[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Jul 2007 på Bulldozer:
> 5 saffransrecept
> Språka: Ris á la Malta
> Så funkar julfesten
> Nostalgi: Tindra Kristall
> 5 ätbara julklappar
> 5 julfilmer

 

 

 

 

>> Julen -5 pepparkaksformar


5 pepparkaksformar i tiden

Glöm granar, grisar, hjärtan, gubbar och gummor. Nu har även pepparkaksformarna tagit steget in i 2000-talet och moderniserats.
Bulldozer tipsar om fem formar som ligger rätt i tiden och visar vilken medveten människa du är.

DÖSKALLEN

Det är ju oerhört svårt att hitta en tuffare pepparkaksform än denna.
Såväl din DAMP-spattiga femåriga lillebror som den Hells Angels-snubbe som kommit till dig för att kräva in sin julklappsbonus kommer att sitta som tända ljus och knapra pepparkaka med dig i godan ro om du spelar dina kort rätt, och har kakburken full av döskalle-peppisar.
Dekorera med fördel med vit kristyr. Tomma ögonhålor, gapande näshål och grinande tänder passar perfekt.

Shoppa på: Favoritsaker.se för 25 kronor/styck.


TRAKTORN

Grisar och bockar är ett trevligt pepparkakstema, som dessutom är aktuellt i dokusåpan "Bonde söker fru". Aldrig har asociala gammpöjkar med rotvälskedialekt stått så högt i kurs som nu.
Varför inte löpa linan ut och baka traktor-pepparkakor att snärja den bonnigaste mannen (eller kvinnan) du kan hitta i bekantskapskretsen?
Med fickan full av såna här kan du säkert locka bonden hela vägen till altaret...

Shoppa på: Formina.se för ca: 13 kronor/styck.


(SJÖ)JUNGFRUN

Den subtila blandningen mellan sagofigur, bystig donna och fisk passar extra bra kring jul då denna pepparkaksmodell borde tilltala såväl stora som små. De stackars barn som varje julafton tvingas se en kavalkad av osammanhängande reklam-snuttar för sedan länge inaktuella Disney-filmer, för att deras föräldrar växte upp i en tid då tecknad film var lika sällsynt som sms-tumme, kommer att aggressivt sätta tänderna i Lilla Sjöjungfrun utan att tveka.
Gamla farfar som med lika stor aptit trycker i sig lutfisk och sill kommer att tilltalas av fiskstjärten, medan den hormonstinne tonåringen kommer att fokuser på såväl stjärt som bröst...Och alla kvinnor kommer att glädjas åt att patriarkatet störtas och att pepparkaksgubben är en gumma.
Underhållning för hela familjen med andra ord.

Shoppa på: Klarafardiga.com för 29 kronor/styck.


ETT HELT ZOO

Strävan efter demokrati, jämlikhet och religionsfrihet kräver förstås att lille Uumabougi absolut inte får tvingas att vara pepparkaksgubbe i dagisets lussetåg. Och att ordet förpassas till samma ställe som negerboll, vitt vin, finsk pinne och dansk skalle. Mohammed som inte ens äter grisen till vardags vill förstås inte heller äta en kaka som föreställer fläsk. Därför borde alla samhällspolitiskt korrekta förskolor se till så bocken, grisen och hästen kompletteras med krokodilen, apan och elefanten. Dessutom kan man försöka att inte bara sjunga om Sankta Lucia och Staffan var en stalledräng, utan Sankt Mandela och Thabo var en elefantskötare.

Shoppa på: Indiska.se för 49.50 /set om fyra.


HORROR & HEMSKHETER

Vi kan inte längre blunda för våldet i samhället. Särskilt inte när Leif GW i "Efterlyst" skelande spekulerar i hur man bäst gör sig av med nån man mördat och lösa kroppsdelar och blod är viktiga beståndsdelar i varje amerikansk rättsläkar-såpa av rang.
På nyheterna ser vi ständigt bilder av lemlästade små barn.
Till och med i den tecknade filmen "Shrek" blir pepparkaksgubben torterad på det grymmaste vis och av med sina bruna små kroppsdelar.

Som den ansvarsfulla medborgare du är vill du förstås ge din kommentar till det hårdnande samhällsklimatet genom denna tysta, men ack så kraftfulla manifestation.
Din färdiggiljotinerade pepparkaksgubbe kommer att väcka förstämning på varje glöggbjudning, liksom den lilla gubben med minbortsprängt ben och den armlöse som håller på att portioneras upp av en styckmördare med motorsåg.

Var inte rädd för att använda din konstnärlighet och en skvätt ketchup för att uppnå rätt effekt.

Shoppa på: Coolstuff.se för 89 kr/set om tre.


BONUS: PIPPARKAKOR

- Mamma, vad gör pepparkakorna?
- De gör fler pepparkakor...

Blommor och bin, det kan kidsen inte relatera till. Men lite hederlig hårdporr det har de ju redan sett på Internet och i varje säsong av "Big Brother" så det har de full koll på.
Så det är bara att smida medan järnet är varmt och inga bullar finns i ugnen. Så baka några pipparkakor och ta det där viktiga och utbildande och sex- och samlevnads-snacket med dina avkommor. Berätta hur de blev till. Och gärna hur de undviker att göra samma misstag som du. Nästa års tema kan vara pensionssparande. Passa på att börja leta efter pepparkaksformar föreställande gamla människor som äter kattmat och samlar tomburkar redan nu.

Shoppa på: Coolstuff.se för 69 kr/set om fyra.


Mia Gustavsson: 07-12-01


 
> maila crew@bulldozer.nu