[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Raketost-surfa:
> Surfa in på Kavlis hemsida, skicka ett mail och kräv att få raketosten tillbaka

 

 

>> vad hände med...raketosten


Raketost

När nostalgiska 60- och 70-talister träffas och pratar om gamla TV-program, leksaker och maträtter från sin barndom är det några saker som alltid kommer upp.
Sockiplast
Clownen Manne
Staffan Westerberg
Trekantiga Festis-tetra
Och raketost

Själv har jag inget som helst minne av att nånsin ha sett denna produkt i en mataffär och än mindre av att jag skulle ha fått smaka på denna exotiskt klingande mejerivara.

Efter att ha konsulterat mer minnesgoda källor har jag fått fram följande.
Raketosten var ett slags mjukost vars största nostalgivärde tycks ligga i den locklösa papptub den var förpackad i.
Genom att skjuta den rörliga bottenplatta uppåt fick man fram en valfri mängd hårdpackad ost som sedan skars av med ett snöre, påminnande om tandtråd, som var fäst vid förpackningens topp.
Förpackningen användes dels av Arla (som då hette Mjölkcentralen) till ostarna Sydost och Nordost, och dels av Kavli som var upphovsmän till den så omtalade Raketosten.

Själva förpackningen skapades av bröderna Rausings förpackningsföretag nån gång på slutet av 40-talet och produkten Raketost lanserades 1947.
Försäljningen av Raketost mattades av nån gång på slutet av 70-talet och 1979 togs Raketosten slutligen bort från marknaden helt.
En anledning sägs vara att den inte höll måttet ur hygiensynpunkt.
Hur osten smakade?
Det har jag inte den blekaste aning om...men du kanske vet?


Maila dina Raketostminnen till oss på Bulldozer - crew@bulldozer.nu


Några läsare tog oss på orden och bidrog med följande minnen:

Lena berättar:
"Jag (född 1950) har MYCKET tydliga minnen av Raketost.
I alla fall, det var egentligen ingen riktig mjukost ens utan en smältost, som inte smakade särskilt mycket - det enda roliga med den var just förpackningen, utmaningen var att skära riktigt tunna och ändå hela skivor med det där snöret. Min bror och jag roade oss dessutom med att göra "konstnärliga utsmyckningar", som att dra tråden upp och ner medan vi drog den runt, så det blev liksom vågmönster av det.
Vi var väl lättroade kanske...
Att osten slutade tillverkas misstänker jag beror på att den helt enkelt inte var särskilt god! Jag vet inte vad som skulle vara så ohygieniskt med den...?
Hälsningar Lena"

Niclas skriver:
"Har inga direkta minnen att dela med mig mer än att jag otroligt nog kan erinra mig smaken om jag funderar tillräckligt hårt. Var bara 10-11 år när den togs ur Kavlis sortiment, men minns den (det) som i går!"

Peter skriver:
"Mina minnen av Raketost var egentligen glömda.
Men ser man en bild av förpackningen så väcks minnena till liv.
Likaså med den nästan helt bortglömda läsken Zingo choklad som fanns ett tag på 70-talet. Och vem minns inte som grabb när man satt och byggde Auroras monstermodeller med Frankenstein och Dracula och grabbarna.
Det är nostalgiminnen som var bortglömda men som vaknar bara man ser produkten i fråga igen.
Nu har jag åter fått ihop en hel samling med Auroramonster som står i montrar hemma hos mig och en etikett av Zingo Choklad inramad på väggen i köket. Likaså fanns det en leksak som jag tror hette "Klipp Klapp" eller nåt sånt. Det var 2 plastkular som satt i var ända av ett snöre med ett litet plasthandtag i mitten och man skulle få kulorna att slå ihop på under och översidan av handen så det blev ett smattrande ljud.
Fast den försvann ur affärerna för den var rent livsfarlig.
Jag är född 1962 och käkade Raketost på mackorna när jag var mindre.
Jag har för mig att man kan jämföra smaken på Raketosten som den smaken som Kavlis mjukost i burk har. Jag tror den burken är mörkblå. Lite frän smak och väldigt klistrig, antagligen massa protien som klistrar.
Hälsningar från Peter - en nostalgiker"

Bo skriver (med adress till Kavli får man förmoda?):
"Hello Rocketfriens!
Vi har löst hygienproblemet för eran ost.
Gör så här: istället för en enda fast snörstump skall man om raketens nos anbringa en dosa typ spinnrulle alternativt rulle för trädgårdstråd. Det senare med s.k. avbitare inbyggd. I dosan laddas en "trådrulle" typ tandtråd som avbites, enligt ovan, sedan den utfört sitt avsnörpande värv. Den efterkommande provisionen avseende denna banbrytande upptäckt kan med fördel gemensamt med oss, dess upptäckare, konsumeras i form av edra produkter.

Full fräs
hälsar
Gagarin
Sputnik
Laika
Aldrin
Bush
Apan?
Katten också....."

Magnus skriver:
"Den smakade precis som den lilla folieförpackade trekantiga osten med kon på, som ligger i en rund ask."

Gun skriver:
"Jag är född -69 och nog minns jag Raketosten. Jag tyckte nämligen om den så mycket att jag fick en av mormor i julklapp ett år! Tänk, en helt egen Raketost....bara min!
Smaken minns jag, den påminner om mjukosten som finns nu men ändå lite annorlunda eftersom den var mer fast i konsistensen. Jag är inte säker på att jag skulle tycka särskilt mycket om den nu, men när jag hittade en t-shirt med Raketosten på en marknad så kände jag att jag bara var tvungen att köpa den..."

Björn skriver:
"Finska VALIO har en produkt, som jag tror kommer från Norge från början, som heter Koskenlaskija. Den smakar och har samma konsistens som Raketosten. Jag hittade den i en Ica-affär i Sthlm."

K-E-J skriver:
"Hej ostvänner
Jag som är född 1942, minns Raketosten väl, men fanns den så sent som på 1970-talet? Lär enligt somliga kommit i handeln först efter Sputnik 1967. Men nog åt vi osten tidigare än så, klart före 1965. Egentligen vill jag placera den till sena delen av 50-talet. Kan den ha funnits i omgångar och försvunnit? Vi var lantbrukarfamilj, och fick hem mejeriprodukterna med mjölkbilen till medlemspris från Mjölkcentralen.

Men mina minnesbilder är främst från den barnsliga förtjusningen av att ibland lyckas med att skära jämna eller konstnärliga skivor allt efter tillfällig önskan. Sträckte man ofta snöret för hårt, lossnade knuten innan osten var slut. Jag har en aning om att den hade en raket avbildad.
Osten var en okryddad, mild smältost. Det sades folk emellan att det var ett sätt för MC att sälja misslyckade ystningar dyrt, istället för att låta dem bli djurfoder."

Lotta skriver:
"Hej!
Jag är född 1945 och minns Raketosten från före 1958. Detta vet jag med bestämdhet då vi flyttade från Motala just sommaren 1958 och osten var det godaste och roligaste vi barn hade vid frukostbordet. Hos oss klämde man gärna lite extra för att få en tjock, tjock skiva att äta. Man fick egentligen inte trycka ut för mycket men vi gjorde alltid misstag.
Skivorna blev gärna halvcentimeterstjocka. Mmmmmm vad god den osten var.
Jag håller med någon som skrev att den smakar ungefär samma som de trekantiga ostarna med kon på. Raketosten var dock lite hårdare i konsistensen. Smaken var väl till för barn för det var inte så mycket smak.
Kommer produktionen igång så är jag en självskriven kund.
Hälsningar
Lotta"

Marie skriver:
"Hej! Jag har många raketostminnen. Bl a ett. Jag fick följa med min farfar och meta abborre och vi satt i en gisten eka.
Mina femårsben var fulla med kliande myggbett, plåster och diverse skrubbsår. Jag antar att jag började ledsna och då tog han fram knäckebröd, smör, raketost och rädisor. Till det solljummen mjölk.
Ingenting kan få mig att glömma hur gott det smakade. Idag är jag 57 år och farmor till Frida och Marcus. Å vad jag skulle vilja ge dom en sådan smörgås.
Hälsningar Marie Lindmark-Sandström"

Lasse skriver:
"Hej. Jag är född 66 och har lite svagt minne av raketosten. Kan tänka mej att den försvan i slutet av 70-talet eller början av 80-talet. Smaken minns jag inte så där jätteväl, men kan tänka mej att den var mild med fast konsistens. Det som gjorde att jag minns osten är ju att man kunde trycka fram lite tjockare skivor och att det var kul att hyvla med snöret. Men om den kommer tillbaka skall jag handla den för att se om några barndomsminnen blir väckta.
MVH Lasse"

Pia skriver:
"Hej, är född -46 och kommer ihåg raketosten från min barndom...Mild, men ändå god. Man kunde göra mönster på skivorna beroende på hur man drog i tråden. Skulle gärna ha den tillbaks (fast idag skulle jag nog cayennepeppra på den, så det blir lite smak..) Ohygeniskt med tråd? Vi överlevde ju..-Det var ju betydligt mer ohygeniskt isåfall att vi sög på istappar vi hittat både här och där.. . Ändå var man ytterst sällan magsjuk...
MVH Pia S-g "

Stig skriver:
"Jag är född 1938 och minns med stor saknad Raketosten. Min familj; jag , hustru och två barn, tillbringade en gång i tiden rätt mycket tid i naturen. Tältande, picknickande, fågelskådande, svampplockande m.m.
I vår vackra natur avnjöt vi då inte så sällan te eller choklad eller kaffe och gjorde oss några smörgåsar. Nästan alltid var Raketost ett av påläggen. Mycket omtyckt. Mina barn födda -68 minns också med saknad Raketosten. Och vi önskar alla den välkommen tillbaka...Skriver med stor saknad
Stig N
PS Saknad blev ett nyckelord här. DS"Mia Gustavsson: 01-05-18


> maila crew@bulldozer.nu