[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Helsingfors-surfa:
> Lappi
> Saaga
> Saari
> Savotti
> Savu
> Zetor
> Bellevue
> Saslik
> Samovar
> Troikka
> Hesburger
> Fazer
> Café Strindberg
> Café Ekberg
> Ateelje bar/Torni
> Kafe Moskova
> Stockmann
> Sokos
> Viking Line
> Silja Line
> Vanda
> Royal Line
> Sun Lines
> Senatstorget
> Salutorget
> Domkyrkan
> Tempelplatsens kyrka
> Uspenskijkatedralen
> Tennispalatset
> Kiasma
> Ateneum
> Borgbacken
> Högholmens djurpark
> Naturhistoriska muséet
> Sveaborg


 

 

>> Finland - 5 sätt att göra Helsingfors


5 sätt att göra Helsingfors

Vill du åka på en mini-semester till en storstad kanske du ska styra din håg till något närmare än New York, London eller Madrid.
Huvudstaden hos vår närmaste granne i öster har mycket att erbjuda för den som vill åka nånstans där saker är nästan som hemma, men ändå inte alls.

Bulldozer tipsar om några saker du kan smaka, dricka, shoppa, se och göra när du styr kosan till Helsinki, staden som blandar finskt, svenskt och ryskt i en charmig mix. En stor liten stad som härbärgerar en tiondel av landets befolkning, men ändå är mindre än Göteborg. En stad den påminner en del om, ponerat att Göteborg varit en vacker stad. För det är Helsingfors.

ÄTA

Den finska husmanskosten kanske inte är det som lockar allra mest, men finska piroger sägs ju vara en delikatess. Jag kan dock varken bekräfta eller förneka detta. Men staden har ett stort utbud av restauranger som specialiserat sig på finsk och framför allt lappländsk mat som ren, ripa och röding. Lappi (Annankatu 22), Saaga (Bulevardi 34), Saari (Sirpalesaari) och Savotti (Aleksanterinkatu 22) erbjuder alla den typen av inhemsk mat.
Flera av dem lockar med finska kräftor på menyn, medan Savu (Tervasaarenkannas 3) är en restaurang som är specialiserad på rökt mat.

Men den finska resturang man absolut inte får missa är kitschiga redneck-rockbaren och restaurangen Zetor som ligger mitt i centrala Helsingfors på Mannerheimgatan 3.
Inredningen ryktas vara designad av en medlem i Leningrad Cowboys. Zetor är ett gammalt traktormärke som lockar fram samma typ av nostalgi där som en Esso-mack skulle göra här. Därav namnet på restaurangen och traktordelarna som finns överallt i inredningen, tillsammans med kossor, mjölkspann och cowboy-attiraljer. Rustikt trä, råkkenråll och bonngård samsas i lokalen. Allt i ett. Det är fet husmanskost á la wild east som gäller. Baconpannkaka, sillpaj, fyllda rovor och skoggshuggarsmörgås finns på menyn. Missa inte detta enastående ställe där det finns mycket att förundras över!

Men när man besöker Helsingfors ska man förstås också passa på att äta ryskt. Det fins ett rikt utbud av ryska restauranger i stan. Den äldsta, och enlgt ryktet bästa, ligger på Skathusudden (Rahapajankatu 3) nedanför Uspenskijkatedralen och heter Bellevue. Den grundades av en estländsk immigrant 1917 och är kanske den äldsta ryska restaurangen utanför Ryssland.
Andra ryssar är Saslik (Jungfrustigen 12) och Samovar (Sofiagatan 3).
Själva hittade vi till restaurang Troikka (Caloniuksenkatu 3) där inredning, mat och service väl levde upp till alla förväntningar. Men nåt björnkött blev det inte denna gång. I lokalen fanns samtidigt som vi ett tyskt sällskap, ett amerikanskt sällskap och ett asiatiskt sällskap. Alla tittade storögt på maffiga oljemålningar, glänsande samovarer, guldbrokiga tyger och glittrande kristallglas.

HesburgerÄr man ute efter snabbare och billigare käk finns det självklart också att tillgå.
Hesburger heter den lokala hamburgerkedjan som har snabbmatsrestauranger över hela Finland och i de baltiska länderna. De är särskilt kända för sina majonnäs-dressingar och sin fläskfiléburgare. Kedjan påminner annars en hel del om den sveska kedjan Max. Burgarna är helt ok och helt klart ett bättre val än McDonalds om man vill käka snabbt fett.

Fikar gör du företrädelsevis på Karl Fazers kafé på Klogatan 3, några kvarter från Senatstorget. Fiket ligger ännu på samma adress som den finske konditorn Karl Fazer startade sitt fransk-ryska konditori i slutet på 1800-talet. Det nuvarande Fazerhuset byggdes där först på 1920-talet och står där sedan dess. Bakverk, kaffe och mumsiga milkshakes samt mackor och sallader kan man shoppa här. Chokladshop finns självklart också i lokalen.

Vill man ha mer svenska vibbar kan man alltid välja det lite mer sparsmakade Café Strindberg (Pohjoisesplanadi 33) där man både kan fika och äta medan man har fin utsikt över Esplanadparken.

Stadens tredje anrika fikaställe är Café Ekberg som ligger på Bulevarden 9 och som ägs av femte generationen Ekbergs som gått i anfadern E.F Ekbergs fotspår. Denne förste Ekberg slog upp sitt första bageri på Mariegatan på 1850-talet. Frukostbuffén och sopplunchen med nybakt bröd är det som fiket är mest känt för idag.


DRICKA

TorniFinnarna har ju som bekant en dryckeskultur som mest är känd för de alkoholhaltigaa dryckerna. Förutom den ryska vodka-influensen med Koskenkorva så gillar finnarna att dricka öl. De mest kända märkena utanför landets gränser är Karhu, Koff och förstås Lapin Kulta.

Vill du dricka öl med stans bästa utsikt är det Ateljee bar på fjortonde våningen i hotellet Torni (Kalevankatu 5), som gäller. Fantastisk vy förlåter både dyra ölpriser och en svindlande smal trappa upp till baren. Till och med toaletten har en häpnadsväckande utsikt för den utan anlag för svindel.

Om du istället är sugen på vodka slår inget den sluskigt sorgliga öststatsmiljön i den kände finske filmregissören Aki Kaurismäkis Kafé Moskova. Svårmodet gör att du blir sugen på ren vodka som aldrig förr. Vår bofaste vän berättade att när han senast var där hamnade han mitt i ett begravningssällskap som satt och grät och söp tillsammans. Precis som om det vore en scen ur en av Kaurismäkis filmer. Men varning, baren är lätt att missa. Den ligger inklämd mellan andra barer och göms bakom en anonym metalldörr på Eerikinkatu 11. Baren är också väldigt liten och har inte många sittplatser. Hela bottenvåningen av detta hu,s som kallas Andorra, består av nöjesställen - biljardstället Corona Bar & Billiards, bion Kino och baren Dubrovnik Lounge & Lobby (döpt efter ett ställe i filmen "Moln på drift"). Så regissören verkar styra över hela detta nöjesmecka.


SHOPPA

StockmannDet är förstås finsk design som Marimekko, Arabia och Ittala som är det du shoppar med dig hem, om du nu måste ha souvernirer med dig. Eller en renfäll, tovade vantar, hemstickade luvor, bilder på vargar och älgar eller kanske hjortronmarmelad. För svenskar är det mesta av det hemslöjdade och hemkokta inte så exotiskt, och priserna på det finska porslinet och de finska mönstrade tygerna är ungefär de samma som hemma i våra butiker. Men varför inte göra som jag och nöja dig med ett gäng vykort med mumintroll på?

Sokos (Mannerheimvägen 9) och Stockmann (Alexandersgatan 52) är Helsingfors svar på NK och PUB, med ett stort utbud av allt man kan tänka sig i shoppingväg. Det är egentligen bara de två varuhusen du behöver känna till. Och så möjligen den kitschiga shopen med nördprylar i Tennispalatset, vars namn jag tyvärr glömt.


ÅKA

Till Helsingfors tar man sig förstås lättast med färja. Förslagsvis med Viking Line eller Silja Line. För den som inte tycker att karaoke, buffé och billig sprit är high life så går det förstås alltid att flyga också. Lite dyrare, men snabbare och garanterat fritt från firmafester och möhippor. Flygplatsen heter Vanda och ligger 35 minuter med buss från Helsingfors centrum.

Väl framme i Helsingfors går det finfint att ta sig runt stan till fots. Båda färjeterminalerna ligger på bekvämt promenadavstånd från Helsingfors centrala delar.

Sveaborgs fästningStannar man ett par dagar lönar det sig helt klart att köpa ett Helsingfors-kort som förutom fria resor med spårvagn och buss också ger fritt inträde till museum och evenemang, samt rabatt på vissa restauranger. Du åker också båt gratis till både Sveaborgs fästning och Högholmens djurpark. Kortet finns för olika tidsintervaller - 12 timmar, 24 timmar och 48 timmar. Det lönar sig förstås bara om du är aktiv och gör många saker. 22 euro kostar den billigaste varianten. Köps till exempel på Helsingfors stads turistbyrå vid Norra Esplanaden 19, nära Salutorget. Torget är för övrigt är en av stans bästa knutpunkter, näst järnvägstorget, om man vill ha en hållpunkt att utgå ifrån eller återvända till.

En annan bra grej om man vill få en överblick över stan, insupa lite kunskap och snabbt beta av de viktigaste sevärdheterna, för att kanske återvända på egen hand lite senare, är rundtursbussarna. I Helsingfors finns det flera olika varianter, dels färjebolagens egna som går direkt från terminalernal, dels vanliga turistrundturer som du köper biljett till på turistbyrå eller direkt när du kliver ombord. Ett tips för den som vill kunna stiga av och kika närmare på det man blir intresserad av är att välja de rosa-gula hop on-hop off-bussarna som har fasta stopp där man kan kliva av och sen kliva på nästa buss med samma biljett. Praktiskt för den som vill se mycket och lätt ta sig mellan olika platser i stan.

SpårakoffNågot som ger Helsingfors karaktär är spårvagnarna som man ser överallt i centrala stan. Det finns inte så många linjer och stoppen ligger relativt tätt, men vill man få en bra blick över stan kan man åka linjen 3T som i princip kör förbi allt man behöver se eftersom den kör som en åtta genom hela Helsingfors. Kanske därför den kallas turistlinjen?
Det finns också en tunnelbanelinje i Helsingfors, men den är inte till nån särskild nytta för turister eftersom den bara går ut till ytterområden.

Ännu mer turistig är den röda spårvagnen som erbjuder både guidetur och ölservering ombord. Pubspårvagnen kallas Spårakoff (slang för spårvagn + ölmärket Koff sponsrar) avgår från Järnvägstorget under turistsäsong maj-augusti ungefär en gång i timmen (14.00-20.00), tisdag-lördag. Själva resan tar 40 minuter om du åker hela turen, men du kan hoppa av vid något av stoppen på vägen. Biljettpriset är 8.50 euro för vuxna. Och priset på ölen du dricker det tillkommer förstås.

Det finns också rundturer till sjöss att göra, särskilt under sommarsäsongen då flera färjebolag har turer som avgår från Salutorget. Royal Line och Sun Lines heter två av bolagen.


GÖRA

Helsingfors har nåt för alla smaker. Partyprissen, kulturkoftan, arkitekturtomten, kyrkfetischisten, gourmanden och shoppingfreaket kan alla hitta nåt att ägna sig åt under besöket.

UspenskijkatedralenEgentligen räcker det bara att knalla omkring och kolla på alla vackra byggnader och fina små parker som finns insprängda överallt i stan. Framför allt runt Senatstorget där universitetsbyggnaderna och domkyrkan tronar. På själva torget vakar statyn av Alexander II över den tyske arkitekten C.L Engels nyklassicistiska byggen. Imponerande pampigt!
Missa inte heller domkyrkans krypta där det finns ett litet kafé där man kan ta en kaffe efter att ha klättrat upp och ner för alla trapporna.

Är man ändå inne på kyrkspanandet så är det förstås den spektakulära och mycket mer moderna Tempelplatsens kyrka som man måste kika på. Turistbussarna trängs utanför och alla nationaliteter kan urskiljas bland de som kommer för att beskåda denna vackra byggnad insprängd direkt i berget.
Vill man ha mer prål och annan arkitektur så är den ortodoxa Uspenskijkatedralen från mitten av 1800-talet nånting man inte får missa. Den är svår att undgå där den tronar på en kulle precis i början av stadsdelen Skatudden. Kupoler, tinnar och torn ger Kreml-vibbar.

Om man vill se mer av den stora fästningen Sveaborg som man passerar på in- och utfärd i Helsingfors hamn kan man åka båt direkt dit från Salutorget.
Att vandra längs norra kajen eller strosa bland stånden på Salutorget är också ett tips för den som gillar att flanera.

Är man mer inne på kultur så bjuder staden på en hel del av den varan.

Konstmuséet Tennispalatset påminner en hel del om Kulturhuset i Stockholm. De har olika typer av större utställningar och en liten museibutik och i samma hus ryms t ex också ett biografkomplex, kaféer och butiker. När vi var där visades bland annat Anton Corbijns retrospektiva fotoutställning.
Adress: Salomonsgatan 15
Inträde: 7 euro. Gratis på fredagar.

KaismaKaisma är Helsingfors moderna museum. Både huset i sig och innehållet är modernt på alla sätt. Kringelikrokiga gångar mellan våningsplanen, gigantiska fönster och snirkliga små prång mellan utställningsrummen skapar en känsla av en stor labyrint där man inte riktigt vet vad som väntar runt nästa hörn. Videoinstallationer, skulpturer, foton, tavlor och allt möjligt annat sköljer över en. En del är roligt, annat mest obegripligt. Missa inte heller museibutiken som har många roliga saker att shoppa.
Adress: Mannerheimplatsen 2
Inträde: 7 euro. Alla under 18 går in gratis. Gratis för alla första onsdagkvällen varje månad.

För den som föredrar klassiska verk är nationalgalleriet Ateneum the place to be. Både inhemska förmågor och andra europeisk konstnärer kan man kika på här. Lätt att hitta är det också, ligger vid busstorget bredvid järnvägsstationen. När vi var där pågick den stora jubileums-utställningen (Ateneum firade 120 år) med konstnären Pekka Halonens verk. Men vill man veta vad som är på gång är det bara att kolla in hemsidan.
Adress: Brunnsgatan 2
Inträde: 6 euro. Gratis första onsdagkvällen varje månad.

Och vill man besöka nåt av de andra runt fyrtio muséerna i stan så finns det även där nåt att välja på för alla intresseområden: design, post, teknik, Mannerheim, fotografi, arkitektur, leksaker, Kekkonen, militärhistoria,idrott och så vidare. Med Helsingfors-kortet har du fritt inträde till de flesta av dem.

För barnfamiljerna finns Borgbackens nöjespark med berg- och dalbana och Högholmens djurpark. Räkna dock inte med att få se några mumintroll i nån hage, men kanske snöleoparderna som djurparken är kända för. Det naturhistoriska muséet (Pohjoinen Rautatiekatu 13) med den stora älgstatyn utanför kan också locka nyfikna barn, och nyfikna vuxna förstås .

Annat som kan vara nyttigt att veta är att valutan är euro, nästan alla pratar svenska och resten pratar ok engelska, bankomater heter "otto" och "R Kioski" är ungefär samma sak som Pressbyrån. Och vill nån ge dig en örfil så tacka och ta emot, för det betyder att de vill bjuda på kanelbulle. Konstigt men sant.

Kiitos!


Mia Gustavsson: 08-09-02


 
> maila crew@bulldozer.nu