[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Tidigare "Språka":
> Om landställen och munkar
> "Min moster är en bläckfisk"
> Att ta sin Mats ur skolan
> Att fara fram som ett Jehu
> Namnet Guppy
> Uttrycket Paparazzo
> Vad är en Olle?
> Material och materiel
> Att vara en god kålsupare
> Att bära ugglor till Athen
> Att lysa med sin frånvaro
> Begravda hundar, ugglor i mossen och skägget i brevlådan
> Historien och historian
> Att ta kål på
> Att hålla tummarna
> Cardigan, balaklava och raglan
> Stå där med sin tvättade hals och att två sina händer
> Mr Dolby
> Att sätt P för något
> Egoist eller egocentriker?
> Mo, mosse och myr
> Hur civil är en cilvilekonom?
> Full som en alika
> Maträtter med efternamn
> G-punkten
> Hejduk
> Numer eller numera
> Baddare
> Kär kärring?

 

>> språka - uttryck - Ris á la Malta


Ris á la Malta

Fråga:
Kommer ris á la Malta verkligen från Malta?

Svar:
Nej, denna risrätt har överraskande nog inget alls med ön Malta att göra. Istället är namnet troligtvis en förvanskning av danskans risalamande, som i sin tur kommer från franskans Riz à l'amande (=ris med mandel).
För oss malterserrisätare ter sig namnet begripligare om man tänker på att fransmännen och danskarna äter sin rispudding med hackad mandel, snarare än apelsinbitar och saftsås.

Värt att veta i sammanhanget kan vara att olika sorters rispuddingar äts över hela världen och att man i Indien har ätit risgrynsgröten Kheer i över tvåtusen år.
Är du i Thailand kan du äta den svarta rispuddingen "Kao niow dahm". I Indien serveras förutom "Kheer", som är rätt lik vår risgrynsgröt, den kalla "Firni" med kardemumma och pistasch. I mellanöstern serveras "Riz bi haleeb" som innehåller mjölk och rosenvatten, medan man i Iran serverar "Sholeh-zard", en söt rispudding med saffran.

Så när du på juldagen svänger ihop din överblivna tomtegröt med vispgrädde så kan du tänka med andakt på att du följer en av mänsklighetens riktigt gamla och välspridda traditioner.

Här följer, som sig bör, nu ett recept på gammal hederlig variant:

RIS Á LA MALTA
(2-3 portioner)


Ingredienser:
2 dl risgrynsgröt (Bekväma mesar köper sån där på plastkorv medan den som är riktigt hard core givetvis kokar sin egen)
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 apelsin

Gör så här:
* Blanda risgrynsgröt, florsocker, vaniljsocker.
* Vispa grädden och rör ner den.
* Skala apelsinen (se till att få bort det vita som ändå bara smakar blä) och skär skär den i mindre bitar som du rör ner i riset.

Servera med: saftsoppa.

Vill du internationalisera julfirandet kan du drämma till med en annan variant:

SHOLEH-ZARD
(4 portioner)

Ingredienser:

1,5 dl grötris
3 dl socker
1 paket saffran
3 msk rosvatten (ditt bästa tips är att gå till en butik som specialicerar sig på etnisk mat)
6 dl vatten

Dekoration:
hackad mandel
pistasch
Kanel 

Gör så här:
*
Låt alla ingredienser koka sakta under omrörning på låg värme tills riset mjuknar. När det tjocknat till en gröt lägger du över allt i en djup skål.
* Innan servering så dekorerar du med hackad mandel, pistasch och pudrar lätt med kanel.



Bulldozer: 07-12-01


> Har du också en fråga du vill ställa om språk, ord eller uttryck? Skriv till oss så försöker vi ta reda på svaret.
> crew@bulldozer.nu