[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - inför - Sagan om de två tornen


Karaktärerna i Sagan om de två tornen

Dags för del två i trilogin "Sagan om ringen".
Peter Jacksons mastodontfilm från förra julen väntar på sin uppföljare.
Vi också.
När förra filmen slutade hade brödraskapet just splittrats upp och dramatiken tätnat. Nu är fortsättningen på historian kanske ingen hemlighet, i alla fall inte för de som läst Tolkiens böcker, men man kan ändå inte undgå att undra hur Jacksons version skall bli.


Hoberna Frodo och Sam har på egen hand givit sig in i Mordor för att nå Domedagsklyftan där ringen måste slängas ned för att inte den onde Sauron åter skall få kraften att inta hela Midgård.
Merry och Pippin, de andra två hoberna i brödraskapet, har Sarumans elaka orchsoldater Uruk-hai tillfångatagit och för mot Isengard. De återstånde tre, Aragorn, alven Legolas och dvärgen Gimli följer deras spår.

Några av karaktärerna vi kommer att möta i "Sagan om de två tornen" känns igen från första filmen, men det tillkommer också några nya ansikten.
Här en liten guide för att friska upp minnet och förbereda dig för mötet med de nya karaktärerna:

ARAGORN
Kallas också: Vidstige.
Ras: Människa
Ätt: Arathorns son och ättling i rakt nedstigande led till Isildur (som högg fingrarna av Sauron under slaget på Dagorland). Den egentligen arvingen till Gondors tron.
Sån är han: Den tysta starka typen. Trolovad med alvprinsessan Arwen.
Spelas av: Viggo Mortensen, som faktiskt var inte var påtänkt för rollen från början utan ersatte den irländske skådisen Stuart Townsend. Alla skådespelarna hade varit på plats och förberett sig i två månader, men samma dag som inspelningarna skulle dra igång fick Townsend packa sin väska och åka hem igen. Viggo fick rekordkort tid på sig att överväga erbjudandet om rollen och flögs in direkt.
Vad som ligger bakom skådisbytet går versionerna isär om.
Både åsikten att Townsend var för ung för rollen som Aragorn (Viggo är tjugo år äldre än Stuart) och att han var för lat under förberedelserna florerar.
Viggo är amerikan, men har en dansk mamma och har delvis vuxit upp i Danmark, så han är känd för att vilja prata danska med alla skandinaviska journalister. Viggo är en riktig hästkille och enligt ryktet också en riktigt skaplig konstär. Så bra att när han spelade rollen som konstnär i "Ett perfekt mord" var det hans egna tavlor man kunde se i flera scener. Han är också en riktig hårding!
Under inspelningarna av en fäktscen fick Viggo ett svärd över munnen och en tand gick av, men han limmade fast den och fortsatte sen som om inget hänt.
Hur hård han är kan också ses i flera av hans tidigare filmroller.
Han spelar grym officer som mobbar Demi Moore i "G.I Jane" och han är självaste Lucifer i "God's army" där han får riva ut hjärtat på Christopher Walken och äta upp det.

ARWEN
Kallas också: Aftonstjärnan
Ras: Alv
Ätt: Arwen är dotter till kungen Elrond i alvkungariket Vattnadal.
Sån är hon: Hon är Aragorns älskade och ger upp sin odödlighet (alver lever oerhört länge, ett par har överlevt sedan den allra första tiden då alvsläktet skapades) för att kunna leva med människomannen Aragorn.
Många anser att Arwens roll och romansen mellan henne och Aragorn inte är riktigt trogen Tolkiens förlaga. Där har denna del av handlingen en underordnad betydelse, medan det i filmen är en av huvudhistorierna.
Spelas av: Liv Tyler som är dotter till Steven Tyler, sångare i Aerosmith. Länge trodde hon dock att det var mammans man, musikern Todd Rundgren som var hennes pappa. Liv, som började sin karriär som fotomodell i spåren av mamma Bebe, tillhör minoriteten av amerikanska skådisar i filmen. Vi minns förstås henne i "Armageddon", (hånglandes med Ben Affleck) "Doktor T & kvinnorna" (hånglandes med Kate Hudson) och "One night at McCools" (hånglandes med alla män). Ett elakt rykte gör gällande att när en av hennes första filmer "Stulen skönhet" visades för testpublik blev hennes prestationer utskrattade.
Liv tyckte att det var coolt att snacka alviska i filmen och hade önskat att alla hennes repliker var på detta Tolkiens hemsnickrade språk.

ELROND
Kallas också: Halvalv
Ras: Alv
Ätt: Kung i alvriket Vattnadal. Far till Arwen.
Sån är han: Vis och stolt. Bärare av Vilya, en av de tre alvringarna. Var med och kämpade i slaget på Dagorland där Sauron besegrades första gången och Isildur tog härskarringen istället för att förstöra den. Elrond är halv-alv, de av hans ätt har valet mellan att leva med alvers långa liv eller som dödliga människor.
Till exempel valde Elronds bror Elros det kortare livsödet och blev människornas förste kung. Elros är alltså anfader till Aragorn, vilket torde komplicera dennes förhållande till Arwen.
Spelas av: Hugo Weaving, en Australien-född skådis är nog mest känd för sina roller som Agent Smith i "Matrix" och transan Mitzi i "Pricilla - öknens drottning".
Men Hugo är inte bara aktör, han är även röstskådespelare och har bland annat givit sin röst åt fårhunden Rex i filmen "Babe - den modiga lilla grisen".

ÉOMER
Kallas också: Éomer saknar käckt tillnamn. Hans namn kan dock översättas till något liknanden "häst-berömmelse". Vilket har sin förklaring i att folket i Rohan anses ha extra god hand med hästar.
Ras: Människa
Ätt: Huset Eorl. Bror till Éowyn, systerson till kung Théoden av Rohan. När han och systern var små dog pappa Éomund i stid med orcher och mamman Théodwyn dog av en sjukdom, därför har de uppfostrats av sin morbror.
Sån är han: En krigare som tycker att folket i Rohan måste stå upp mot Sarumans armé. Bannlyst från morbror kungens hov eftersom han sätter sig upp mot dennes slemme rådgivare Ormstunga.
Spelas av: Karl Urban, som är en nyzeeländsk skådis som vi hittills inte sett så mycket av. Han är dock känd i hemlandet, bland annat för filmen "The price of milk" där han spelade den manlige huvudrollen och för den nominerades till ett prestigefyllt lokalt filmpris.


ÉOWYN
Kallas också: Dernhelm, ett taget namn hon använder när hon drar ut i krig, klädd till man. Namnet Éowyn kan översättas med "hästglädje". Även här är det rohirrims kärlek till hästarna som återspeglas.
Ras: Människa
Ätt: Huset Eorl. Syster till Éomer och således systerdotter till kung Théoden av Rohan.
Sån är hon: En warchick som gillar att fäktas och spöa upp killar. Hon blir betuttad i Aragorn och vill slåss vid hans sida. Éowyn blir väldigt frustrerad av att bli särbehandlad jämfört med männen och avskyr sin lott i livet då hon måste sköta om sin skröplige morbror istället för att få rida ut med sin bror och slakta orcher.
Spelas av: Miranda Otto, som är född i Australien, hävdar att alla kvinnor som ser "Sagan om de två tornen" och inte blir förälskade i Viggo Mortensen måste ha ett fel nånstans. Miranda har tidigare spelat halvskumma karaktärer i filmer som "Human nature" (där hon är manipulativ fejkfransyska) och "Under ytan" (där hon är mystisk granne).


FARAMIR
Kallas också: Faramir saknar känt smeknamn.
Ras: Människa
Ätt: Lillebror till Boromir (som lade svärdet på hyllan redan i förra filmen) och son till ståthållaren Denethor i Gondor. Gondor är det rike som ligger närmast Saurons Mordor och är därför också hårdast drabbat.
Sån är han: Rättrådig och modig. Leder ett band krigare som drar omkring i Ithilien och trakasserar orcher och annat oknytt i Mordors gränstrakter.
Spelas av: David Wenham, som är en känd australiensisk skådespelare. Hade rollen som Audrey i Baz Luhrmans "Moulin Rouge".

FRODO
Kallas också: "Du där med hår på fötterna", Frodo Bagger, Mr Frodo
Ras: Hob
Ätt: Bagger. Son till Drogo Bagger och Primula Vinbock. Brorson till Bilbo Bagger.
Sån är han: Kort och modig. Den som skall föra härskarringen till Domedagsklyftan innan Sauron lägger vantarna på den. Frodo förlorade sina föräldrar i en båtolycka när han var ung och fick flytta till farbror Bilbo, släktens överhuvud. Frodo hyser en stark kärlek till sitt hemland Fylke och till sina vänner.
Spelas av: Elijah Wood som bara var 17 år när inspelningarna började. Har svettigast fötter av alla som spelar hober hävdar han själv. Hans håriga hobfötter av latex vägrade nämligen att sitta kvar på hans egna fötter trots rikliga mängder talk. Fick sitt genombrott i en Paula Abdul-video 7 år gammal. Kan ses i en av sina bästa roller i Ang Lees "Ice Storm" där han spelar mot bland andra Christina Ricci. Är polare med Kelly Osbourne.

GALADRIEL
Kallas också: Damen av den gyllene skogen, Ladyn av Lorien
Ras: Alv
Ätt: Härstammar från Noldoralvernas förste kung Finwë på faderssidan och Sindaralvernas hjältekung Thingol på moderssidan. Dotter till Finarfin och Eärwen.
Sån är hon: Vis, rättrådig och slående vacker. En mäktig trollkvinna med förmågan att skåda andras innersta väsen och tankar. Bär Nenya, en av de tre alvringarna.
Spelas av: Cate Blanchett, australiensisk skådespelerska som slog igenom stort i Shekhar Kapurs "Elizabeth" där hon spelade drottningen. Har sedan dess prenumererat på bra filmroller som hon alla avverkat med bravur. Synsk kvinna i "The gift", rysk dansös i "The man who cried", kidnappad hemmafru i "Bandits", olycklig hämnerska i "Heaven", otrogen slampa i "Sjöfartsnytt", för att nämna några.

GANDALF
Kallas också: Mithrandir, Gandalf den grå, Gandalf den vite, Stormkråka, Tharkûn, Incánus
Ras: Ainur/Maiar
Ätt: Istari, trollkarlarna. Kom till Midgård med sina fyra kollegor: Saruman, Radegast, Alatar och Pallando
Sån är han: Valar, gudarna, sände fem mäktiga andar, Maiar, till Midgård för att hjälpa de fria folken. En av dessa var Gandalf. Han har ett par tusen år på nacken vid det här laget och har rest Midgård kors och tvärs många gånger på diverse äventyr. Gandalf ses generellt som den visaste av alla Istari även om Saruman länge höll hederspositionen som ledare för det vita rådet.
Spelas av: sir Ian McKellen en av Englands mest kända skådespelare och en erkänt skicklig Shakespeartolkare. Har tillbringat större delen av sitt skådespelarliv på teaterscener, men fick ett filmgenombrott på 80-talet.
Sir Ian är en av ett fåtal öppet homosexuella riddare i anrika Order of the Brittish Empire där han upptogs då han dubbades av Drottning Elizabeth 1991.
Oscar-nominerades till bästa manliga biroll för rollen som Gandalf förra året.
Vi får se hur det går i år.

GIMLI
Kallas också: Alv-vän, Herre över de glittrande salarna.
Ras: Dvärg
Ätt: Son till Glóin
Sån är han: Trofast och modig. En fruktansvärd kämpe som svingar sin yxa med stor skicklighet. Trots sitt folks nedärvda misstänksamhet mot alver blir Gimli god vän med Legolas och förtrollas av Galadriels skönhet. I gåva av Galadriel får han tre hårstrån från hennes huvud som han planerar att innesluta i kristall och förvara som en släktklenod för all framtid. Det sägs att han senare seglade västerut med sin vän Legolas vilket skulle göra honom till den enda dvärgen någonsin som kom till alvernas land bortom havet.
Spelas av: John Rhys-Davies, känd engelsk skådis, som faktiskt aldrig läst en Tolkienbok och som övertalades av sin son att ta rollen som Gimli.
Rhys-Davis har förstås, som det anstår en engelsk skådespelare, gjort en massa Shakespeare-roller på teaterscenen. Dessutom känner vi igen honom från otaliga filmer, förutom att han är Indiana Jones sidekick Sallah spelar han förstås den elake riddaren Front de Boeuf i "Ivanhoe". Han har gjort en hel del TV: alltifrån en roll i Robert Graves "Jag, Claudius" till gästspel i "Star Trek Voyager" (i rollen som holodeck-versionen av Leonardo da Vinci) och en stor roll i "Shogun".
Som om detta inte är nog är han en flitigt anlitad röstskådespelare till både tecknad film (t ex "Alladin") och datorspel (t ex "Baldur's Gate: Dark Alliance"). Rhys-Davies har en stor hobby, att samla på veteranbilar.

GRIMA ORMSTUNGA
Kallas också: Mask
Ras: Människa
Ätt: Son till Gálmód
Sån är han: Ond. Lömsk. Grima är rådgivare till Kung Théoden och har som sådan köpts av Saruman för att passivisera kungen inför Sarumans samröre med orcher. Han traktar efter Éowyn på otillbörligt vis och gör sitt bästa för att fördriva Éomer, som är ett hinder för Ormstungas ambitioner.
Spelas av: Brad Dourif, som är typecastad för ondingroller. Han har bland annat gjort rösten till Chucky i filmerna om "Den onda dockan" och kan ses som ondskefull i "Arkiv X"-avsnitt då och då. Han har även varit med i ett par avsnitt av serien "Star Trek: Voyager", där han spelade sociapaten fänrik Suder.
Vem kan tro att han för sin första stora rol,l efter att han gick ut teaterskolan, blev nominerad till en Oscar bästa manliga biroll? Han spelade Billy, en av McMurphys medpatienter i "Gökboet". Han har också spelat i ett par Lynch-filmer ("Dune" och "Blue Velvet"), men har också harvat runt en del i B-filmsfacket inom skräck och scifi.
Brad är en av ganska få amerikanska skådisar i Jacksons rollbesättning och mycket riktigt var det inte han som var val nummer ett för rollen. Dourif tjatade länge om att få spela Grima, men fick kalla handen tills han plötsligt blev erbjuden rollen. Varken vi eller Dourif vet vem som var påtänkt från början, men Dourif säger att han är skyldig honom ett tack.

LAVSKÄGGE
Kallas också: Fangorn (vilket också är namnet på skogen han bor i)
Ras: Ent (trädherde)
Ätt: Ja du... man vet inte så mycket om enterna och släktförhållanden hör till de största mysterierna.
Sån är han: Långsam men effektiv. De saktmodiga träden i skogen Fangorn med Lavskägge i spetsen surnar ju till på allvar när trollkarlen Saruman skövlat skogen för att få bränsle till sina maskiner och industrier. Och vi vet ju alla hur farlig en arg trädherde är!
Spelas av: Lavskägge hör till de helt datoranimerade figurerna i filmen, men John Rhys-Davies (som också spelar Gimli) gör Lavskägges knarriga röst.

LEGOLAS
Kallas också: Grönlöv
Ras: Alv
Ätt: Son till alvkungen Thranduil i Mörkmården.
Sån är han: "Lättfotad", bra på pilbåge, vänfast. Legolas blir med tiden mycket god vän med dvärgen Gimli deras båda rasers misstro till varandra till trots.
Rätt gammal. 2931 år, eller nåt...
Spelas av: Orlando Bloom, som gör de flesta av sina stunts i filmen själv. Remarkabelt med tanke på att han ett år innan inspelningen började bröt ryggen efter en fallolycka.
Denna engelsman blev headhuntad av Peter Jackson direkt när han slutat teaterskolan och hade inte hunnit med så värst mycket mer filmroller än att klantigt ramla ur en helikopter och dö i början på Ridley Scotts "Black hawk down". Lite ironiskt rollval med tanke på hans privatliv...
Lite komiskt är att Orlando inte alls till en början provspelade för rollen som Legolas, utan gick på audition för rollen som Faramir. Vi är mycket glada att Peter Jackson fick upp ögonen för att Orlando passar bättre som blondin (låt så vara att han under den blonda peruken har mörkt hår och tuppkam..)

MERRY & PIPPIN
Kallas också: Meriadoc Vinbock & Peregin Took Klantskallar.
Ras: Hober
Ätt: Vinbock och Took
Sådana är de: Merry är kusin till Frodo och Pippin är bara en allmän pellejöns. Båda är typiska unga hober, fulla av upptåg, men mognar allt mer ju längre hemifrån deras resa tar dem. Släkten Took är för övrigt kanske det närmaste kungligheter Fylke kommer.
Spelas av: Dominic Monaghan och Billy Boyd som blev något av bästisar under filminspelningen. Dominic har tidigare endast setts som teaterskådespelare, förutom en miniserie för brittisk TV medan Billy Boyd mest hörts på radio.
Efter att ha sett "Star Wars" som ung beslutade sig Billy Boyd för att om han inte kunde bli Jediriddare så kunde han lika gärna bli skådis.
Billy är skotte, vilket tydligt hörs på hans dialekt! Han tränar flera typer av kampsport vilket var en fördel när han skulle lära sig fäktas inför rollen som Pippin. Han lär ha sagt att det inte var så svårt att spela hob eftersom hober och skottar är så lika, de är patriotiska naturmänniskor som gillar sin hembygd.
Dom, som Dominic kallas, är tysk (vilket inte hörs på hans dialekt) men flyttade med föräldrarna till England när han var tolv. Han tror att anledningen till att regissören Peter Jackson har en sån bra förståelse för hober är att han själv innerst inne är en.

SAM
Kallas också: Sam Gamgi
Ras: Hob
Ätt: Familjen Gamgi från Gamwich
Sån är han: Trofast, vänfast, Frodos vapendragare och följeslagare från Fylke till Vattnadal och vidare in i Mordor, det ondas rike.
Spelas av: Sean Astin, som under scenen då han skall springa ut i vattnet och hopppa i Frodos kanot, trampade på en glasbit och skar upp foten (duhhh, hober har ju inga skor...). Stackars Sean fick åka helikopter till sjukhus och sy, men fick redan dagen efter återuppta inspelningen av scenen. Så se den biten av första filmen med andakt!
Seans styvpappa, skådisen John Astin jobbade med Peter Jackson i skräckfilmskomedin "The Frighteners" (där han spelade spöket efter en domare) och gillade honom, vilket gjorde att Sean var fast besluten att få rollen som Sam.
Eftersom Sam skall vara lite knubbig och Seans främste konkurrent om rollen var fetare än honom gjorde han en "de Niro" och lade snabbt på sig 13 kilo.
Han fick rollen!
Denna amerikanska skådis fick sitt genombrott redan som 13-åring i Spielbergs "The Goonies" och har sedan dess spelat in hur mycket film som helst.
Dessutom har han ett eget produktionsbolag och har regisserat ett par kortfilmer. Den senaste spelade han in med hjälp av skådisar och filmteamet på en ledig dag under "Sagan om ringen"-produktionen.


SARUMAN
Kallas också: Curumo, Curunír, Sharkey
Ras: Ainur/Maiar
Ätt: Istari, trollkarlarna. Kom till Midgård med sina fyra kollegor: Gandalf, Radegast, Alatar och Pallando
Sån är han: Ond. Maktgalen. Har lierat sig med Sauron och bygger en armé av elaka Uruk-hai.
Spelas av: Christopher Lee, den brittiske gamle skräckfilms-ikonen (som för övrigt även spelar greve Dooku i "Star Wars: Klonerna anfaller") har ju bland annat spelat Frankenstein, Dracula, mumie, djävulen och skurken Scaramanga i Bond-rullen "Mannen med den gyllene pistolen". Å si så där en 300 roller till på film och TV eftersom han snittat på minst fem filmer om året i drygt femtio år. Mest inom skräck och scifi, men även en hel del annat.
Han har spelat så väl president som farao och har spelat både Sherlock Holmes och sir Baskerville (...ni vet han med hunden) plus en otroligt massa annat. Extremt produktiv snubbe!
Lee är en stor Tolkien-fan och kände författaren personligen. Han har också en förstaupplaga av "Sagan om ringen" signerad av Tolkien och läser böckerna en gång om året. Anses av flera i filmteamet vara den störste Tolkien-fantasten bland skådisarna. Lee pratar till och med lite alviska...
Lee, som faktiskt är 80 bast, gjorde nyligen ett utspel i en intervju där han läxade upp Oscars-juryn som han tyckte var alldeles för snål med Oscars till "Sagan om ringen" förra året. Han slog fast att Peter Jacksons filmer kommer att gå till historien och spelar i en helt annan liga än övriga filmer förra året.
Vi tror att herr Lee själv också kommer att gå till historien!

SAURON
Kallas också: Fienden, Nekromantikern i Dol Guldur
Ras: Maiar
Sån är han: Ondskan personifierad. Härskaren av Mordor. Den som smidde härskarringen och nu tänker lägga vantarna på den och därmed ta makten över hela Midgård.
En gång i tiden var Sauron den mäktigaste av alla Maiar och tjänade Aulë, smeden. Men Sauron lät sig korrumperas av den onde Melkor och kom att stanna kvar i Midgård även efter Meklor besegrats av gudarna.
Spelas av: I filmen ser man oftast bara det som symboliserar Sauron, hans onda öga som ser allt och alla. Men vid några av stridscenerna från Dagorland ser man faktiskt Saurons gestalt. Den som finns bakom 40 kilo rustning är 26-åriga nyzeeländaren Sala Baker, som egentligen ingick i ett av filmteamen och skulle stå bakom kameran. Detta är alltså Salas första filmroll, som han ändå verkar ta på visst allvar...Sagt på Theonering.nets intrervjuchat med Sala: "Yes, I am the Dark Lord Sauron the Deceiver the forger of the One Ring".

SMÉAGOL/GOLLUM
Kallas också: Slinke och Stinke (av Sam)
Kallar ringen för: Min älskade, min ssskatt
Ras: Mer eller mindre hob
Ätt: Av förståeliga skäl vill ingen kännas vid Gollum vissa källor anger att han är en Stoor, andra bara att han är ett stoort problem.
Sån är han: Gollum var från början hob och hette Sméagol. Han och hans kusin Deagol bråkade om en ring som de hittat i en flod (naturligtvis härskarringen) och Sméagol dödade Deagol för att få den. När han upptäckte att ringen gjorde honom osynlig använde han den till att ställa till ofog och spionera på folk, en dålig vana som fick honom landsfördriven. Han hamnade sent om sider i en håla djupt nere i Dimmiga bergen där han förlorade ringen till Bilbo Bagger.
Spelas av: Gollum är helt datoranimerad, men Andy Serkis gör hans röst.
Joel Tobeck spelar det lilla vi får se av Sméagol. Stackars Andy Serkis fick ju spela in alla scener med elektroder på kroppen för att hans rörelsemönster sen skulle omvandlas till datoranimeringar av Gollum.
Bland de mest plågsamma scenerna var tydligen när han fick fånga fisk i nollgradigt vatten. Allt detta slit utan att synas en enda sekund i den färdiga filmen. I hemlandet England är han en känd och respekterad skådespelare inom både film och teater. Vi antar att Peter Jackson är en sjujävel på att övertala folk.

THÉODEN
Kallas också: Ers majestät
Ras: Människa
Ätt: Kung av Rohan, son till Thengel.
Sån är han: Lättledd. Var en gång en stark och mäktig kung men har på ålderns höst låtit sig förledas av rådgivaren Ormtungas lögner och Sarumans trollkonster. Har ändock hjärtat på rätta stället och önskar bara göra vad som är bäst för Rohans folk.
Spelas av: Bernard Hill som var med i 1997 års riktiga kassasuccé "Titanic", där han spelade kapten Smith. Herr Hill har även givit röst åt Josef Stalin i en dramadokumentär om filmaren Sergei Eisenstein. Är liksom många av de andra britterna i filmen en respekterad film-, TV- och teater-skådis i hemlandet med en säker grund av Shakespeare i bagaget. Precis som Rhys-Davies var han med i en av Englands mest framgångsrika TV-produktioner - "Jag, Claudius" inspelad 1976. Han spelar dessutom med i Oscars-belönade filmen "Gandhi".

ANNAT SOM ÄR VÄRT ATT VETA:

En styck orch

Berzerk = En riktigt arg Uruk-hai med väldigt dålig rustning. Gör vad berserkar gör bäst.
Barad Dûr = Saurons eget lilla krypin i Mordor.
Edoras = Huvudstaden i kungariket Rohan
Enter = Eller Onodrim, trädherdarna som sköter skogen.
Gondor = Ett av de mäktigaste rikena i Midgård. Håller stånd mot mörkret och ligger granne med Mordor.
Grishnákh = En av Saurons orcher. Följde med de Uruk-hai som fångade Merry och Pippin.
Halvorcher = I Tolkiens böcker var Uruk-hai något som Sauron odlat fram för att få större (hai) orcher (Uruk). Saruman blandade orcher med människor och fick på sådant fram en armé av halvorcher. Ingen du frågar kommer att vara överrens om detaljerna i det här med någon annan, så Peter Jackson har satt Uruk-haierna i Sarumans tjänst för enkelhetens skull.
Så tror i alla fall Bulldozer att det ligger till
Gandalfs häst, Skuggfaxe
Helms klyfta = Det djupa bergspass som Hornborgen ligger i. Där vet vi att det kommer att bli maffiga stridsscener i "Sagan om de två tornen"
Hornborgen = En gammal ointaglig fästning i rohanska alperna. En plats att retirera till när läget ute på slätten verkar pyrt.
Isengard = Järnringen, eller järnfästet. Området runt omkring Orthanc, Saurumans torn.
Isildur = Aragorns förfader som högg ringen av Saurons hand vid slaget på Dagorland.
Mordor = Saurons land, ett eländigt landskap täckt av aska och giftig rök.
Narsil = Isildurs svärd som bröts när han hackade på Sauron. I slutet av tredje åldern (när filmerna utspelar sig då'rå) smids det åter helt och ges till Aragorn. Fast då har svärdet döpts om till Andúril.
Olifanter = Som elefanter, bara större och elakare, rids av elakingarna från Harad.
Orthanc = Sarumans torn och sätet för hans makt.
Rohirrim = Folket i Rohan. Har bra hand med hästar.
Skuggfaxe = Gandalfs häst som han får av kung Thédon av Rohan (i alla fall i boken, i filmen är detta lite oklart)
Uglúk = En av Sarumans Uruk-hai. Medlem av det band som fångar Merry och Pippin.


Harald Åberg & Mia Gustavsson : 02-12-18
Samtliga bilder: New Line Cinema


 
> maila crew@bulldozer.nu