[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> 5 människor jag mött i NY
> 5 minnen från New York
> 5 butiker i New York
> Att ta sig fram på Manhattan

 

 

>> New York - 5 New York-specialiteter


5 New York-specialiteter

New York har mängder med matställen, och lika många specialiteter som det finns invånare ungefär. Vad som är typisk New York-mat är svårt att säga eftersom staden är en smältdegel av så många olika nationaliteter som smält samman och skapat egna variationer.

Dessutom är ju smaken delad – det som är typiskt New York för en människa kanske inte är det för en annan. Men här listar jag i alla fall 5 specialiteter som jag alltid smakar på när jag är i The Big Apple!

TUNA MELT

Som en varm smörgås, men ändå inte, är den klassiska Tuna Melt som serveras på nästan alla diners och delis – de klassiska New York-haken som oftast är öppna dygnet runt.

Brödet kan variera mellan formfranska, fullkornsbröd och english muffin, men pålägget är alltid detsamma: en läcker tonfiskröra toppad med en tjock skiva halvsmält ost – oftast cheddar.

Tonfiskfyllningen kan se lite olika ut, ofta innehåller den dock majonnäs och rödlök, vilket ger en pikant smak. Om man dessutom får en skiva tomat under osten blir den extra läcker!


CREAM SODA

Cream Soda är en populär läsk i många delar av världen, och i New York är den klassisk. Bland de populäraste sorterna finns Dr Brown och A&W och New Yorks eget märke, Olde Brooklyn. Cream Soda har en mycket särpräglad, och helt oemotståndlig, smak av vanilj.

Någon särskilt bra törstsläckare är den knappast, men till en cheeseburgare med lökringar är den oslagbar!

Vissa märken gör den även i lightversion, men då går man miste om en del av den karakteristiskt sockriga smaken – ungefär som om man skulle ta bort sockret ur sockerdricka.


JUNIOR'S CHEESECAKE

Amerikansk cheesecake är verkligen en smarrig dessert och den som serveras på Junior’s i New York hör till de godaste man kan äta.

Junior’s grundades ursprungligen i Brooklyn, och det är också där man hittar det stora bageriet, men idag finns Junior’s-kaféer och –restauranger även på Manhattan, t ex på Grand Central.

Deras cheesecakes finns i ett otal varianter – både med och utan vanligt socker – och den som säljer allra bäst är deras jordgubbsversion.
Man förstår varför när man står öga mot öga med skapelsen; Junior’s snålar varken med själva kakan eller toppingen!


PRETZELS

Pretzels säljs i vartenda gathörn i New York och doften av de goda vetekringlorna känns överallt. Den har sitt ursprung i Sydtyskland och finns i många olika varianter, salta som söta.

De man får i New York är oftast salta och lite knapriga på ytan, och de serveras med grovsalt och om man så vill stark, osötad senap.

Ett klassiskt inslag i New Yorks gatubild, och helt klart ett mellanmål värt att testa!

 


PAPAYA DOG

Papaya Dog är ingenting annat än en vanlig korv med bröd, serverad med fruktjuice, oftast papaya eller ananas.

New York-borna själva skämtar om att den serveras med juice eftersom den är så onyttig att den skulle orsaka näringsbrist om man åt den utan något riktigt vitaminrikt till!

Hur det är med den saken ska jag låta vara osagt, men om man är sugen på något enkelt – och billigt – går det alldeles utmärkt att stanna till vid någon av alla korvkocker som säljer just Papaya Dog.
Både korv och juice smakar alldeles utmärkt!


Bitte Assarmo: 08-05-04


 
> maila crew@bulldozer.nu