[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> tema: barn & krig - Barnsoldater


Han har inget namn, men han har dödat

Han är världsrekordhållare.
Han är fem år gammal.
Han har inget namn men han har dödat.
Han är den yngste dokumenterade stridande soldaten i världen.

Som bärare, kockar och prostituerade har barn alltid strukit omkring i krigets utkanter. Varje riddare hade sin page. Alla Napoleons regementen hade en trumslagarpojke.
Men den styrka och storlek som krävdes för att svinga ett svärd, stöta med ett spjut eller rikta en musköt gjorde barnsoldater sällsynta, om än inte okända.
Under första världskriget ljög 12-årige John Condon om sin ålder och stred med Kungliga Irländska regementet.
I andra världskriget stred barnen i nazisternas ungdomsförbund Hitlerjugend som regelbundna SS-förband. Men de var undantag.
Först i våra dagar har barnsoldaterna blivit en naturlig del av slagfältet.
I mitten av 1980-talet var drygt en av tjugo stridande soldater barn.
I mitten av 1990-talet hade andelen ökat till en av tio, och antalet barnsoldater fortsätter att öka.
Men frågan är inte varför det finns så många barnsoldater. Frågan är varför det inte finns fler. För i dagens verklighet är barnsoldater det logiska valet.

"När mina bröder och jag blev kidnappade sa LRA att fem bröder inte kunde slåss i LRA för vi skulle inte vara bra.
Så de band mina två yngsta bröder och slog dem med käppar tills de dog. De sa att det skulle ge oss styrka att slåss.
Min yngste bror var nio år gammal.
"
- Pojke, 13 år, Uganda

KÖTTMARKNADEN
1.3 miljarder människor lever idag i absolut fattigdom.
De skyddas sällan av polis och militär.
Kåkstäder, flyktingläger, fattiga byar, slummens marknader, skolor och torg - alla är de källor till barnarméernas viktigaste råvara - barn.
Det traditionella sättet att rekrytera soldater i tredje världen, genom att locka med pengar, utbildning eller chansen till social förändring, är passé. Idag kidnappas barn och tvingas till lydnad genom skräck.

Tortyr och rituella avrättningar av infångade rymlingar där barnen tvingas döda sina före detta kamrater är standard. Att tvingas döda grannar och familjemedlemmar är ett vanligt sätt att isolera barnen från bygemenskapen. Allt för att utplåna hoppet om ett liv bortom vapnen.

Ändå flyr barn så fort de kan. Ofta hamnar de i flyktingläger, läger som på många sätt är farligare än vildmarken.
Där blandas marginaliserade människor med redan tränade barnsoldater. Där finns inget skydd, ingen ordningsmakt och barnarméernas rekryteringsskvadroner sveper fram obehindrat. För om det försvinner det några hundra människor är det bara färre munnar att mätta.

"På vägen fanns en kontroll. Polisen stoppade bilen och kontrollerade ID kort. Jag var för liten för att ha ett ID kort.
Polisen sa "du måste gå i fängelse i sex år för att du inte har ett ID kort". De skickade mig till polisstationen och satte på mig benfängsel.
Mina fötter var för små så jag kunde dra ut dem ur benfängslen så två poliser fick vakta mig. De sa hela tiden "Du måste bestämma. Du kan gå med i armén eller gå i fängelse i sex år.
""
- Pojke, 11 år, Burma

Barnsoldat, pressbild Armémuseeum

DE ERSÄTTNINGSBARA
När väpnade grupper kan kidnappa de trupper de behöver måste de inte längre ha lokalbefolkningens stöd och sympati.
De kan ohämmat plundra och förgripa sig på civila.
Ofta är det allt barnarméer duger till, att slå mot civila, mot svaga militärposteringar och agera mänskliga sköldar åt vuxna soldater.
Samtidigt gör det grupper som använder barnsoldater svåra att besegra.
Så länge det återstår en kärna av vuxna kan de kidnappa nya trupper, och snabbt bygga upp sin militära makt igen.
Därför kan många marginella och hatade grupper fortsätta slåss.
Ett exempel är Lord's Resistance Army i Uganda. I 15 år har de stridit för att öka respekten för bibelns tio budord, som i deras tolkning inbegriper mord, våldtäkt och ett förbud mot cyklar.
Sommaren 2002 drevs de ut från sina baser i Sudan i en militäroperation där 2.000 barn räddades, tillfångatogs eller flydde på egen hand. För att fylla på reserven kidnappade LRA 10.000 barn under hösten och vintern 2002.
Men barn som ett enkelt sätt att skaffa trupper är bara en av faktorerna bakom den snabba ökningen av antalet barnsoldater.

"Armén var en mardröm. Vi blev slagna för att vara rädda.
Jag har ett ärr på läppen och smärtor i magen från att ha blivit sparkad. Maten var dålig och vi fick bära tunga bördor.
De tvingade mig att slåss mot fienden i ett krig jag inte förstod.
"
- Man, rekryterad vid 14 års ålder, Guatemala

EN LITEN MÖRDARE FÖDS
Fram till början av andra världskriget utvecklades vapen med ökad räckvidd och kraft som mål. Dåtidens armégevär var effektiva på nästan en kilometers håll och maskingevär på flera kilometers håll. Samtidigt var det för stora, för tunga och krävde för mycket träning för att göra barnsoldater effektiva.

Men under vintern 1941-42 genomförde tyska generalstaben en studie som förändrade modern krigföring. De upptäckte att endast i undantagsfall skedde strider på avstånd större än 400 meter och att soldater som avfyrar många kulor med dålig träffsäkerhet har större chans att vinna striden än soldater som avfyrar få kulor med hög träffsäkerhet.
Resultatet av studien blev automatgeväret (engelska "assault rifle"), ett vapen som ger den enskilde soldaten enorm eldkraft. Det vanligaste handeldvapnet i världen i dag, det över 50 år gamla ryska automatgeväret Kalashnikov AK-47, avfyrar hela sitt 30-skotts magasin på mindre än 3 sekunder. Till och med ett otränat barn är farligt med en AK-47. Ändå är den, med moderna mått mätt, nästan primitiv.
Moderna tillverkningsmetoder, användning av aluminium och plast samt användarvänlig utformning gör moderna automatgevär billiga, lätta och så lättförståliga att en 10-åring lär sig sköta dem på bara några timmar.

Samtidigt har ammunitionen blivit mindre vilket ger soldaten möjlighet att bära mera. En normalutrustat soldat bär 4 - 8 magasin med totalt 100 - 250 kulor. Ett tiotal barn kan idag skjuta lika många kulor som tusen man på Napoleons tid. Och barnen skjuter snabbare, når längre och gör mer skada än Napoleons elitgarde.

Idag utgör handeldvapen, som automatgevär, och lätta vapen, som granatkastare, merparten av alla vapen som används i strid. Omkring 90 procent av alla döda och sårade i strid skadas av lätta- och handeldvapen.
Dagens vapnen är små, lätta att smuggla och kräver lite eller inget underhåll.

"Jag drömmer fortfarande om pojken från min by som jag dödade.
De riktade ett vapen mot mig så jag måste döda honom. I mina drömmar ser jag honom och han talar till mig och säger att jag dödade honom för ingenting och jag gråter
."
- Flicka, 16 år, Uganda

DET BILLIGA KRIGET
Det finns över en halv miljard lätta vapen och handeldvapen i världen idag. Det är ett vapen för var tionde människa. 1800-talets dyra handtillverkade vapen har ersatts av moderna maskintillverkade och priserna har rasat.

Krigsdabbade områden översvämmas av billiga vapen.
I Uganda kan man byta till sig ett automatgevär för en kyckling.
I norra Kenya kostar det en get.

Förut begränsade kostnaden på vapen en armés storlek. Idag är det tillgången på soldater. Ju billigare soldater desto större armé. Och barn, när man kan plocka dem själv, är gratis. Även krigsherrar och fanatiker är prismedvetna.

"Rebellerna kom till våran by i Lofa. De slog min far och låste in honom. Sen frågade de om jag ville vara soldat hos dem.
De tvingade mig aldrig. De bara frågade.
Jag sa ja för jag ville skydda min far för jag var säker på att de skulle döda honom.
Jag var sex år gammal.
"
- Man, 18 år, Liberia

GULD OCH GRÖNA SKOGAR
Med vapen och soldater nästan gratis kan vem som helst skrapa ihop en armé. När lokalbefolkningens stöd inte längre är nödvändigt behövs ingen ideologi eller gräsrotsaktivism. Krig blir en fråga om personlig vinning. Utgifter och inkomster. Risker och belöningar.

Och belöningarna är stora. 1989 invaderade den före detta prästen Charles Taylor Liberia med en styrka av 150 amatörsoldater. Genom att kidnappa och plundra utomliggande byar byggde han upp en 12 000 barn stark armé och besegrade Liberias ordinarie armé.

I tio år härskade han obehindrat. Liberias timmer, gummi och diamanter stod till hans förfogande och Taylor kunde unna sig livets små glädjeämnen, som att aldrig visa sig två gånger i samma kläder.

Först 2001 införde FN sanktioner mot Liberia, inklusive ett vapenembargo och ett reseförbud för Taylor och hans ministrar. 2003 tvingades Taylor på flykt - av en ny barnarmé.

Idag är Taylor eftersökt av den FN sponsrade krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone. Men inte för hans användning av barnsoldater, utan för hans stöd till RUF gerillan i Sierra Leone.

"De förstörde mig. Jag kan inte vara glad.
Jag fick inte avsluta min skolgång.
Jag kommer aldrig att bli någon.
Jag födde två barn som jag inte var redo för.
Jag har två barn och inget att leva av.
Jag är rädd för framtiden
."
- Kvinna, 20 år, Uganda

MOT SKYMNINGEN
Antalet fattiga i tredje världen ökar, likaså andelen desperata, vilsna och ensamma barn. Om fem år kommer det finnas mer än 22 miljoner föräldralösa barn i mellersta och södra Afrika.
Barn som ingen skulle sakna, i ett område där krig är en tillväxtnäring.

Redan idag är barns värde lågt. Vuxna som kidnappats och används som bärare släps oftast när de inte längre behövs. Barn som kidnappats och används som bärare dödas, om möjligt i uppfostrande syfte framför andra barn.

Och barnsoldaterna är inget avlägset problem. I Bosnien och Kosovo använde alla sidor barnsoldater. Storbritannien rekryterar från 16 års ålder och i Ryssland kidnappas gatubarn till armén.

"På morgonen blev jag slagen igen och skickat att hämta vatten.
Mina händer var svullna och jag kunde inte lyfta upp dunken på mitt huvud. Ingen kom för att hjälpa.
Så jag beslöt att hälla ut vattnet och slänga dunken.
Jag gick in i bushen. Det regnade mycket så jag stannade under ett träd. När det slutade stannade jag i bushen och åt löv.
Tre veckor stannade jag. En dag såg jag en väg. Jag föll ihop på vägen.
En jägare hittade mig och bar iväg mig på sin cykel
."
- Flicka, 12 år, Uganda

OCH FRAMTIDEN
Men barnsoldaternas groteska öde börjar uppmärksammats. Inte minst genom missöden som kidnappningen av sex brittiska FN-soldater i Sierra Leone, som tillfångatagits efter att deras befälhavare vägrat skjuta på "barn beväpnade med AKs".
Under senare delen av 1990-talet har forskning om barnsoldater publicerats. Allt från rekrytering till rehabilitering undersöks.

1999 antog FN en resolution om förbud mot barnsoldater.
2002 kom ett tillägg till FN:s barnkonvention som sätter gränsen för att vara barn, och barnsoldat, till 18 år.

Rehabilitering av soldater, så att de kan återgå till samhället, har funnits i tiotals år. Nu har både hjälporganisationer och regeringar börjat speciella åtgärder för att rehabilitera barnsoldater. Men arbetet går långt ifrån smärtfritt. Många länder rehabiliterar barnsoldater genom att införliva dem i den egna armén.

"De smörjde mig med olja och sa att jag nu var fru till befälhavare Okello. Jag födde två barn i skogen.
Jag födde en pojke som jag kallade Komakech [som betyder "jag är otursförföljd"].
Sedan födde jag en flicka som jag kallade Can-Oroma [som betyder "jag har lidit mycket"].
"
- Flicka, 15 år, Uganda

INSTICK:
(1) John Condon
I värvningshandlingarna anges 12-årige John Condon som 1.60 cm lång och vägandes 54 kg. Condon värvades den 14 juni 1914, mobiliserades den 7 augusti och skeppades till Belgien i mars 1915. Han gick ut i strid under det andra slaget om Ypres där han dödades den 24 maj 1915, endast 13 år gammal.
Den 8 januari 1924 förärades Johns far av Brittiska armén det enda återstående kvarlåtenskapen efter sonen: en sko.

(2) Barn, soldater, ledare
I områden där barnsoldater används uppkommer bisarra effekter, som Karen God's Army i Burma. 1997 beväpnade sig, på eget bevåg, de då nioåriga tvillingarna Johnny och Luther Htoo med automatgevär, handgranater och var sin bibel.
De predikade i kyrkan varefter de överföll och dödade en Burmesisk armépatrull. Enligt rykten gjorde tvillingarna sig osynliga och avvärjde på magisk väg fiendens kulor. De blev genast lokala gudomligheter och i fyra år ledde de en 200 man stark arme, tills de helt sonika vandrade in till Thailand och gav upp.

(3) Kulor och kaliber
Samtidigt som vapnen blivit effektivare har kalibern (storleken) på kulorna minskat. Under Amerikanska inbördeskriget var kulorna ca 1.5 cm i diameter. Vid första världskriget hade gevärskulor krympt till ca 1 cm och under andra till ca 8 mm. Moderna militära vapen har en kaliber på 5.56 mm. Försök görs med flechetter, 1.5 till 2.5 mm tunna långsmala "pilar" i stället för kulor. Ett flechettevapen skjuter, effektivt sett, spik.

(4) Lätta vapen och handeldvapen
Den accepterade definitionen, framtagen av FN, skiljer mellan handeldvapen (small arms) som är vapen för enmansbruk (t.ex. pistoler, gevär, k-pistar och lätta maskingevär) och lätta vapen (light weapons) som är bärbara vapen gjorda att användas av ett team (t.ex. tunga maskingevär, granatkastare med en kaliber mindre än 100 mm, portabla luftvärnsmissiler och pansarvärnsraketer). Landminor, handgranater och explosiva ämnen räknas som ammunition.
Lätta- och handeldvapen är idag extremt billiga. Till priset av ett enda modernt stridsflygplan kan man utrusta en 100 000 man stark armé med lätta vapen, eller dubbla antalet med enbart handeldvapen.

"Jag var rädd att om jag inte sköt så skulle korpralen slå mig.
Korpralen slår soldaterna, sergeanten slår korpralen och ibland slår löjtnanten sergeanten. Det är så det är i armén.
"
- Pojke, 12 år, Burma


ANVÄNDNING AV BARNSOLDATER
1988 fanns det 200 000 barnsoldater i strid.
1996 hade antalet ökat till 300 000.
Samtidigt har antalet stridande soldater i världen förblivit ca 3 miljoner.

I 76 % av världens pågående eller nyligen avslutade konflikter har barn under 18 år stridit.
I 61 % av dem har barn under 15 år stridit.
Den yngsta dokumenterade stridande soldaten i världen hörde till Lords Resistance Army i Uganda och var 5 år. Näst kommer Revolutionary United Front i Sierra Leone med en 6-årig soldat. 7- och 8-åringar är vanliga.

30 % av alla barnsoldater är flickor. Flickor får ofta tjäna som både prostituerade och soldater. Flickor används ofta som självmordsbombare eftersom sexuella tabun gör manliga vakter och soldater motvilliga att kroppsvisitera dem.

60 % av alla ickestatliga väpnade grupper i världen använder barnsoldater.

40 % av alla väpnade grupper i världen (statliga, statsstödda och ickestatliga, i krig eller i fred) använder barnsoldater.
23 % använder barn under 15 år.
18 % använder barn under 12 år.

"Jag visste att jag måste ta mig därifrån.
Att döda mina släktingar var fel.
Bättre att försöka fly och dö än att inte försöka alls.
"
- Pojke, 17 år, Uganda

Källor:
FN, Human Rights Watch (HRW), US Army War College, Rädda barnen, UNICEF, The Coalition to Stop the Use of Child Soldiers (CSC), Center for Defence Information (CDI), War Child Canada, CIA World Factbook, GlobalSecurity.org, Federation of American Scientists (FAS), Child Rights Information Network (CRIN), OnWar.com, Stockholm International Peace Research Institute (SPIRI), Uppsala Conflict Data Project, Relief Web, Bulletin of the Atomic Scientists, Science Daily, BBC, NY Times, Wikipedia, afrol News

 

Filip Wiltgren : 06-04-26


 
> maila crew@bulldozer.nu