[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Sjukdoms-surfa:
> Vårdguiden.nu
> Fass.se

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter
> Förlovningar
> Katten

>> så funkar - förkylning


Förkylning

Vad är världens värsta sjukdom?
Frågan är om det finns något annat än AIDS som kommer på fråga i dessa dagar, även om tbc, malaria och diarréer är nog så farliga för människor med nedsatt immunförsvar och försvagade av näringsbrist.
Men i västvärlden så ligger nog AIDS i topp eftersom det ännu inte finns någon bot för sjukdomen om än effektiva bromsmediciner.

Som god två måste jag nog placera en så kallad "vanlig förkylning".
Eftersom jag precis genomlidit en sådan så har jag god lust att placera den som nummer ett, men jag avstår från det egoistiska valet.

Förkylning måste vara bland den mest vanligt förekommande sjukdomen i större delen av världen (mina antaganden) och faktum är att det inte finns något bot för den heller. Du kan lindra symptomen men inte bota helt.
Lyckligtvis går den dock över av sig själv.
Under förutsättning att du ser till att sköta om dig själv.
Alltför tidig tillbakagång till arbetet brukar resultera i att arbetskamrater i veckor får höra vederbörande hosta och snörvla och kan även resultera i en ny omgång hemma.

Förkylningar har en tendens att sprida sig i områden där människor umgås tätt. Inte så konstigt i och för sig. På sensommaren och hösten när skolor och arbetsplatser återgår till det normala är det högkonjunktur för de otäcka bacillerna.

En av de allra värsta förkylningarna jag råkade ut för var när jag "springvickade" som vikarie på daghem hösten efter avslutat gymnasium.
Efter en vecka som vikarie låg jag till sängs i nästan tio dagar, knockad av små barnbaciller. Faktum är att barns förkylningsbaciller är fullkomligt förödande för vuxna. Vi har inte motståndskraft mot det och bland det värsta en öm mor eller far kan göra är att ta med sig sitt halvdåliga barn till jobbet enligt principen "för frisk för att vara hemma och för dålig för dagis", för ett sånt barn kan slå ut en hel arbetsplats om det sprider sina baciller.

Vad är då en förkylning?
Det är ett (otäckt givetvis) litet virus som tar sig in och infekterar näsgångarna. Det är smittsamt och sprids via hostningar och nysningar så håll dig en bit från dina medmänniskor när du hostar och nyser.
Från näsgångarna så sprids oftast infektionen ner till luftrören.
Vad händer då med din kropp när virus har satt sig fast hos dig?
Jo, förkylningen får de små blodkärlen i näsan att svullna, du blir täppt i näsan och får svårt att andas, slem börjar sippra ut.
Har du feber så pågår det ett krig i din kropp så det är inte underligt att du blir matt. Det betyder att kroppen håller att kämpa mot en infektion av något slag. När hjärnan fått information om att skadliga bakterier kommit in i kroppen skickar den order om att svettkörtlarna ska stängas och blodkärlen i huden dras ihop. Då stiger kroppstemperaturen och värmen dödar många slags bakterier.
De vita blodkropparna är små soldater som drar sitt strå till stacken och kämpar mot den stora infektionen.
Medicin kan motverka infektionen och därmed behöver inte kroppen ta till storsläggan och temperaturen kan återgå till det normala.

Hur gör man då för att överleva en förkylning?
Personligen tror jag på följande: sova sig igenom det hela så gott det nu går, företrädesevis neddrogad av Ipren 400 och i kombination med näsdroppar och Esberitox (hälsokostmedel).
I vakna stunder konsumeras vätska (vid fall av halsont ger kolsyra en skön rivning i den ömma halsen), glass (är det halsont så gäller vanlijglass med chokladkross som har en liten tendens att riva skönt i halsen det med) och nödtorftigt lite mat. Hungerkänslorna har ju en tendens att försvinna så jag försöker hålla någorlunda koll på klockan och helt enkelt äta när jag i vanliga fall borde bli hungrig.

HUSKURER & TIPS:
Jag gjorde en ovetenskaplig rundringning i bekantskapskretsen och kan härmed dela med mig av följande tips:

Mamma dricker honungsvatten, d v s koka upp vatten i en mugg, häll i en lagom mängd honung, rör om och drick.

Syrran betraktar varje sjukdomstillfälle/förkylning som en personlig förolämpning och ignorerar det så gott det går (inte att rekommendera dock!).

Min jobbarkompis tror på naturmedicin och tipsar om följande: Röd solhatt (tja, låter kanske inte så förtroendeingivande och smakar tydligen väldigt illa men ger effektivt resultat om man snabbt vill komma på benen), Encinachea och Rentonil är två andra hälsokostmedel som om inte gör dig frisk så i alla fall gör dig arbetsförmögen (nog så viktigt för åtminstone chefen).

Sjuksköterskekompisen tror på näsdroppar som en viktig del i behandlingen och då från början av förkylningen.

En kompis i bekantskapskretsen använder sin mors råd:
Ta ett litet glas och ta hälften vodka hälften färskpressad citron, ha i ett par teskedar florsocker, rör om och häll i dig. Om det hjälper?
Nja, men som mamma brukar säga:
-Det blir i alla fall fan så mycket roligare att vara sjuk.

Väninnan tror stenhårt på c-vitaminbrus oavsett vad fackfolket säger om c-vitaminupptaget och dricker dessutom någorlunda snällt de dekokter som pojkvännen rör i ordning (kärlek i båda riktningarna!).
Jag fick receptet och även om jag känner mig aningen skeptisk till innehållet (det smakar fan enligt flickvännen för hon kan ändå se någorlunda klart genom kärleksruset) så kan det nog vara värt att testa för desperata:

Häxbrygd med kycklingbuljong
Pressa 2-3 stadiga vitlöksklyftor (fler om du känner dig riktigt förkyld), blanda med en tärning kycklingbuljong, några droppar tabasco och en gnutta muskotnöt (mest för smakens skull) och häll hett vatten över detta.

Alternativt:
Häxbrygd med honung
Pressa 2-3 stadiga vitlöksklyftor, blanda i ingefära, kanel och honung samt en gnutta tabasco och häll över hett vatten.
Man måste dricka det också! Ett faktum är dock att flertalet av dessa kryddor faktiskt har en antiseptisk (bakteriehämmande) funktion så helt fel är det inte att ta dessa häxbrygder.

Hönssoppa lär vara en klassiker i förkylningstider och här kommer ett recept på italiensk sådan från "ICA Förlagets stora kokbok":

(1-2 portioner)
2-4 dl silad hönsbuljong (eller helt enkelt kycklingfond eller hönsbuljongtärning blandat med vatten)
1-2 ägg
1-2 msk färskriven parmesanost

Koka upp buljongen så att den sjuder, inte stormkokar. Vispa ägg och parmesanost, häll blandningen i sjudande buljong. Vispa kraftigt så att äggen ligger som små trådar i buljongen. Ta genast av kastrullen från värmen. Servera brödkrutonger eller vitlöksgratinerat bröd till (köp vitlöksbaguette och värm i ugn).

MEDICINVAL:
Vad ska man då ta för medicin för att må lite bättre?
På Apoteket finns en uppsjö av varianter att välja på (den fria marknaden även här) och genom reklamfilmer har du kanske fastnat för den intelligenta värktabletten.
Om du däremot vill se bortom reklamens påverkan, gå på innehållet.
Ämnet paracetamol finns i Alvedon, Citodon, Curadon, Panodil och Reliv. Acetylsalicylsyra finns i Albyl, Aspirin, Bamyl, Treo och kan möjligen vara ett litet trixigt ämne för känsliga magar.
Ibuprofen finns i Ipren, Ibumetin och Brufen.
Alla är smärtstillande, de två sistnämnda ämnena minskar inflammationer.
Det spelar ingen roll vilket av fabrikaten du väljer, grundsubstansen är trots allt den samma. De görs av konkurrerande medicinbolag och ser lite olika ut, välj det som du fastnat för, via reklam eller ta det billigaste.
Samma sak för näsdroppar, olika tillverkare, lite olika förpackningar, i princip samma innehåll och det rådet fick jag av en apotekare när jag tvekade inför utbudet.


Liten ordlista:

Virus - latinets ord för "gift". Elaka små "infiltratörer" kan man kalla dem.
Ett virus är en miljondels millimeter liten levande partikel som bär på smittämnen. Inte förrän den tränger in i en levande cell kan den göra nån skada. När den väl hittar en lämplig cell (olika virus har olika målceller) inuti människa, djur eller växt tränger den sig in, tar över kommandot och tvingar cellen att börja proucera fler viruspartiklar. Olika vrius sprids på olika sätt. Vi luft, vatten, mat, kontakt mellan slemhinnor, insektsbett. Virus är också listiga och förändrar sig så att kroppens immunförsvar inte skall känna igen dem direkt nästa gång de dyker upp.
Vanligast är så kallade rinovirus - de som orsakar det vi kallar förkylning.
Svårare än bakterier att angripa eftersom man kan skada kroppens egna celler om man tar kål på dem.

Bakterie (Bacill) - efter grekiskans ord "bakterion" som betyder "liten stav".
En encellig organism som delas in efter sin form (bacillerna är avlånga, kockerna är runda spiriller & spirokreter är spiralformade) och förökar sig genom delning. Vissa bakterier är elaka eftersom de bryter ner vävnader och sprider gifter i kroppen. Andra är nyttiga för oss, till exempel de som håller till i tarmen och hjälper till att bryta ner maten. De spris genom mat, smittat vatten, insektsbett och givetvis genom hosta & nysningar. Är lättare än virus att angripa eftersom de har en egen cellstruktur som man kan ge sig på.

Infektion – Betyder att kroppen utsätts för en invasion av skadliga mikroorganismer, som bakterier eller virus. Nästan alltid leder en infektion till en inflammation (men inflammationer kan också orsakas av andra saker).

Inflammation - Betyder att kroppen har svarat på invasionen. Svullnad, värme, rodna doch smärta är typiska syptom som säger att nu har kriget mellan inkräktare och kroppens försvarare börjat.

Vit blodkroppar (leukocyter) - kroppens "soldater" anställda av immunförsvaret. Celler i bland annat blod och lymfa som susar omkring i kroppen och försöker ta kål på skadliga inkräktare som virus, bakterier och andra otäckheter.
De kan också delta i "inbördeskrig" om kroppens egna celler blir sjuka, som vid till exempel cancer.

Berömd nysning:
Prosits (!) under dansen med Snövit i Disneys filmklassiker.

 

Text Carin Thärnström
Illustrationer Lotta Lundblad
: 02-09-25

 
> maila crew@bulldozer.nu