>> Roskildefestivalen 2004 - huvudsida
Roskildefestivalen 2004
1-4 juli

Morrissey
Morrissey.
Foto: © BMG
Roskildefestivalen är verkligen den absolut största musikhändelsen i Norden. Utan problem kan man sälja ut samtliga 75.000 biljetter även ett mellanår som detta.

Den 34:e Roskildefestivalen i ordningen bjöd inte på några direkt omtumlande bokningar. Morrissey är visserligen ett stort namn, men kändes kanske inte som en självklar festivalbokning.
David Bowie
är ju en veteran, men känns väl å andra sidan inte så där spännande. Och vissa av bokningarna kändes rent ut av kontraproduktivt experimentella. Vem, förutom riktigt inbitna dödsmetallare, känner lust att gå och se Morbid Angel? Kan en festival som Roskilde dra de oerhört specifika fans som krävs för att göra en Meshuggah-spelning rättvisa?
Och var det inte ovanligt mycket rappare i år?

Vädret var ingen höjdare och redan på tisdagen innan festivalen kommit igång var campingen en enda stor lervälling.
Det är kanske inte det allra värsta leråret, men 2004 kommer att räknas som ett lerår i Roskildehistorien.

Sen kom chocken, David Bowie var tvungen att ställa in sin konsert och på rekordkort tid lyckades festivalledningen övertyga amerikanska Slipknot att ställa upp.
Detta trots att Iowa-metallarna hade ett totalt fullspäckat spelschema.

På telefon berättare Bulldozers MGB att Slipknot dragit av sin spelning vid sjusnåret, röjt något så förtvivlat och sen packat ihop för att flyga till en spelning någonstans i Tyskland senare samma kväll.
- Jag har aldrig sett sånt vilt röj på scen och sångaren gorde extra sak av att "Ni är inte här för oss, vi är här för er. Passa på och festa."

Och festa det ska man göra på Roskilde, oavsett vädret.
Men mycket av stämningen har dämpats då det är snabba kast mellan stekhet sol, dock aldrig så mycket att leran försvinner, och piskande regn med iskalla vindar. Mycket tid går åt till att springa fram och tillbaka för att byta om till torrare kläder.


Power Camping
Harald kommer ihåg campingens kungar från tidigare år i en krönika om tält, grillar och badstolar.


Recensioner

Läs recensioner av Meshuggah, Slipknot, Mustasch, Korn, Fatboy Slim, och Sahara Hotnights bland annat.