[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> 5 saker att göra istället för att fira Alla hjärtans dag
> 5 Alla hjärtans dag-presenter
> 5 Alla hjärtans dag-fobier
> Så funkar...Valentine
> Sankt Valentine - mer än kärlek

 

 

>> Alla hjärtans dag - 5 blommor istället för rosor


5 blommor istället för rosor

Visst vill du ge din älskade en blomma på Alla hjärtans dag? Men måste det verkligen vara rosor? Inte då! Här kommer tips på 5 udda, vackra och kärleksfulla blommor att ge bort på Alla hjärtans dag:

NEJLIKA

Nejlikan är en verklig klassiker, men tyvärr har den tidvis haft rykte om sig att vara en begravningsblomma.
Det ryktet tar vi död på här, och rekommenderar denna vackra och framför allt väldoftande blomma som en kärleksgåva till hjärtevännen den 14 februari.

Nejlikan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och Östasien, och det latinska namnet är Dianthus, vilket betyder ungefär Guds blomma.
De flesta nejlikor som säljs idag är hybrider och de kan ha i stort sett alla färger, och även vara tvåfärgade.

Blomman kallas i vissa länder för ögonblomster, och det beror på en grekisk legend som berättar om en gudinna som blev så arg på en herde att hon rev ut hans ögon. Senare ångrade hon sig förstås, och för att gottgöra det hon ställt till med lät hon de första nejlikorna växa fram ur hans ögon.

Man kan också se nejlikan på många renässansmålningar; i handen på Jungfru Maria symboliserar den då Jesusbarnet.

Nejlikan är lättskött och tålig, och mår bäst i ljummet vatten efter att stjälken snittats.


TULPAN

Få blommor annonserar vårens ankomst på ett så frasande och färgsprakande sätt som tulpanen. Och i februari är den som allra vackrast. Ett stort fång olikfärgade tulpaner är en perfekt blomstergåva till hjärtevännen, och i blomsteraffärerna finns det mängder att välja mellan; enkla, dubbla, papegojtulpaner och mycket annat.

Holland anses idag som tulpanriket framför alla andra, men vilt växer blomman i södra Europa, norra Afrika och delar av Asien.
Till Holland kom den från det Ottomanska riket under 1500-talet, och resten är vad man brukar kalla historia. Idag är tulpanen en av mest populära blommorna inte bara i Holland, utan även här i Sverige.

Tulpanens latinska namn är tulipa, och den ingår i familjen liljeväxter. Tulpanen ska snittas och sen sättas i ljummet vatten, och för att blommorna ska hålla extra länge kan man byta vatten varje dag.
Vill man experimentera lite kan man köpa vita tulpaner och hälla karamellfärg i vattnet – blommans ådring tar till sig färgen och du får strimmiga tulpaner utan extra kostnad.


KÄNGURUFOT

För dig som är trött på det konventionella och vill ge bort något häftigt rekommenderar jag Kängurufot.
Denna blomma kommer, som namnet antyder, ursprungligen från Australien där den växer vilt i många olika varianter.

Utbudet är något mindre här i Sverige, men även de snittblommor som säljs här (om du har turen att ha tillgång till en någorlunda välsorterad blomsterhandel) är mycket vackra.
De är härligt fria från alla pastellfärger; här är det svartgult, rödgrönt, rostgult och gröngult som gäller.

Det latinska namnet är Anigoazanthos och blomman är mycket lättskött; i ljummet vatten med en normal dos näring kan de hålla i nästan två veckor.


LILJA

Liljor är fantastiska blommor, som passar i alla sammanhang – inte minst på Alla hjärtans dag. På latin heter den Lilium, och den växer vilt i många delar av världen.
Legenden berättar att den uppstod genom att stora mängder mjölk rann från gudinnan Junos (romarnas motsvarighet till grekernas Hera) bröst på natten. En del av mjölken flöt iväg och bildade Vintergatan – det som föll till jorden skapade den vita liljan.

Nu finns det dock inte enbart vita liljor; i blomsteraffärerna finns även gula, orangefärgade, rosa och röda.
De liljor som finns i blomsteraffärerna brukar delas in i fyra grupper: longiflorum, orientaliska liljor, asiatiska liljor och LA-hybrider (en korsning mellan longiflorum och asiatiska liljor).

- Blommorna som tillhör gruppen longiflorum är helt vita och har lång hals.
- Orientaliska liljor har relativt få blommor per stjälk, men de är stora och doftar starkt.
- Asiatiska liljor medelstora, svagt doftande blommor men däremot många på varje stjälk.
- LA-hybriderna bjuder på stora blommor i många olika färgnyanser.

Kanske blir det den röda som gåva till hjärtevännen?
Hur som helst är de riktigt hållbara, förutsatt att man byter vattnet varje dag och placerar buketten svalt och framför allt långtifrån eventuella fruktskålar.


FRESIA

Fresian är en av mina absoluta favoritblommor.
Den doftar ljuvligt och finns i många färgvarianter; blå, vit, lila, flera olika röda nyanser, och så vidare i all oändlighet. Det latinska namnet är Freesia Hybrida (hybrida betyder av blandad ras) och den tillhör släktet svärdsliljeväxter.
Den härstammar ursprungligen från Sydafrika.

Fresian som snittblomma har ingen särskilt lång historia – här i Sverige blev den inte riktigt populär förrän på 1940-talet.
Men den är tacksam och tålig och en av de mest hållbara snittblommorna av alla. Om man sköter buketten på rätt sätt – ställer den i kallt vatten, fyller på med en halv dos näring och ser till att plocka bort vissna blommor efterhand – kan den hålla i två veckor.

Källor: Odla.nu, Blomsterfrämjandet
Bitte Assarmo: 07-02-07


 
> maila crew@bulldozer.nu