[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> 5 människor jag mött i NY
> 5 New York-specialiteter
> 5 minnen från New York
> Att ta sig fram på Manhattan

 

 

>> New York - 5 butiker i New York


5 butiker i New York

New York har allt. Och visst kan man shoppa loss på något av de mest kända varuhusen, som Bloomingdales eller Macy’s, eller kanske på Manhattan Mall intill Madison Square Garden.

Är man i New York vid påsktiden ska man definitivt besöka just Macy’s, eftersom deras blomstershow är en alldeles enastående upplevelse. Och för märkesnörden är det ju rena julafton, eftersom alla de stora modeskaparna har butiker här, särskilt kg 5th Avenue.

Själv har jag också hittat en del andra favoriter genom åren, och de delar jag med mig av här!

J&R – FÖR ELEKTRONIKENS SKULL

Digitalkameror, datatillbehör, musik och film: allt det hittar man på J&R och till priser som för oss "dyr-skadade" svenskar är chockbilliga – även när dollarn inte är rekordlåg. Men det är inte bara priset som får mungiporna att vända uppåt, utan även utbudet. Om vi exempelvis tar deras filmer så har jag själv inhandlat allt från 60-talsthrillers med Frank Sinatra och i det närmaste okända spagettiwesterns till kultskräckisar och sprillans nytt. Och cd-skivor ska vi bara inte tala om…

Vad man ska tänka på innan man gör sina inköp är att amerikanska dvd-skivor görs för region 1. Man måste alltså ha en regionsfri dvd-spelare för att kunna titta på dem här hemma. Det är också viktigt att kolla garantin för datatillbehör, kameror och så vidare. De flesta kända märken har en garanti som spänner även över Europa men som sagt; kolla!

Så här hittar du:
J&R ligger på Park Row, mellan City Hall och Fulton Street och man tar sig lätt dit med någon av de tunnelbanelinjer som går till Brooklyn Bridge/City Hall; J, M, Z eller 4,5 och 6. Det finns också en mindre butik i Macy’s varuhus, på 34th Street.


MODELL'S - FÖR SPORTFÅNAR OCH ANDRA

Modell’s är en stor butikskedja i stil med svenska Stadium ungefär – men jämförelsen haltar förstås eftersom Modell’s är avsevärt större, bättre och roligare. Butiker finns exempelvis på 34th Street och vid Times Square.

Här finns precis allt i sportväg; hylla upp och hylla ner med basketbollar, amerikanska fotbollar, basebollar, softbollar och hackysacks. Kläder hittar du också förstås; träningskläder och skor, t-shirts och luvtröjor.

Det är också här man hittar de stora New York-klubbarnas märken; här tronar Rangers, Giants, Yankees och de andra lagens tröjor, kepsar och vad det nu kan vara.

Ett tips:
Vill du köpa basebollkeps eller liknande är det en god idé att fråga personalen till råds. De är ofta väldigt kunniga och vet att berätta allt om lagens färger, loggor och kombinationer. För hur oviktigt det än må vara är det faktiskt rätt kul att veta om Mets-kepsen man köper är en hemma- eller bortakeps, om den används vid träning eller på match och om den tillhör vår- eller höstsäsong… Baseboll är en hel vetenskap – och på Modell’s finns åtminstone några av svaren!


JACK'S WORLD - FÖR BUDGETRESENÄREN

Här och var på Manhattan ligger Jack’s World – en lågpriskedja som gör skäl för namnet och som säljer det mesta. Här hittar man souvenirer billigare än någon annanstans; New York-muggar, t-shirts, kylskåpsmagneter och diverse andra nyttiga och onödiga ting.

På 32nd Street, strax intill Madison Square Garden, ligger en av de större butikerna i kedjan; en gigantisk butik i tre våningsplan. På bottenvåningen regerar Jack’s 99 Cents Store, och namnet talar för sig själv. Högst 99 cent – och det gäller även maten – perfekt för den som reser lågbudget och vill äta så billigt som möjligt!

Och vill du exempelvis köpa hem typiskt amerikanskt godis, såsom chokladdoppade Charleston Chew, kryddstarka Atomic Fireballs och Bazooka Joe-tuggummi är Jack’s 99 Cents Store ett oslagbart alternativ. Och tro inte på det du läser om hur excentriska kunderna är, eller hur mycket för gammal maten är – det är faktiskt rena struntpratet. Här shoppar både fattiga och rika och datumstämpeln är lika pålitlig här som i andra butiker!


BARNES & NOBLE - INTE BARA BÖCKER

På Barnes & Noble kan man hitta det mesta i bokväg. Vare sig du är intresserad av att köpa en katolsk bibel på latin eller en biografi om någon suspekt amerikansk seriemördare så lär du hitta det du söker.

Butikskedjan finns på många platser på Manhattan, till exempel vid Union Square och på 54th Street, och de har också filialer i Brooklyn. De flesta butiker har också mysiga läshörnor för både barn och vuxna, vissa butiker har dessutom caféer, och de flesta har också stora dvd-avdelningar med hyfsade priser.

Ett annat plus är faktiskt de fina och välstädade toaletterna! Det kan låta som en bisak, men offentliga toaletter är faktiskt inte helt lätt att hitta på Manhattan, så man kan ha stor nytta av Barnes & Noble även om man inte direkt är på bokjakt…


LEVI'S STORE - FÖR JEANSÄLSKAREN

Det råder ingen brist på jeansförsäljare i New York, och Levi’s kan man hitta lite varstans – i både småbutiker och varuhus. Men jag tycker ändå att "Levi’s Store" i hörnet av Lexington Avenue och 59th och 60th Street är det klart bästa alternativet. Det är inte den billigaste jeansaffären i staden, men jämfört med det pris vi betalar för Levi’s i Sverige kommer man ändå mycket billigt undan.

Dessutom är Levi’s Store på Lexington en av de allra största butikerna, och här finns alla tänkbara modeller, färger och storlekar, från de klassiska 501-orna till vintagejeans för hundratals dollar. Att personalen är oerhört serviceinriktad och hjälpsam är naturligtvis ytterligare ett plus!

Så här hittar du:
Till Levi’s Store på Lexington tar man sig med tunnelbanelinjerna N, R och W och 4, 5 och 6. Och passa på att ta en titt i de flotta butikerna runt omkring när du ändå är i trakten!


Bitte Assarmo: 08-05-04


 
> maila crew@bulldozer.nu