[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> 5 människor jag mött i NY
> 5 New York-specialiteter
> 5 butiker i New York
> Att ta sig fram på Manhattan

 

 

>> New York - 5 minnen från New York


5 minnen från New York

Att lista 5 minnen från New York är inte lätt – när man har minst 500 som är värda att komma ihåg. Men jag har ändå lyckats välja ut några speciella minnen, kanske inte de mest väntade men ändå minnen som verkligen betyder något särskilt för mig.

KANELDOFT PÅ HOLIDAY INN

Senast jag var i New York bodde jag på Holiday Inn Express vid Madison Square Garden. Ett riktigt trevligt hotell, med ett suveränt läge mitt i Midtown, och med bra personal, kostnadsfritt internet och variationsrik frukost i priset.

Men det jag minns bäst är den ljuvliga doften av kanel som genomsyrade hela hotellet.
Inte bara från de varma (och supergoda) "cinnamon buns" som är Holiday Inns varumärke – utan också från schampo, tvål, duschcreme och lotion!

 


"LEAVE THE GUN. TAKE THE CANNOLI"

Grand Centrals saluhall är ett matparadis väl värt att besöka, inte minst för bakverkens skull. Förra året var jag där med min vän Elisa från New Jersey och halvsicilianare som hon är köpte hon givetvis en laddning smaskiga cannoli. "Remember the Godfather?" skrattade hon och fortsatte: "Leave the gun. Take the cannoli!"

Efter den dagen är minnet av Elisa, där hon leende smaskar cannoli i solskenet utanför Grand Central, för alltid förknippat med den scen i "Gudfadern" då Pete Clemenza kallblodigt beordrar ett mord – men för den skull inte glömmer att ta hem bakelser åt sin fru…

 


KATOLSKT PÅSKFIRANDE PÅ PARK AVENUE

Påsken 2005 firade jag tillsammans med goda vänner från New York, New Jersey och Philadelphia.

Det blev högtidlig påskmässa i Church of Our Saviour, välkänd katolsk kyrka på Park Avenue, och sedan sen middag på en typisk New York-diner.

Triple-decker, tuna melt, helstekt lever New York style och lökringar on the side stod på menyn.
Den kvällen, fylld av vänskap och glädje, tillhör mina finaste minnen från New York.

 


GRISÖRON I SOUTH BRONX

Tillsammans med min väninnas make begav jag mig en eftermiddag till södra Bronx för att se lite New York-vyer som inte direkt ingår i turistbroschyrerna.
Jim, som själv växte upp i området, guidade vant runt och vi avslutade vår promenad på en puertoricansk restaurang.

Eftersom min spanska inte är vad den en gång var lät jag min gode vän beställa. Och jag åt med god aptit av den goda grytan som serverades.
Först efteråt fick jag veta att jag just ätit gryta på grisöron…

 


TOALETTBESÖK MED FÖRHINDER

Gott om offentliga toaletter är det ont om i New York, om man säger så. Det gäller alltså att passa på när man har chansen. Som när jag var på ett Starbucks-fik i Brooklyn. Jag ställde mig snällt i kön bakom en stor och stadig New York-polis. Och väntade. Och väntade. Och väntade. Tills polisen kom ut igen, med en grimas av avsmak i ansiktet.

"Whatever you do", sa han väsande, "Don’t go in there!"

Hans ansiktsuttryck sa allt. Och toalettbesöket fick vackert vänta tills jag var tillbaka på hotellrummet…

 


Bitte Assarmo: 08-05-04


 
> maila crew@bulldozer.nu