[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> julen - julskildringar i böcker


Julen i litteraturen eller litteratur om julen

Blir julen alltid som du tänkt dig?
Eller är det med darr på stämman och hack i rösten som återigen konstaterar att det inte blev som du drömt om den här gången heller? Varför inte drömma dig bort och med hjälp av böckernas värld, tröstas eller kanske skapa din egen perfekta jul?
Eller helt enkelt konstatera att din jul känns helt okej i jämförelse med hur den skildras i en del böcker.

Kommersen är redan i full gång när det gäller att prångla ut så många onödiga prylar som möjligt och i många av de svenska hemmen går diskussionerna höga. "Måste vi verkligen fira jul hos Faster Ellen?"
"Jag vägrar att fira med Henriks ex bara för att barnen inte ska behöva åka omkring!"
" Jag oooooooorkar inte en jul till!"
Eller kanske: "Ska vi göra egen korv och lämna in den på rökning som "Allt om Mat och Vin" skriver om älskling?"

Till jul måste man vara lycklig och umgås med släktingar som man inte träffar de andra 364 dagarna på året. Det finns till och med de som envisas med dopp i grytan bara för att farmor och farfar hade det.
Låt varje generation skapa sin egen jul och framförallt, skapa din!
Vill du ha med sushi bland sillen - ställ den där och uteslut kalvsylta eftersom du ändå slänger 95% av den. Välj gobitarna!
Och du, ställ fram hälften så mycket.
Det kommer ändå bli över på faten.

Köp en julklapp till dig själv. Något som du verkligen vill ha.
Se till att paketet blir vackert inslaget och öppna det det första du gör på julaftons morgon. Skulle stressen inför jul tära för mycket på dig kan du ju istället framåt ägna dig åt att läsa om jular som inte blev/var som din…

För att komma i rätt stämning så kommer här lite förslag på lämplig litteratur. Lägg dig i soffan, ha en godispåse redo och svep en pläd om dig och tänk att det i alla fall inte kan bli värre än hos barnen i "Mammadags" som låser in mamma i bastun så att de får fira jul. Eller fnissa åt valet av julklappar som ges bort i "Allt om en pojke". Eller njuta av Emils i Lönnebergas varma generositet till de sämre lottade, fattighushjonen, i Astrid Lindgrens berättelse om julen i Katthult.

Boklistan som följer är en blandning av "rendodlade" julböcker och böcker där julfirandet är en del av berättelsen.

Jostein Gaarder, mannen bakom "Sofies värld" och flera andra barnböcker har också skrivit en vacker historia om en mystisk julkalender i "Julmysteriet".

En modern berättare, om än i gammal stil, är Sven Nordqvist och hans två julböcker om katten Findus och gubben Pettson.
Underbara och underfundiga historier med vackra bilder i "Pettson får julbesök" och "Tomtemaskinen" (som också varit adventskalender i TV).

"Krubban i Krokum" av Kerstin Arthur-Nilsson, är en "julkalenderbok" som följer människorna i en by och särskilt krukmakaren som håller på att göra nya figurer till julkrubban i kyrkan.

Tove Jansson berättar om muminfamiljens reaktion inför julen i "Det osynliga barnet".

Rosamunde Pilchers bok "Midvinter" har jag fått beskriven som "lite smörig men med mysig jul- och vinterstämning".

En riktig gammaldags jul à la vikingatid får man om man läser Frans G Bengtssons skröna om "Röde Orm":s äventyr. Hans och kompisen Tokes längtansfyllda och suktande blickar på fläsk och annat gör inte bara dem tårögda, utan framkallar samma känsla hos en läsare med inlevelseförmåga.

Lars Collmar, präst och författare har bland annat skrivit en bok om kyrkohederns svarta pudel Helga Hund. Det är ingen vanlig hund utan den kan resa i tiden, till bibliska händelser. I "Helga Hund i Betlehem" landar hon med en diskret duns på en sovande fårskock på ett fält under stjärnorna.

Jonas Gardell berättar om julens högtid och annat i boken "Mormor gråter" och Viveca Lärn har döpt en av böckerna om det lilla samhället Saltön till "En fröjdefull jul".

I "Jag ska vara Maria!" av Barbara Robinson berättar om hur repetitionerna kan urarta totalt när oväntade och oönskade individer (inte fullt så snälla och inte fullt så små barn) också vill vara med i det traditionella julspelet.

Kusinerna Sören Olsson och Anders Jacobsson skriver också om julspel och hur det påverkar omgivningen i boken "Sunes jul".

Att läsa Sonja Åkessons dikt "Julräkning" framkallar antingen roat fnitter eller en hysterisk gråtattack. Jag hittade den i en antologi som heter "Kärlek och Uppror" (En bok för alla) men den publicerades först i Sonjas bok "Jag bor i Sverige", från 1966.
Här kommer några rader från den:
1
Skinka (mästerstyckad)
Tunga (flådd och skuren)
Revbensspjäll (knäckt)
Prinskorv
Prinsesskorv
Lungkorv
Kalaskorv
Mormors mumskorv
Mormors kallsvin
Mormors fårlår
Mormors jubelsylta

I boken "Om en pojke" skriver Nick Hornby om tolvårige Marcus och hans vänner, framförallt 36-årige Will.
Will brukar fira julen ensam men blir till sin stora förskräckelse inbjuden till Marcus och hans mamma samt pappan, pappans nya fru och svärmor. Relationer är inte lätt, vare sig de är gamla eller nya kan man lugnt konstatera och bevekelsegrunderna för julklappar är alltid diskutabelt.

En helt annan jul firar barnen Townsend efter att de låst in mamma i bastun i källaren i boken "Mammadags" av Gillian White.
Kalkonen förblir halvrå men de får i alla fall ha en gran framme utan att deras frustrerade och ilskna mamma river ner den.

Känns det som en väl häftig inledning/avslutning så finns ju alltid Astrid Lindgren att tillgå och en samlingsvolym med berättelser som heter just "Julberättelser" och beskriver jular hos flera av hennes figurer.

God läsning!


 

Text: Carin Thärnström
Illustration: Vendela Hellstrand
: 02-12-20


 
> maila crew@bulldozer.nu