[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter

>> så funkar...förlovning


Förlovning

Tydligen kan man göra lite som man vill nu för tiden, precis som inom alla andra områden.
Man kan gifta sig pang på utan att förlova sig först eller vara förlovade en evighet utan att nånsinn gifta sig.
Man kan på tu man hand trä ölringar på varandras fingrar på en parkbänk i Åmåls centrum.
Eller ordna förlovningsmiddag för hela släkten och skrytigt skina i kapp med en pråligt dyr diamantring på ringfingret.

The one ring (OBS! Det kan anses som så kallat "nördigt" att gravera in text på alviska på sin förlovingsring.)

Den ursprungliga idén med förlovningen var att man under förlovningsperioden skulle hinna lära känna varandra och rusta med det kommande bröllopet, men samtidigt signalera till omvärlden att man var "off the market".
Den mer romantiska förklaringen är att man vill visa att man älskar varandra och hör ihop.
Enligt gammal tradition betyder förlovningen att man tänker gifta sig inom ett år. En regel som inte följs så flitigt idag när de flesta hunnit bo ihop och kanske skaffat barn redan innan de är gifta.
Det finns inget juridiskt bindande i att förlova sig utan det är en romantisk överrenskommelse om ett framtida giftemål.

Själva förlovandet:
Hur det är tänkt att det hela skall gå till är det egentligen ingen ordning och reda med. Flickdrömmen går ut på att mannen oväntat faller på knä, friar och plockar fram en ask med en vacker ring som han trär på hennes finger.
På film sker detta ofta i en offentlig miljö, exempelvis en restaurang, där alla servitörer och resten av gästerna applåderar och snyftar i kapp i bakgrunden.
Kanske kommer det in en liten orkester som spelar violin eller så plockas champagnen fram och det hurras och kastas konfetti.
I verkligheten kan ringväxlandet vara en betydligt mer privat angelägenhet som paret varken vill eller förmår involvera hela omgivningen i, men däremot involverar varandra i. Överraskningsförlovningen med kombinerat frieri innehåller ett visst uns av gambling som stiffa svenskar helst vill slippa och därtill ett slags sydländsk passion som kan verka obehärskat. Istället kanske man försiktigt introducerar sin partner i sina planer lite iförbigående en kväll framför TV:n:
"Ja du Bettan, nu har vi ju vart ihop ett tag och så där så det är kanske bäst att vi förlovar oss också?"
Kanske passar man på att åka iväg på semester till Mallis och byter ringar där.
Kanske äter man räkor och skålar i tyskt lantvin en lördagkväll och slår till då.
Kanske gömmer man ringen i den tilltänkte fästmannens frukostfil och ser honom glupskt svälja 2000 kronors vitguld mellan müsliflagorna.
Det finns ett uppsjö av fiffiga, och mindre fiffiga, metoder för göra själva ringbytet så minnesvärt som möjligt.

Ringen sätts på vänstra handens fjärde finger, lägligt nog kallat ringfingret.
Enligt folktro för att det går en åder direkt till hjärtat från vänsterhanden.

Ringar:
"Classic" är att byta släta guldringar med varandra. När man köper ringarna eller efter att man förlovat sig graverar man in partnerns namn och förlovningsdatumet på insidan av ringen.
Är man kvinnlig Hollywood-stjärna, överklass eller förlovar sig med hyfsat rik karl skall man dock satsa på en så kallad alliansring med en eller flera stenar i.
Ju större och pråligare desto bättre.
Hollywood-förlovingens grundregel är att ju dyrare ring desto dyrare kommer skilsmässan att bli och ju större rubriker blir det i skvallerpressen när förbindelsen bryts.

Utrikiska traditioner gör även gällande att männen inte får någon ring för att besegla förbindelsen utan att det är damen som prålar i ensamhet med sin solitär.
Vid mer demokratiskt utbyte av ringar betalar mannen kvinnans ring och tvärtom.
Nu för tiden är det också vanligt att man tillsammans köper ringar för gemensamma pengar.

En bra idé kan vara att välja förlovningsringar som kommer att matcha de eventuella vigselringarna. Kvinnan bär alltid två ringar sedan hon gift sig, nu för tiden oftast också mannen. Innerst förlovningsringer och ytterst vigselringen.
Enligt amerikanska romantiska komedier med sagoboks-bröllop i finalen kan man också välja att det bara är kvinnan som får en ring i kyrkan. Mannens förlovningsring "uppgraderas" då istället till vigselring genom att man till exempel graverar in bådas namn och datum för giftemål i den.

Det är lite tricky där. En slät guldring på en mans vänstra ringfinger kan alltså betyda antingen förlovad eller gift, medan en slät guldring på en kvinna oftast endast tolkas som förlovad.
Hur som helst betyder alla varianterna "upptagen". Enligt illvilliga rykten, troligen spridda av försmådda fästmöer/bedragna fruar så ser singelkvinnor en slät guldring på en manshand som ett rent afrodisiak.
Ringmärkningen fungerar helt enkelt som ett lockrop för andra honor som också vill para sig med denne helt uppenbart kvalitetstestade man.

För de som är mer okonventionella kan man tänka sig att skippa ringar helt och istället byta armband, klockor, halsband elller något annat smycke.
För de mer dumdristiga är matchande tatueringar ett alternativ.
Att man inte skall välja att tatuera in den andres namn i pannan (eller nån annan stans på kroppen) är ganska givet.
Kärleken är förgänglig, men en tatuering sitter där den sitter.

Annons:
Sätts in i lämplig tidning där f.d pojk- och flickvänner kan läsa det och gräma sig över vad de gått miste om.
Vill man köra old school ser man till att hans namn står överst och hennes underst samt att hans hemort står till vänster och hennes till höger.
Hur man går till väga vid mer "moderna" konstellationer när båda är av samma kön finns det inga riktlinjer för.
Homo-förlovningar är ett tomt blad i vett- och etikett-böckerna.
Valfritt är att sätta ut plats och datum för själva förlovningen.
Här gäller dock en viss takt och ton. "I sängen, efter sex" är alltså inte gångbart. Moster Hulda läser också tidningen och det är på intet sätt modest att på det sättet hälla salt i såren på de som inte har det lika väl förspänt.

Förlovningsmiddag:
Hos fint och traditionstyngt folk är det kvinnans föräldrar som står för själva förlovningsmiddagen.Mannens far har värdinnan till bordet och håller tacktalet. Förlovningsparet har varandra till bordet ända tills de är gifta, sen är det som vanligt dags att konversera tråkiga främlingar på olika platser vid bordet.
I modern tid är det vanligare att paret själva bjuder in sina familjer till en middag eller att de helt enkelt inte alls har nån middag, annat än på tu man hand.

Trolovning:
Idag används ibland också det något missvisande och ålderdomliga uttrycket trolovning när man menar förlovning. Förr i tiden var det ett slags bindande avtal om giftemål, där den part som ansåg sig sviken vid en uppslagen trolovning kunde begära skadestånd.
Vissa specialregler beträffande arv och bruten trolovning gällde om paret fick ett barn eller kvinnan blev gravid under trolovningen. Idag existerar inte begreppet i egentlig mening.
I ännu äldre tid var trolovningen mer som en affärsmässigt uppgörelse mellan parets föräldrar. Brudens föräldrar fick helt enkelt guld och gåvor i utbyte mot dottern.

Tips vid ekonomisk nöd:
Ett företag i USA som sysslar med uthyrning har även förlovningsringar i sortimentet. Alltså bara att hyra och att lämna tillbaks om kärleken går i kras (eller du inte kan betala månadsavgiften). Ett år hyrde man ut 75 par ringar och fick tillbaka 25 av dem. Om det berodde på brist på kontanter eller brist på kärlek förtäljer inte historian.

Det kan anses som ofint att lämna in sin förlovningsring till pantbanken.

Bryta förlovningen:
Här finns det inga fastställda traditioner.
I vett- & etiketts-världen anses det förmodligen lite ofint att bryta en förlovning.
Så det är fritt fram att improvisera.
En ofta använd metod är att ta av ringen och kasta den på kontrahenten under en stor scen. Ackompanjera eventuellt med skrik och gråt.
OBS! Bör ej användas om brytningen sker i ömsesidigt samförstånd och utan dramatisk anledning.
Beroende på hur dyr ringen är/hur upprörd man är bör man diskret sondera terrängen i själva kastzonen. Gatubrunnar, sandstränder och stora buskage bör undvikas.
Det hör inte till fin ton att återanvända en förlovningsring till nästa partner, särskilt inte om den är graverad.
Recycling används bara då det rör sig om familjeklenoder som bör stanna inom släkten. Å andra sidan kan man lätt bli arvlös om man förlovar sig med fel personer i tid och otid.

Vi avslutar med ett litet visdomsord:
"Förälska dig ofta, förlova dig ibland men gift dig för sjutton så sällan du kan"


Har du förlovat dig på nåt annorlunda eller speciellt sätt? Eller vill du delge våra läsare några andra tankar om förlovning?
Maila Bulldozer och berätta!

 

Mia Gustavsson : 01-12-18

 
> maila crew@bulldozer.nu