[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Jul 2007 på Bulldozer:
> Nostalgi: Tindra Kristall
> Språka: Ris á la Malta
> Så funkar julfesten
> 5 pepparkaksformar i tiden
> 5 saffrans-recept
> 5 julfilmer
> 5 ätbara julklappar

 

 

>> Jul - 5 julsånger


5 julsånger som förhöjer julstämningen

Det är inte bara klappar, pynt och julmat som skapar rätt julstämning, även musiken gör sitt till. Bitte listar fem låtar som ger den rätta julkänslan.

HOSIANNA

En av de vackraste julpsalmer jag vet är Vogels "Hosianna". Egentligen är den en adventspsalm, men oavsett när den spelas blir i alla fall jag rörd till tårar. Den är högstämd och pampig och gör sig bäst sjungen av en skicklig kör, och allra helst till orgelmusik förstås. Orpehi Drängar gör en vacker version, på sin "Christmas Music" .


A FAIRYTALE OF NEW YORK

"A Fairytale of New York" är en modern klassiker vid det här laget; duetten mellan Pogues-sångaren Shane MacGowan och Kirsty McColl är en helt fantastisk musikupplevelse, på samma gång tragisk och dråplig.
Inramad av bjällror och förnimmelser av ett duggande snöfall över ett julpyntat New York är detta allt annat än en rosenskimrande saga:

You're a bum
You're a punk
You're an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag, you maggot
You cheap lousy faggot
Happy Christmas your arse
I pray God it's our last

Kirsty McColl avled i en tragisk drunkningsolycka för några år sedan; hon blev påkörd av en motorbåt när hon badade tillsammans med sina söner på franska rivieran. Men borta är hon ju inte, för vem kan någonsin glömma hennes sångröst? Och på något sätt känns det rättvist att britterna röstat fram just "Fairytale" som den bästa alternativa julsången någonsin.


WHITE CHRISTMAS

"White Christmas" kanske kan verka uttjatad, men erkänn; nog känns det alldeles särskilt julpirrigt i kroppen när du hör den! Bing Crosbys version från 1942 är den klassiska, men den finns även i andra underbara inspelningar, bland annat med Frank Sinatra. Ingår i många julsamlingar och spelas med fördel under avspänt julaftonsmingel.


O HELGA NATT

Luciano Pavarotti i all ära, men vem sjunger egentligen "O helga natt" (även kallad Adams julsång efter upphovsmannen, Adolphe Adam) bättre än vår egen Jussi Björling . Bland operasångare är han en av de allra största, och det är just i operastil "O helga natt" ska sjungas för att låta riktigt bra. Inspelningen finns på flera julmusiksamlingar, och är en självklar stämningshöjare på julaftonskvällen.


FROSTY THE SNOWMAN

Kan det överhuvudtaget bli jul om man inte åtminstone någon gång under helgen får lyssna till "Frosty the Snowman"?
Den finns i ett otal inspelningar för alla smaker; den mest klassiska är förstås Nat King Coles version förstås, men själv är jag omåttligt förtjust i en instrumental version som finns på cd-n "Dixieland Christmas".
Oavsett vilken du väljer blir det helt rätt, och verkligt upplyftande för julfesten!

 


Bitte Assarmo: 07-12-20


 
> maila crew@bulldozer.nu