[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter
> Förlovningar
> Katten
> Förkylningen
> Finlandsbåten

>> så funkar...fläckar


Fläckar

Vi vet hur det är. Man har kanske en liten festivitet hemmavid.
Det är trevligt. Folk tömmer rödvinsglaset på vardagsrumsmattan, gnider jordnötter mot tapeterna, virar in sig i mormors vita gardiner och hånglar runt på gräsmattan. Misshandlar varann så att blodet sprutar över värdinnans vita Chanel-dräkt. Försöker bränna varann med cigaretter, men missar och gör brännmärken i bordet. Välter kandelabrar
så stearinen skvätter. Spyr i din säng.
Kanske tänker du..."nej, jag skall aldrig mer ha en fest".
Men det är klart du ska. Bjud bara inte just de vännerna.
Bjud ett gäng stillsamma och städade raggare som hänger vid den lokala korvkiosken istället.


Skulle skadan redan vara skedd och du ådragit dig fläckar så kan Bulldozer hjälpa dig med tips och råd hur du skall hantera dessa. Det är förstås störst chans att lyckas få bort fläckarna om du agerar så fort som möjligt innan de hinner gro in. Det är också en fördel om du kan identifiera fläckarna så att du vet vilken huskur du skall begagna dig av.

Blod-fläckar är svåra att få bort. Fråga Patrik Bateman, eller vilken flicka som helst. Bästa knepet är att skölja i kallt vatten och sen tvätta som vanligt.

Rödvins-fläckar råder det lite delade meningar om hur man bäst får bort. Salt eller potatismjöl direkt på fläcken, så fort man spillt, är en klassiker. Det suger upp vinet och sen kan man tvätta plagget som vanligt eller använda mattrengöring eller liknande beroende på var fläcken hamnat.
Tydligen skall ett annat knep vara att hälla på vitt vin. Som om det inte är nog slösat med alkohol redan liksom... Torkas upp med hushållspapper och tvättas sen enligt ovan. Man kan också, om man fått rödvin på ett plagg eller en duk, doppa fläcken i kokande mjölk och sedan tvätta som vanligt.

Kemisten säger att man skall spruta på teknisk sprit och dunsta bort eventuella rester med hårtork. Värt att prova för den med eget hemmalabb.

Gräsfläckar efter hångel i det fria eller andra sportaktiviteter, elimineras med hjälp av att gnugga in fläckarna med citron innan tvätt. Även att gnugga fläcken med mineralvatten sägs hjälpa. Eller att ta på diskmedel och sen tvätta som vanligt.
För stygga fläckar rekommenderas monsterkuren att blanda T-sprit och ammoniak och sen borsta på fläcken med nagelborste innan man skickar in plagget i tvättmaskinen. Skrämmer det inte din fläck, lek Hulken och färga kläderna gröna.

Stearin-fläckar på tyg/duk får man bort genom att hålla fläcken under mycket hett rinnande vatten. Har fläcken kommit direkt på bordsytan så kör hårtorken direkt över tills fläcken mjuknar och du kan ta bort med hushållspapper.
På trägolv funkar det att lägga en påse med is ovanpå tills stearinen blir smulig och sen skrapa bort försiktigt med en kökskniv.
Ljusstakar kan man lägga i frysen några timmar, sen går det lätt att pilla bort stearin från dem.

Choklad-fläckar tar man bort genom att ta bakpulver på en trasa och gnugga fläcken med.

Fett-fläckar i en bok eller på pappersark behandlas med potiatismjöl som först värmts i ugnen. Strö mjölet över fettfläckarna och gnid med en trasa lätt fuktad i bensin.
På tapeter kan man antingen använda läskpapper och hålla emot fläcken och sen stryka över med strykjärn eller gnida fläcken med vit tavelekrita, låta sitta över natten och sen borsta bort på morgonen.
På kläder kan man med fördel hälla diskmedel direkt på den färska fläcken, låta det dra in och sen tvätta som vanligt.

Kemisten ger tips på avfettningsmedel: 10% industriellt alkaliskt rengörningsmedel pH 13, 20% teknisk sprit, 70% lågaromatiskt pentanbaserat lösningsmedel.
Japp, just det.

Mors lilla Olle med blåbärs-fläckade kläder rekommenderas att doppa plagget i filmjölk eller att gnida in fläckarna med citron innan tvätten. Har han fått blåbärsfläckade händer skall han gnugga dem med rabarber.
Mot ilsken björn hjälper att ligga stilla och spela död. Om du måste ta en dust så sikta på ögon eller nos. I övrigt: se blodfläckar.

Lätta brännmärken på matta kan gnuggas med en ituskuren rå lök eller rå potatis. På bordsyta kan man smörja in med majonnäs, låta sitta ett tag och sen torka bort.

Tuggummi-tricket har de flästa hört talas om. Lägg plagget med tuggummi på i frysen en stund och sen lossnar det lätt. Annars kan man doppa fläcken i ättika och gnugga bort den. Har du fått det i håret är det bara sax och ny frisyr som gäller.

Vägsalt-ränder på skorna fås att försvinna genom att blanda ättika och vatten i lika delar och gnugga skorna med. Putsa sen!

Läppstifts-fläckar påstår den lille kemisten att man får bort genom att "ta ganska mycket n-heptan i en trasa och gnugga bort. Tvätta eventuellt som vanligt efteråt. Heptan kan kan kanske gå att köpa via Apoteket, färghandeln etc men kan ha ett annat handelsnamn, läs innehållsdeklarationer!"

Fläckar från brom eller bromhaltiga kemikalier (som vi alla råkar ut för så ofta, tänk på hur ofta du hör nån säga "Asch då, hur skall jag få bort den här bromfläcken") säger kemisten så här om: "Elda upp eller släng bort kläderna/möbeln alternativt skär bort huden."

Spya-fläckar behandlas genom att skölja i iskallt vatten. Helst skall man skrapa bort så mycket som möjligt av fläcken innan. Tvätta sen plagget i hög temperatur.

Vad som gäller för hjärnsubstansfläckar, spermafläckar och hundbajsfläckar har vi inte kunnat utröna.
Har du fler tips och knep för fläckborttagning, maila bulldozer.


Källor: www.viadirekt.nu, Lillemor Wennerström: "901 huskurer och praktiska råd" och Joshua Piven & David Borgenicht "I värsta fall" och "den lille SKF-kemisten"


 

Mia Gustavsson : 04-02-10

> maila crew@bulldozer.nu