[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Tidigare "Språka":
> Om landställen och munkar
> "Min moster är en bläckfisk"
> Att ta sin Mats ur skolan
> Att fara fram som ett Jehu
> Namnet Guppy
> Uttrycket Paparazzo
> Vad är en Olle?
> Material och materiel
> Att vara en god kålsupare
> Att bära ugglor till Athen
> Att lysa med sin frånvaro
> Begravda hundar, ugglor i mossen och skägget i brevlådan
> Historien och historian
> Att ta kål på
> Att hålla tummarna
> Cardigan, balaklava och raglan
> Stå där med sin tvättade hals och att två sina händer

 

 

>> språka - uttryck


Mr Dolby

Dolby som är ett slags brusreduceringssystem för inspelning, överföring och återgivning av ljud är ett välkänt begrepp. Alla har väl sett det dubbla D:et på bandspelare, hörlurar, kassettband och DVD-filmer till exempel.
Men kanske vet inte så många att det är den amerikanske ingenjören Ray Milton Dolby som är mannen bakom denna innovation.
Denne man, som började sin karriär som 16-åring på ett företag som var en av de första stora tillverkarna av bandspelare, skulle via sin böjelse för brusfritt musikdiggande komma att revolutionera inspelningsindustrin.
Upprinnelsen till allt var att han under en resa till Indien på 1960-talet skulle spela in sitarmusik på uppdrag av UNESCO (Don't ask why).
Han var mycket irriterad över att kvaliteten blev så dålig när det bandades och störde sig speciellt på det frekventa bakgrundsbruset. Flera olika försök hade redan gjorts att komma till rätta med detta stora problem, men inget fungerade tillfredsställande. De system som ditills presenterats innebar ofta att när man blev av med bruset försämrades också ljudkvaliteten i stort. Nåt som framför allt skivindustrin var missnöjd över.

1965 startade Mr Dolby "Dolby Laboratories" i London. Där utvecklade han tillsammans med fyra anställda ingenjörer ett brusreduceringssystem som i färdigt skick såldes in till skivbolaget Decca. Första gången systemet användes var när man bandade en Mozart-pianokonsert i Wien i maj 1966.
Resten är som man brukar säga historia.

Tack Mr Dolby för det brusfria ljudet!

Källa: "Bintje och Kalsjnikov" av Marcel GraulsBulldozer : 03-12-13


> Har du också en fråga du vill ställa om språk, ord eller uttryck? Skriv till oss så försöker vi ta reda på svaret.
> crew@bulldozer.nu