[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter
> Förlovningar
> Katten
> Förkylningen
> Finlandsbåten
> Fläckar
> Midsommar
> Påsk
> Länder
> Advent
> Vattentorn

>> så funkar...ramadan


Ramadan

Idag börjar den islamska fastemånaden Ramadan för i år. Det islamska året är elva dagar kortare än vårt västerländska år, följer månens faser och migrerar därför sakta runt kalendern.

Ramadan firas, eller åtföljs, genom att man under en månads tid, från nymåne till fullmåne, inget äter eller dricker under dygnets ljusa timmar. Det är en tid för eftertanke, bön och självdiciplin. Muslimen skall koncentrera sig på saker som hör religionen till och får därför inte heller nyttja tobak och skall avhålla sig från sex under dygnets ljusa timmar.

Morgonen under ramadan börjar före soluppgången då man äter Suhoor, gryningsmålet. Efter Suhoor bes morgonbönen, Fajr, den första av dagens fem böner. Efter den fjärde bönen, Maghrib (solnedgång), bryter man fastan med Iftar (kvällsmålet). Enligt tradition är det första man äter till iftar dadlar och mjölk eller vatten.

Ramadan handlar också mycket om välgörnehet och sociala plikter. För de muslimer som lever i överflöd handlar det om att dela med sig av sin rikedom till andra som har det sämre ställt. Det kan handla om almosor, att ge bort gåvor eller att bjuda in någon till iftar.

De tio sista dagarna av ramadan firas Laylat al-Qadr, påbudets natt, till åminnelse av den natt då ärkeängeln Jibril (Gabriel) avslöjade koranens första verser för Mohammed. Det exakta datumet för detta är endast känt av Allah och därför uppmanas muslimer att helga alla tio dagarna.

Ramadan avslutas med Eid ul-Fitr (festen som bryter fastan), den lättaste jämförelsen för en svensk skulle förmodligen vara julafton (även om liknelsen haltar betänkligt), det är upp till tre dagar av glädje, gåvor, bön och välgörenhet.

Den efterföljande månaden, Shawwal, uppmanas muslimer att avsätta ytterligare sex dagar till fasta, även om dessa inte behöver vara i rad, enligt islam skall den som fastar hela ramadan och sex dagar i Shawwal belönas så som om han fastat hela året.

Att fasta är påfrestande för kroppen och inte alla behöver göra det. Undantagna från påbudet om fasta under ramadan är gravida kvinnor, gamla, barn, sjuka och de som befinner sig på resande fot. Om du hoppar över fastan på grund av resa så uppmanas du dock att lägga in trettio dagar av fasta vid ett senare tillfälle.

Fastan är också något av en vuxenhetsrit för många muslimska barn, att klara av att fasta under hela ramadan indikerar att du lämnat barndomen bakom dig och klarat av att träda in i vuxenvärlden, därför brukar många muslimska barn försöka att genomföra så många fastedagar som möjligt även om de är befriade från fasteplikten.

Harald Åberg : 08-09-01

> maila crew@bulldozer.nu