[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> 5 människor jag mött i NY
> 5 New York-specialiteter
> 5 minnen från New York
> 5 butiker i New York

 

 

>> New York - Att ta sig fram på Manhattan


Att ta sig fram på Manhattan

Det första man ska packa ner när man reser till new York är ett par väl ingångna skor. Det låter inte särskilt glamoröst, men faktum är att det bästa sättet att lära sig Manhattan är att promenera.

Det är faktiskt ganska enkelt att lära sig hur Manhattans gator ligger i förhållande till varandra. I de södra (och tidigast befolkade) delarna av Manhattan (finansområdet kring Wall Street, Chinatown, Little Italy osv.) har de kringelkrokiga gatorna namn. Här gör man bäst i att ta med sig en turistkarta (som man hittar gratis på flygplatserna, eller billigt i kiosker och småbutiker). Men strax norr om Houston Street blir gatorna istället numrerade, och går som ett rutnät från öster till väster. Ju högre gatunummer desto längre norrut på Manhattan har du kommit.

Avenyerna går från norr till söder. Längst i öster hittar man 1st Avenue, sedan kommer 2nd och 3rd. De tre avenyerna därefter har namn: Lexington, Park och Madison. Först därefter kommer 5th Avenue. Därefter kommer 6th Avenue, numera även kallad Avenue of the Americas, kommer så 7th Avenue, 8th Avenue och så vidare.

5th Avenue ligger i mitten av Manhattan och delar in området i öst och väst. Om du exempelvis står på 34th Street och du ser att det står E 34 St på gatuskylten befinner du dig alltså öster om 5th Avenue.

Sedan finns det naturligtvis undantag. Vid Central Park förvandlas således 59th Street till Central Park South och 8th Avenue blir plötsligt Central Park West. Men tappar man bort sig är det bara att fråga sig fram. New York-borna är trevligare och mindre stressade än man kan tro och hjälper gärna till.

Ett annat bra, och dessutom snabbt, sätt att ta sig fram är att åka tunnelbana. Första gången jag var i New York, för tjugo år sedan, blev jag vettskrämd av den nerklottrade och framför allt svårförståeliga tunnelbanan. Bristen på skyltar var oerhört förvirrande och efter att ha åkt fel ett flertal gånger gav jag slutligen upp och promenerade eller åkte taxi istället.

I efterhand har jag, av en infödd New Yorker, fått veta att tunnelbanan faktiskt hade enorma brister på den tiden; till och med New York-borna åkte fel ibland! Men allt det där har ändrats nu, och att åka tunnelbana i New York är ingen konst alls (klottret är dessutom också borta!).
Skaffa en subway map och läs in dig på de olika linjerna och vart de går – när man sedan hittar rätt station är det bara att åka dit man tänkt sig. Framför allt ska man inte vara rädd för att be om hjälp; på New Yorks tunnelbanestationer finns gott om tågvärdar och informationspersonal som mer än gärna hjälper till!

Bäst är att köpa ett åkkort, ett så kallat metrocard.
Det finns olika valörer – själv brukar jag köpa veckokort eftersom man då kan använda det obegränsat under sju dagar.
Man kan också använda det på bussarna, vilket naturligtvis gör det extra förmånligt.

För bussen är naturligtvis också något man ska prova på när man är i New York. Medan tunnelbanan enkelt tar dig mellan olika stationer bjuder ju Manhattans busslinjer på sightseeing dessutom. Skaffa en busskarta och läs in dig på de olika busslinjerna, och kolla vilka gator och avenyer bussen stannar på. Sedan är det bara att åka, antingen för att ta sig från punkt A till punkt B eller bara för nöjes skull. Det är både billigare och roligare än turistbussarna!


Bitte Assarmo: 08-05-04


 
> maila crew@bulldozer.nu