[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> julen - julklappstips böcker


Böcker att lägga i säcken

Om badkulor känns trist och ännu en Aladdinask känns förutsägbar, satsa vilt och köp en bok i julklapp.
Det kan bli katastrof eller bara ett blekt leende och frampressat tack, men det kan också bli en fantastisk läsupplevelse för mottagaren.
Välj med lite omsorg!
Är mottagaren okänd eller ännu outforskad, fråga lite om vederbörande och använd dig av personalen i bokhandeln för vidare tips.
Bulldozer ger dig några väl valda tips på vägen.

TILL SYRRAN/KUSINEN...som är på väg in i tonåren:
"God natt Mister Tom" av Michelle Magorian
En berättelse om kärlek och vänskap i andra världskrigets skugga.
Tom Oakley går motvilligt med på att ta hand om ett evakurerat Londonbarn och in i hans liv kommer en förskrämd stackars pojke, Willie, vars packning innehåller en bibel och en livrem. Den sistnämnda att användas när pojken varit stygg.
Tom Oakley, som levt i ett vaakum i nära fyrtio år sen hans hustru och nyfödde son dog, lever upp. Och Willie inte bara överlever, han får ett nytt liv.


 

TILL BRORSAN...som aldrig kommit över dinosaurieperioden:
"Odjurens stad" av Isabelle Allende
En äventyrsberättelse om femtonårige Alexander som följer med sin farmor till Amazonas för att söka efter ett hemskt odjur.
Med på expeditionen finns också Nadia och hennes pappa, vägvisaren Santos.
Alexander och Nadia rövas bort av en indianstam och träffar på odjuren, gigantiska överlevare från urtiden.


 

TILL den äventyrslystne KOMPISEN eller till PAPPA som hamnat i stiltje:
Björn Larssons
böcker!
"Den keltiska ringen" är en underbar historia om segling, vänskap, historia, kärlek med detektiva inslag.
Eller varför inte låta pappa återuppleva barndomsberättelserna och ge honom "Long John Silver" av samme författare. Björn Larsson låter Long John Silver på sin ålders höst berätta hur det verkligen var med resan till Skattkammarön.

Vill du istället kolla av pappas känsloliv, ge honom "Ursinne" av Salman Rushdie. Den handlar om en medelålders man, Malik Solinka, lämnar familjen i England och flyr till USA. Den ilska som pyr inom honom växer till ursinne och han hoppas att New York ska sluka honom och samtidigt ge honom frid, men istället blir han översköld av storstadens gräl och disharmonier.

Den goda dottern känner sig inspirerad att ge pappa "Dottern" av holländska Jessica Durlacher och kanske få igång en diskussion över generationerna.


 

Deckare TILL MAMMA:
Mödrar är betydligt mer härdade än vad deras ätteläggar tror och tål och uppskattar mer än bara Rosamund Pilchers romaner.

"Svarta sekunder" av Karin Fossum. Namnet Fossum står som garant för en välskriven historia och "Svarta sekunder" verkar inte vara något undantag från regeln.

Eller varför inte Denise Mina som har skrivit en trilogi om Maureen O’Donnell och som utspelar sig i de fattigare delarna av Glasgow?
O'Donnel är precis utskriven från en psykavdelning och har trassliga relationer med familjen (mamman super och förnekar dotterns berättelse om hur hon blivit utnyttjad sexuellt av maken/fadern, brodern är knarklangare och systrarna är fulla av egna bekymmer). Som om inte det räcker så blir hon anklagad för att ha mördat sin älskare och terapeut.
Maureen slår bakut och börjar forska i mordet samtidigt som hennes familjerelationer pockar på hennes uppmärksamhet. De två första finns i pocket: "Död i Garnethill" och "Sista utvägen".
Börja med en och om mamma gillar den så har du födelsedagspresenten fixad.


 

TILL SYRRAN...som gärna vill ha kvalitet på sitt läsande:
Ge henne "Halvbrodern" av Lars Saabye Christensen och fråga henne på juldagen hur den verkar. (den är 722 sidor lång och har fått Nordiska rådets litteraturpris). En familjehistoria som handlar om halvbröderna Barnum och Fred. Fred blir till genom en våldtäkt på fredsdagen 1945 och har "fader okänd".
Hans halvbror Barnums far är en fiskarson som rymt hemifrån och hamnat på en cirkus. De båda bröderna är olika som dag och natt men finns ändå i varandras tankar, trots att Fred försvinner ur Barnums liv under en tidsrymd av 28 år.


 

TILL MORFAR...som tycker att allt var bättre förr:
"Jarlens sekel" av Dick Harrison
Dick Harrisons genomgång av medeltiden och framförallt det svenska 1200-talet är en njutning som räcker länge.


 

TILL MORMOR:
Hon uppskattar säkert Dagliesh svala elegans och den brittiska tonen i P D James böcker. I "Den yttersta domen" gör James inte någon besviken när det gäller intrig och miljö, eller vad sägs om ett prästseminarium vid den engelska Nordsjökusten där kärlek, hat och pengar sammanför en salig blandning av människor.


 

Om du vill chockera FASTER:
"Catherine M:s Sexuella Liv" av Catherine Millet
Cahterine Millet är konstkännare och redaktör på en prestigefull tidskrift och oerhört aktiv sexuellt. Här berättar hon sakligt om sin syn på sexualitet och sex och berättar om otaliga sexuella äventyr. Gränsen för pornografi kan nog tyckas hårfin, men det är ju utgivet på ett "vanligt förlag" och inte Bert Miltons…


 

TILL BÄSTISEN...som alltid börjar ett nytt liv vid nyår:
"Lilla lunchboken" av Liselotte Forslin och Annica Triberg
Smarta tips, goda recept och fräck design gör att man (nästan) känner sig redo för att klara av vad som helst.


 

TILL VÄNINNAN...som känner sig förfördelad av livet:
Ge henne något att skratta åt och med!
Sparkle Hayters underbara drift med amerikansk journalistik och tv i de tre böckerna om journalisten Robin Hudson är sanslöst roliga. I den första boken har hon råkat riktigt i onåd på sin TV-station och får ägna sig åt att wallraffa på en spermabank med sin slemmiga chef för reportage till "fyra-minuters-slask-tv". Börja med "Hårda bullar", gå sen vidare med "Snälla flickor" och "Riktiga karlar" och be sen en bön att det kommer fler.


 

TILL POLARN...vars kocktalanger kommit till kokt spagetti med färdig pastasås:
Kokboken "Den nakne kocken" av Jamie Oliver
Den engelske TV-kocken behöver väl knappast någon större presentation?


 

TILL kompisens blasé och BORTSKÄMDA BARN:
"Karl-Bertil Jonssons julafton" av Tage Danielsson
Om Karl-Bertil och hans hjälte Robin Hood. Om att ta från de rika och ge till de fattiga. Om julvärme och gemenskap och inte det minsta sentimentalt under bara gulligt och underfundigt berättat av en fantastisk man.


 

TILL en nyfiken FYRAÅRING:
"Fickspöken" av Pernilla Stalfelt
En underbar liten bok som får plats i en ficka och som med hjälp av underfundiga bilder och roliga meningar berättar om Fickspöken.


 

TILL en förståndig FEMÅRING:
"Håkan Bråkan i skogen" av Olsson/Jakobsson
Handlar om dagisklassen som ska träffa Skogs-Mulle och om hur man ska vara en bra kompis och om vådan av att lita på sin pappas gamla anteckningar.


 

Till en vetgirig LÅGSTADEIELEV:
"Barnens konstbok" av Marie Topelius, en underbar liten bok som med hjälp av konstverk betar sig igenom kroppsdelar från arm till öra.
Den funkar som present till en konstintresserad vuxen också, och ger ett litet annorlunda perspektiv på verken.


 

TILL ASIENRESENÄREN:
Hanri Kunzru
, journalist och disc jockey fick en saftig summa i förskott på sin roman "Imitatören". Etno är inne och kompisens Zadie Smiths roman "Vita tänder" banade vägen för gigantiska förskott om det handlar om kulturkrockar och gärna Indien-England.
"Imitatören" är inte den första boken i sin genre, men nyskapande nog för att vara intressant. Kunzru vänder på begreppen och låter England vara det exotiska landet. Hans hjälte, en ung indier, växer upp i en överklassfamilj i Indien och prisas för sitt ljusa skinn tills den dag det visar sig att han är frukten av sin indiska moders utomäktenskapliga förbindelse med en brittisk man.
Pojken slängs ut, vad som händer med mamman vet jag inte, och får ta sig fram bäst han kan. Det gör han genom att bli en imitatör och stjäla andra människors identiteter och den förmågan tar honom till England.


 

TILL VEGANTJEJEN...eller hon som bara demonstrerar mot det mesta:
"Stängsel och öppningar" av Naomi Klein
Författarinnan till "No Logo" har skrivit en reportagbok och dokumenterat sina tankar och intryck under praktiskt taget ständigt resande under två års tid.
Artiklar, essäer och korta nedslag blandas och ger en bild av den globala motståndsrörelsen.


 Känner du dig ändå villrådig när det gäller valet av böcker som julklappar!
Mejla Bulldozer och berätta lite om mottagaren så lovar vi att försöka hjälpa dig så gott vi kan!


 

 

Carin Thärnström : 02-12-16


 
> maila crew@bulldozer.nu