[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bulldozers påsktema:
> 5 Jesus-filmer
> 5 kycklingrätter
> Om ägget

>> så funkar...påsken i svenska kyrkan


I uppståndelsens tid
- så funkar påsken i den kristina kyrkan

Påsken är en av den kristna kyrkans största högtider. Inledd i mörker, men avslutad i betydligt ljusare tongångar.
Kjell Dellert, präst i svenska kyrkan, berättar om hur kyrkan firar påsken.

För den kristna kyrkan är påsken den allra största helgen under hela kyrkoåret, som sträcker sig från första advent till domssöndagen.

Julen är stor, ingen tvekan om det. Det satsas i kyrkan ordentligt på julen - inte minst därför att det är den helg då de flesta "icke-kyrkliga" väljer att besöka en kyrka för exempelvis midnattsmässa eller julotta.

Trots detta väger den gulliga julen med jesusbarn och änglar lätt i jämförelse med påsken som inleds i totalt mörker och slutar i ljus och jubel.

FASTAN
På askonsdagen, som år 2007 inföll 21 februari, inleds fastan i kyrkan.
Man kan i de flesta församlingar, åtminstone i Stockholmstrakten, gå i askonsdagsmässa och få ett kors av aska tecknat i pannan under det att prästen säger "Kom ihåg att du är stoft och åter ska bli stoft".
Själva fastan består i Svenska kyrkan idag sällan av ren kroppslig späkning - få är nog de som på allvar fastar i fyrtio dagar.
Däremot brukar fastan få bli en tid av eftertanke, man funderar över sitt liv, reflekterar över vad som är viktigt och vad som inte är det.

STILLA VECKAN
Fastan leder så till sist fram till "stilla veckan" som är veckan före påsk, och därför ibland felaktigt kallas påskveckan. Påskveckan infaller istället veckan efter påsk.
Palmsöndagen är den söndag som närmast föregår stilla veckan. På palmsöndagen uppmärksammas Jesu intåg i Jerusalem (precis som på första advent, för övrigt). Söndagen har fått sitt namn efter de palmblad som människor kastade framför Jesus när han på en åsna red in i Jerusalem.

Under stilla veckan firas i många kyrkor under måndag, tisdag och onsdag passionsandakter. Passionstiden, Jesu Kristi lidandes historia, inleds med Jungfru Marie bebådelsedag som infaller söndagen före palmsöndagen.
Stilla veckan är en vecka då det i kyrkorna verkligen är stilla, rum för eftertanke och vila. På skärtorsdagen firas skärtorsdagsmässa. Skärtorsdagen är ju den dag då Jesus instiftade nattvarden, vilket givetvis uppmärksammas i kyrkan. Men innan Jesus åt den sista måltiden med sina lärjungar tvättade han deras fötter för att på så sätt visa att vi alla är varandras tjänare. Ordet "skära" betyder just "tvätta" och det är alltså därför torsdagen heter som den gör.

Skärtorsdagsmässan brukar avslutas med att all utsmyckning i kyrkan bärs ut. Ljusstakar, silverkors, vad det nu kan vara. Man kan också täcka över altartavlan. Altaret står så i stort sett naket. Kanske släcker man också ljuset i kyrkan redan innan man går ut så att allt avslutas i mörker. För nu inleds den allvarligaste tiden på året. När Jesus ätit sin måltid gick han ut i trädgården och bad. Där fängslades han av soldater och fördes bort.

Långfredagen är kyrkans dystraste dag.
Man firar långfredagsgudstjänst, ofta används då inga musikinstrument i kyrkan. Prästen har kanske sin högtidsdräkt, den svarta kaftanen, på sig. Psalmerna är dystra, bibeltexterna handlar om korsfästelse och död.
För långfredagen var ju den dag då Jesus korsfästes och dog.

Kanske kunde man tro att ingen vill gå i kyrkan denna dystra dag. För oss kristna är det snarast tvärtom. Det är en dag då man ogärna låter bli att gå i kyrkan. Det känns viktigt att få en riktigt allvarstyngd dag, en dag när man får tänka djupa tankar, en dag i stillhet.

påskaftonen, då det "ickekyrkliga" påskfirandet har sin kulmen med ägg, godis, lax och annat, firas i kyrkan inga gudstjänster.
Den dagen var Jesus död och det är alltså en dag i sorg. Detta hindrar givetvis inte att de flesta kristna deltar i det sekulära påskfirandet. Själv kan jag inte tänka mig en påsk utan godis, ägg och påskkärringar.

När påskaftonen börjar gå över i påskdag händer det däremot saker i kyrkan. Framåt midnatt firas i de flesta församlingar påsknattsmässa.
Då uppmärksammas förstås det oerhört glädjande att Jesus besegrade döden och uppstod igen. Man tänder påskljuset, sjunger jubelpsalmer och har fest. Ofta finns det också möjlighet att förnya sina doplöften i kyrkan. Påsken är av gammal tradition dopets tid och i påsknattsmässan uppmärksammas detta.

KRISTI HIMMELSFÄRD
På påskdagen firas också glädjefyllda gudstjänster. Påsktiden varar sedan fram till Kristi himmelsfärds dag då man givetvis uppmärksammar att Jesus togs upp till himlen.

En stor helg, alltså, påsken som inleds dystert men avslutas desto gladare.

 

Kjell Dellert: 07-04-02


> maila crew@bulldozer.nu