[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter
> Förlovningar
> Katten
> Förkylningen
> Finlandsbåten
> Fläckar
> Påsken

>> så funkar...midsommar


Midsommar

Midsommar är, som de flesta av våra stora helger, en hednisk helg som man klistrat på lite kristendom.
Närmare bestämt Johannes Döparens födelsedagskalas (han med huvudet på fatet, ni vet). Midsommardagen är numera rörlig vilket i det här fallet innebär att den alltid hamnar på en helg.
Inga goa klämdagar här inte. Den inträffar på den lördag som utfaller mellan den 20-26 juni.
Den ursprungliga Döpare-dagen är den 24 juni och våra gamla förfäder partade loss vid midsommarsolståndet.
Här har den uppmärksamme redan räknat ut att det finns anledning att festa vid mer än ett tillfälle för det mesta.

I vanlig ordning går vi loss redan på aftonen och inte på själva dagen.
Vilket är lite smart eftersom aftonen alltid är på en fredag och folk för det mesta blir så fulla att de kan behöva både lördagen och söndagen för att bli nyktra nog att kunna köra hem. Alternativt bli sams, sanera hyrda stugan, länspumpa sjunkna båten eller bygga upp nerbrända bastun.

PYNT
Själva stången är tydligen en import från Tyskland som det flesta andra helgpynt vi har här i Sverige. Men eftersom helgen i hednisk tid ändå främst var en fruktbarhetsritual passar det väl alldeles utmärkt att trycka ner något stort snoppformat i Moder Jord. Stången ska för det mesta kläs med blomster.
Till saken hör att det just vid den här tiden på året är något av en svacka på blomsterfronten. Bara ett par veckor tidigare eller senare hade det funnits mycket mer att välja på än vissnade hundkex och osynliga smörblommor.
Således bindes även de flesta huvudkransar av köpeblommor.

FIRANDET
Aktivitetsmässigt så ska det pyntas både stänger, bord och varandra. Lekar ska lekas och danser ska hoppas utan både öron och svansar.
Kubb ska kubbas, krocketklot krockas, nakenbad badas och grillskivor grillas. Det ska tokhånglas, solbrännas, gräsfläckas, skrapsåras, myggbitas och fås fästingar.

MAT
Till att äta släpar vi fram de vanliga smörgåsbordsfavoriterna: sill, ägg och köttbullar. Åtminstone fräschar vi upp det hela med att servera lite årstidspassande primörer som färskpotatis, gräslök och jordgubbar.
Skulle något annat än ovanstående serveras betraktas helgen som misslyckad även om det råkar vara oxfilé och rysk kaviar. Jordgubbarna måste vara svenska även om de är ljusgröna och de tyska måhända är sötare i smaken.


VÄDRET
Vädret är alltid extremt och bättre någon annanstans.
Ölands södra udde står för hela sveriges kollektiva hopp om sollycka när det ösregnar all annanstans.
Tältar du är det antingen hagelstorm så att du står stelfrusen och blåknottrig sökandes skydd på ett utedass i dina skrynkliga vita linnekläder eller så lider du på en trädlös strand i ökengassande hetta som raskt för dig in i värmeslagets och solstingets heta värld.

PLATSEN
Kvar i stan på midsommar är endast patetiska existenser eller grava pollenallergiker. De flesta andra vallfärdar till fuktskadade sommarstugor, bekantas bekanta, steniga tältplatser eller hem till tjocka släktens sköte.
Helgen står inte långt efter jul när det gäller orsakande av psykosocial ohälsa.
Det ingår dock i ett traditionellt firande att bli osams om krocketregler, vara fyllesvartsjuk, agera förorättad för att ingen tar av sillsalladen och få gräsfläckar på nyinköpta svindyra sommarstassen.
"Inget kalas utan kras" som allas faster Agda brukar säga.

Det ska tilläggas att midsommar är en riktigt solidariskt klasslös storhelg.
Tack vare allemansrätt och hyfsat billiga festkomponenter har de flesta goda chanser att få sin beskörda del av samma midsommarlycka/olycka utan finansiell ruin.

 

Agnes Hulthén : 04-06-24

> maila crew@bulldozer.nu