[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Johan Wanloo-surfa:
> Johan Wanloos officiella sida
> Optimal Press

>> mött - Johan Wanloo


Johan Wanloo - Apor i Rymden

- Jag har aldrig slagit igenom, men det är rätt bra, säger Johan Wanloo.
Den göteborgsbaserade serietecknaren liknar sin karriär vid rockbandet AC/DC:s. Om man aldrig får något gigantiskt genombrott utan bara växer stadigt så riskerar man inte heller att bli en föredetting.
Wanloo har haft sin karriär sedan 1987 då han sålde sin första skämtteckning till Svenska Hemdatornytt, startskottet till det idag ganska så omfattande wanlooska imperiet.

Johan Wanloo
Johan Wanloo på Bokmässan i Göteborg.

I Johan Wanloos produktion ingår ett par skämteckningsalbum, serierna "De äventyrslystna karlakarlarna" och "Örn Blammo", minihäftena om "Angschölick", nya skämteckningar varje månad i Ernie, serier i Svenska MAD och publicering i Dagens Arbete.
Dessutom har han ritat "Dr Mugg" efter Fredde Granbergs manus och i tidningen Eva&Adam går serien "Roy vid Rymdkommandot".
- "Roy vid Rymdkommandot" tror jag är den av mina serier som varit roligast att jobba med, säger han när Bulldozer träffar honom på bokmässan i Göteborg.
- Det är kanske inte min allra bästa serie, men den som kändes mest som att jag verkligen ritade serier, jag fick använda det klassiska serietemat "Apor i Rymden".

Att han har valt rätt yrkesbana finns det ingen tvekan om.
- Livet som serietecknare är roligt nästan jämt, hävdar den långhårige bjässen i montern. Johan Wanloo är 198 centimeter i strumplästen vilket har gjort honom till en aspirant på titeln "Sveriges största serietecknare".
- Tänk att få sitta flera timmar om dagen och göra det man tycker är roligast i världen.

Det finns inget tvivel om vad som gör en serie framgångsrik enligt Johan Wanloo
- I serier är humorn viktigast, säger han. Humorn är seriernas styrka, något som inget annat media gör bättre. Förr kunde man se rymdskepp i serier och tycka det var coolt, men idag är rymdskepp på film mycket häftigare än i serietidningar.
Kanske är det därför det är så svårt att publicera actionserier i Sverige idag.
- Actionserier handlar om manliga kraftfantasier, säger Johan. De läsare som skulle köpa actionserier idag kan få bättre utlopp för fantasierna genom datorspel.
Efter en kort tankepaus skrattar han.
- Värst vilka visdomsord jag kläcker ur mig idag.

Ur serien "...Bortom Expedition Robinson"
Ur serien ...Bortom Expedition Robinson.
© Johan Wanloo

Som sina främsta förebilder anger han kollegorna i Optimal Press stall.
- Det är ju dom jag jobbar med, och de är grymma. Jag önskar allesammans framgång.
Sen blir han också nostalgisk över åttiotalets ounderground- och äventyrsserier. Men vill helst undvika att låta sig påverkas i det han gör. Det känns bättre att försöka göra sin egen grej.

Om man läser Johan Wanloos strippar så märks det att han är en som tycker om att provocera. Han är inte rädd för att vara lite inkorrekt eller peka finger mot något han upplever som töntigt. Men den upprörda responsen uteblir.
- Folk är coolare än man tror, i alla fall de som läser Wanlooserier, säger Johan och ler.
Hans läsare är i åldrarna mellan 12 och 35 och en stor del av dem är tjejer.
- Vilket jag själv tycker är konstigt, men ball.

Förutom serier gillar Johan Wanloo musik, framför allt musik som är underlig, konstig och fel.
- Jag gillar sjungande skådisar och jag är genuint intresserad av musik på stenkakor, gärna svenska. Annars just nu är det väl i spannet från Johnny Cash till Ronnie James Dio.

Ur serien "Film-Minnen"
Ur serien Film-Minnen.
© Johan Wanloo

Ett tag var han också väldigt inne på splatterfilm, ett ämne som inte undgått den som läst hans serier.
- Jag har sett all splatterfilm, säger Johan. Men intresset har svalnat. Framför allt kanske för att det inte görs ny splatterfilm, men också för att jag hittat andra saker att fixera på.
Splatterfilmsintresset handlade mycket om ett intresse för något som var utöver det "ordinarie", något annorlunda.
- Jag gillar fortfarande film, men på ett annat sätt. Däremot är jag en smula orolig. När jag såg "Dödligt vapen 4" så var den långt mycket blodigare än den mesta splatter, fast i helt fel kontext. "Dödligt vapen"-filmerna är ju nästan familjefilmer idag, det kan nästan kännas upprörande.
De filmer Johan Wanloo tycker bäst om och ser om i dagsläget är filmer som "Waynes World", "Nu blåser vi snuten" och "Austin Powers".
- Visst, medger han, "Citzen Kane" är en bättre film, men den är långt ifrån lika underhållande.
Den absoluta favoritfilmen alla kategorier, är dock en han delar med Bulldozer.
- Första "Robocop", jag brukar säga att det är där all filmvetenskap börjar. Har man inte sett Robocop så skall man göra det först

Harald Åberg : 03-11-18


 
> maila crew@bulldozer.nu