[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Läs mer:
Så funkar...
> Ebola
> Galaxer
> Världens största scoutläger
> Jordens undergång
> Undergångssekter
> Förlovningar
> Katten
> Förkylningen
> Finlandsbåten
> Fläckar
> Midsommar
> Påsk
> Länder
> Advent
> Vattentorn
> Halloween


Läs mer om Valentine:
> 5 saker att göra istället för att fira Alla hjärtans dag
> 5 blommor istället för rosor
> 5 Alla hjärtans dag-presenter
> 5 Alla hjärtans dag-fobier
> Sankt Valentine - mer än kärlek

>> så funkar...Alla hjärtans dag


Alla hjärtans dag – en vacker tradition eller kommersiell hysteri?

Alla hjärtans dag. Någon sorts reaktion väcker den hos de flesta, vare sig det handlar om att man blir sentimentalt romantisk eller irriterad över den hysteriska kommersialismen kring den.
Men Alla hjärtans dag har en lång tradition, som innehåller mer än bara röda geléhjärtan.

cupido
Cupido, kärleksguden i den romerska mytologin (detalj ur en 1700-talsmålning av Giovanni Battista Tiepolo)
© The National Gallery, London
Alla hjärtans dag infaller den 14 februari, på Valentindagen – eller St Valentinus dag som den kallas i katolska länder.

Dess ursprung är lite av ett mysterium eftersom det finns flera katolska helgon med namnet Valentin, men den mest populära (och den raraste) förklaringen är dock att han var en präst som levde i 200-talets Rom. Dåvarande kejsaren (Claudius II Gothicus) hade utfärdat ett förbud mot äktenskap bland unga älskande eftersom han ville ha ogifta soldater i sin armé. Ett grymt förbud, ansåg Valentin, som såg dessa älskande par och deras hjärtesorg på nära håll. Därför trotsade han kejsarens förbud och fortsatte viga de unga par som kom till honom.

När kejsaren fick veta att Valentin trotsade hans påbud kastades prästen genast i fängelse. Och där, i väntan på sin egen död, blev han själv förälskad. Det var fångvaktarens dotter som blev föremål för hans passion, och innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till henne; det allra första Valentinkortet.
Enligt denna legend härstammar även seden att ge sin älskade blommor på Valentindagen efter just denne präst; han brukade nämligen plocka blommor och ge till de förälskade unga par som kom till honom för att gifta sig.

Oavsett vem denne Valentin egentligen var så har han med största säkerhet existerat; arkeologer har hittat en romersk katakomb och en kyrkoruin som bär hans namn. Och redan 496 fick han en dag i den katolska helgonkalendern; den 14 februari.
Det dröjde dock till medeltiden innan man började koppla just detta datum med kärlek och romantik, och då var det främst i England och Frankrike man firade dagen. Man skrev dikter och små rim till sin älskade, och bland ungdomar förekom ofta parbildningslekar av olika slag.

Under 1800-talet blev det vanligt med förtryckta kort och dikter av olika slag och idag är Alla hjärtans dag en populär festdag i alla engelsktalande länder. När den lanserades i Sverige under 1960-talet var det under stark påverkan av det amerikanska firandet – en smart affärsidé, helt enkelt.
Och även om Alla hjärtans dag numera fått en plats i almanackan, finns det fortfarande de som starkt reagerar mot det kommersiella i det hela.

Med all rätt, skulle jag vilja tillägga, eftersom det ju finns andra sätt att visa sin hjärtevän ömhet än att köpa massproducerade kort med hjärtan på.
Men i likhet med alla traditioner kan man ju ta till sig de bitar man vill ha. Strunta i det dyra och massproducerade.
En enkel ros och en kram kan vara ett minst lika vackert kärleksbevis på Alla hjärtans dag!

 

Bitte Assarmo: 07-02-07

> maila crew@bulldozer.nu