[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> tema: sporter - dragkamp - Niklas


Sporten med drag

De flesta förknippar nog dragkamp med en lek som görs på sommarfester eller i skolkamper och där det oftast handlar om att få motståndarlaget att trilla i lervälling eller annan "gegga".
Att det är en sport som man kan tävla i på världsnivå är kanske nåt som inte så många vet.
Niklas Lundberg från Göteborg var en av svenskarna som for till VM i Sydafrika 2002 för att tävla i dragkamp för Sveriges räkning. Han och lagkamraterna kom tillbaka hem med två brons i bagaget.

Dragkampar Niklas
Niklas - en riktig dragkämpare

Niklas är 37 år gammal och infödd göteborgare.
Han har haft sport som fritidsintresse sedan unga år och ägnat sig åt olika lagsporter. Han började som liten knatte i Frölunda med fotboll och var aktiv upp till fjortonårsåldern.
Då blev det för mycket att träna både fotboll och ishockey (som han började med i tioårsåldern) och det var hockeyn som drog det längsta strået.
Han började med hockey i Frölunda och fortsatte som junior i IFK Bäcken och där spelade han aktivt fram till tjugoårsåldern upp till division II. Då insåg han att han kommit så långt han kunde inom sporten och att han saknade den där lilla aggressiva gnistan. Efter det blev det en kort period med bandy innan han riktade blicken mot pappas sport, dragkamp. Det har dock alltid varit lagsport som gällt för Niklas, träningen blir roligare då tycker han.

Niklas pappa var en av de drivande i att förnya och modernisera sporten dragkamp. Niklas var med och tittade på tävlingar under sin barndom, men som så många andra ungdomar föredrog han lite häftigare sporter än att "dra i ett rep".
Det är ett problem som Frölunda dragkampsklubb ständigt dras med, att locka ungdomar till verksamheten. De klubbar som ligger på mindre orter har lite lättare med ungdomsverksamhet eftersom utbudet av fritidsaktiviteter inte är lika stort som i storstäderna. Fördelen med dragkamp är dock att den inte är åldersfixerad.
I Frölundaklubben ligger åldern på de aktiva mellan 16 och 50 år.
Den stora klungan finns dock i åldersintervallet 25-40.

Niklas har varit medlem i Frölundas dragkampsklubb sedan 1988 och tänker fortsätta vara aktiv ett tag till. Dels så tycker han att det ett bra sätt att hålla kilona i styr och dels att det är kul att resa runt på tävlingar i Sverige och världen.

REPET & LAGET
Ett rep som används i dragkamp är 35 meter långt, från mittpunkten på detta rep utgår det en färgmarkering på fyra meter åt respektive håll. Det är denna fyrametersgräns som motståndarlaget ska dra över till "sin sida" för att vinna ett heat.
Varje lag innehåller åtta personer samt en coach som går bredvid och har överblicken, både över det egna laget och motståndarlaget. Nu för tiden har de flesta klubbar en tränare som också agerar coach på tävlingar. Det är han som har "kollen" och peppar laget samt ser till att de ibland justerar sina drag/ställningar. Ankaret är den som står sist i raden och den platsen är nog den fysiskt jobbigaste, enligt Niklas. Först i raden kan också ha en viss koll över motståndarlaget och många utkämpar också en psykologisk kamp genom blickar mot "försten" i motståndarlaget.

SÅ GÅR EN MATCH TILL
Man drar helt enkelt tills någon vinner. Kör man dragkamp på hårt underlag brukar matchen vara över på cirka 4 minuter, vid mjukare underlag tar det oftast lite längre tid.
Varje lag drar två set, med sidbyte, och vinner man båda matcherna så får man tre poäng. Vinner man var sitt set så blir det ett lika. Vid semifinal blir det dock tre set om det står oavgjort vid två set.
Den längsta dragning som Niklas sett varade i 56 minuter och var världsrekord ända tills en regel infördes; om lagen är passiva i mer än tio minuter så blåser domaren av och lagen får börja om.

Dragkampar-Niklas armmuskler
Det är bra att ha långa och sega muskler om man skall vara bra på dragkamp.

VAD KRÄVS FÖR ATT BLI EN BRA DRAGKAMPARE?
Tja, förutom intresset av att dra i ett rep så är det bra med långa sega muskler, men det är något som man bygger upp under träningen.
Man bör också vara envis, seg och uthållig i största allmänhet.

Inför och under sommarsäsongen tränar klubben tre gånger/vecka ca 2½ timme åt gången. Man börjar med löpning på 2,5 eller 5 km och därefter uppvärmning, streching och lite styrka och därefter dragträning.
Som nybörjare får man börja vid en "enmansställning"/vikt och den använder även mer erfarna dragare och kollar av/testar sin förmåga och styrka. Det finns också en stor ställning/vikt där laget tränar teknik och att gå i takt samt övar samkörningar inför tävlingar.

När det gäller utrustning så finns det schweiziska specialkängor att köpa men enligt Niklas funkar armékängor lika bra. Man förstärker dem med en stålplatta under foten. När det gäller träningskläder så duger det med "vanliga träningskläder" och på tävlingar så är det klubbdräkten som gäller.

FRÖLUNDAKLUBBEN
Frölundaklubben har ungefär 35 medlemmar, varav cirka 20 är aktiva dragkampare. Under några år har Frölundas och Stenungsunds klubbar samarbetat. Detta främst eftersom Stenungsund, när de startade sin verksamhet 1999, behövde hjälp med att få fart på den nya klubben. Frölunda gick därför in och stöttade verksamheten. På damsidan går samarbetet vidare, men i den övrig verksamheten står de två klubbarna nu på egna ben.
Frölundaklubben ingår i Västra Frölunda Frisksportförening och får en viss summa i verksamhetsbidrag varje år. Förutom det så gäller det som för alla andra små klubbar och ideella föreningar att ragga pengar. Att jaga sponsorer och att "agera flyttgubbar" är några av Frölundas alternativ.

Under sommarsäsongen så tränar Frölundaklubben måndagar, onsdagar och fredagar ute vid Välen och på vintertid en gång i veckan på Nya Ullevi.

I Sverige finns det 27 klubbar i Sverige, utspridda från norr till söder. Vill man veta om det finns någon klubb i närheten av där man bor så kan man kolla riksförbundets hemsida. (se länk i spalten till vänster).

Dragkampskänga
Dragkampskänga

SÄSONGER & TÄVLINGAR
Sommarsäsongen varar mellan början av maj till slutet av september. Man tävlar då utomhus och på gräsunderlag.
Under sommaren är det SM-tävlingar som varar i två dagar (2004 så äger de rum i Unnaryd 20-21 augusti) samt elitserien som är fem deltävlingar utspridda över säsongen och där lagen poängsätts.
I mellanviktsklassen för herrar (640) finns två divisioner, allsvenskan och elitserien. Ett kval mellan femte och sjätte laget i elitserien och mellan första och andra laget i allsvenskan avgör vilka sex lag som tävlar i elitserien och därefter är det fyra deltävlingar i respektive division.

Varje år spelas också inbjudningstävlingar i Europa.
Holland och Schweiz är exempel på två länder med många aktiva dragkampare.
I Holland finns det över åttio lag och det lilla landet är indelat i fyra olika tävlingsdistrikt. VM och EM utkampas vartannat år och 2003 var det EM i Assen, Holland. 2002 hölls VM i Sydafrika och i år så är det VM i Rochester, Minnesota, USA. Swedish Open i dragkamp utspelar sig i Stenungsund den 24 juli.

Vintersäsongen varar mellan december och februari och då drar man inomhus, på matta. Det är inte så många klubbar som håller på med det och det är en helt annan teknik än dragkamp på gräs. Man kan också ägna sig åt individuell dragkamp, där man står helt stilla och tävlar mot en vikt. De flesta utövare föredrar dock att vara "en i laget".

DET FINNS FÖLJANDE KLASSER INOM DRAGKAMP:
Herrklass 640
Herrklass 720
Herrklass 560
Mixklass 520
Damklass 520
Damklass 560
(Siffrorna är baserade på lagets totalvikt, fördelat på åtta deltagare)


 

Carin Thärnström : 04-06-06


 
> maila crew@bulldozer.nu