>> Arvikafestivalen 2005 - huvudsida
Arvikafestivalen 2005
14-15-16 Juli

Arvikafestivalen är över för den här gången och det är med sorg i sinnet Bulldozer har vänt sina leriga Doc Martens hemåt.
Även om vädrets makter gjorde sitt bästa för att ramponera festivalen och bokningsavdelningen gått lös på mainstreamfåran lite väl mycket så förblir Arvikafestivalen vår favoritfestival.

Om du inte kan ha uniformen på dig på Arvikafestivalen, när ska du då kunna ha den på dig?
Foto: Harald Åberg

Att DAF kändes oengagerande och att New Order bor granne med Status Quo gjorde att torsdagen kändes som en sur början.
Men redan då fanns ljuspunkter och Deltahead bjöd på vad som förmodligen var årets höjdpunkt för de som lyckats tränga till sig en plats i Lyran.

Fredagen började med regn, något som alltid gör det svårt och motigt att masa sig iväg till festivalområdet, var man än befinner sig. Och stora grusplanens tendens till att förvandlas till leråker lockade inte. Detta till trots så bjöds det på en hel del höjdpunkter, både i den lite mer salongsfähiga skolan med Laleh och Frida Hyvönen och med snuskpunkarna The Kristet Utseende. Kvällens kungar var dock helt klart VNV Nation som både drog upp livsandarna hos syntharna och tände den månghövdade publiken framför Vintergatans scen.

Lördagen var folkkära dagen för arvikafestivalen. Robyn var strategiskt placerad under Apollotältets tak i ursinningt piskande spöregn. Senare på kvällen drog Ola Salo och The Ark en skog av paraplyer till lergölen framför Vintergatan för att avlösas med Håkan Hellström. Som tur var bjöds det på alternativ för alla oss som tycker Quetzala Blanco kan åka på "Skäffleboda dansar och ler" eller återuppväcka "Vattenfestivalen" istället för att gnälla på alternativmusikutbudet.

Stilblandning på Arvikafestivalen 2005
Bästa gåborts-kläderna åker på när det är festival på gång.T.v klassik EBM-look och t.h en s.k curry-goth.
Foto: Harald Åberg

Tyska Welle:Erdball fyllde Andromeda till bredden och bjöd på en fantastisk show.
Deine Lakaien
körde mäktig unplugged i Apollotältet och Path of No Return piskade skiten ur de som vågade sig till Lyran för att lyssna. Kvällen avslutades med mäktigt jättedisko framför Vintergatan när israeliska Infected Mushroom spelade sin dansvänliga musik.

Mer utförliga referat av festivaldagarna står att finna här nedan.

Torsdagen var, trots ett späckat schema som såg hyfsat lovande ut, inget som fick Bulldozer-red att gå i taket. DAF och New Order gjorde ingen glad, men det gjorde Spetsnaz och Deltahead.

Fredagen inleds dessvärre med regn, precis som fruktar och lägger något sordin på festivalstämningen. Och kvällen fortsatte i regnets tecken. Men några av artisterna kunde konsten att få folk att bortse från eländet.

Lördagen var lika regning den. Och spelschemat utlovade inga storheter direkt. Men tack vare ett par utmärkta band som kom att överraska så blev det en värdig avslutning på festivalen.

 Mia Gustavsson funderar över Arvikafestivalens identitetsproblem