ha varit Minas Tirith och Barad-dûr.
Sista alternativet som Tolkien ger är Orthanc och Cirith Ungol.

Ur filmen "Sagan om de två tornen"
Tolkiens förslag till omslag för andra boken

En lustig detalj som är värd att nämnas i sammanhanget är dock att det bokomslag som Tolkien tecknade som förslag till förlaget klart och tydligt visar sin egen uppsättning torn.
Till vänster på omslaget ser vi ett vitt torn med en månskära ovan och nio ringar i en cirkel.
Ett ganska så odiskutabelt tecken på att tornet är Minas Morgul.
Månskäran för det gamla namnet Minas Ithil och de nio ringarna för de nio ringvålnaderna.
Till höger står ett svart torn med en stjärna över sig och en vit hand under sig.
Vad stjärnan betyder får man nog ha läst förbi A-kursen i Tolkienologi för att fatta, men att den vita handen är Sarumans symbol får väl antas vara allmängods.
Alltså skulle de två tornen vara Orthanc och Minas Morgul, en kombination som Tolkien själv aldrig nämner i sitt brev.

Ur filmen "Sagan om de två tornen"
Liv Tyler återvänder som den undersköna Arwen.

För att spä på förvirringen finns den tydliga kopplingen mellan de bägge gamla citadellen Tirith och Morgul och de många passager i boken som beskriver dessas bägge opposition.
Tolkien själv erkänner detta och skriver i ett senare brev så här:
"Jag är inte alls nöjd med namnet 'De två tornen'. Det måste, om det finns någon riktig koppling alls till det i Vol II, hänvisa till Orthanc och tornet Cirith Ungol. Men eftersom så mycket görs av de grundläggande motsättningarna mellan det mörka tornet och Minas Tirith, tycks det hela högst vilseledande."

Ok, så jag har jämt varit helt fel ute, men å andra sidan så är Peter Jackson själv ute på en ganska så smal kvist och balanserar. Jag antar att de två tornen är precis de två torn läsaren önskar.

Hur som helst, filmen är på gång och det måste vi fira med ett par snygga bilder som våra vänner på SF-film och New Line Cinema bidragit med.

Harald Åberg : 02-09-16
Samtliga bilder: New Line Cinema


 
> maila crew@bulldozer.nu