[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
 

>> julen - böcker om julen


Böcker om julen

Om man inte får nog av att uppleva julen eller om verkligheten inte lever upp till fantasierna då kan man istället läsa om den!

En bok för alla har gett ut en antologi om julen, "En julbok", sammanställd av Britt Dahlström. Här finns texter av Charles Dickens, H C Andersen, Sonja Åkesson och Maeve Binchy med flera. De ger alla sin version av julen som högtid.
Britt Dahlström berättar i inledningen lite om både författarna och urvalet av berättelser. Faktum är att det är en ganska trevlig bok att läsa i juletid eller inför den om man till exempel redan i oktober börjat spana in lämplig gran och titta på julklappar. Den passar nog inte riktigt lika bra i en hängmatta på sommarsemestern.

Vill man läsa julberättelser för barnen så passar antologin "Sagor om julen". Här blandas sånger, sagor och bilder av många klassiska författare, Astrid Lindgren, Sven Nordqvist och Alf Pröysen med flera.
Kan även passa vuxna med svår nostalgikänsla, om man bortser från de moderna inslagen som "Ronny & Julia". "Sagor om julen" ingår i en serie där både titlarna "Sagor om vintern" och "Sagor om sommaren" finns.
Många barn har nog de barnböcker som finns representerade i böckerna, så antologierna kan vara ett bra alternativ för till exempel mor- och farföräldrars bokhyllor.

Selma Lagerlöfs "Den heliga natten" med bilder av Ilon Wikland berättar om en juldag då alla rest till kyrkan utom farmodern och den unga Selma.
Den ena för gammal och den andra för ung för resan. I väntan på att familjen ska återvända börjar farmodern berätta om den heliga natten för sitt barnbarn. Selma återger här berättelsen om julens budskap som hon fick höra som barn.

I "Tomtesagor" är det bara berättelser om tomtar som gäller och boken illustreras av Jenny Nyströms fantastiska bilder. Lotta Gahrton har skrivit en salig blandning av sagor, både på rim och på prosa.

Annan läsning som kan passa i juletid är Sveriges äldsta jultidning "Julstämning" Den grundades 1906 så snart är det dags för hundraårsjubileum! Årets nummer innehåller artiklar av bland andra Katarina Mazetti, Ingemar Unge, Lena Katarina Swanberg. Ishotellet i Jukkasjärvi besöks och man kan även läsa om Rolling Stones fyrtio år på scen.

Bokfakta:
Britt Dahlström (red): "En julbok" (En bok för Alla, 2003)
"Sagor om julen" (Bonnier Carlsen, 2003)
Selma Lagerlöf: "Den heliga natten" (Brombergs, 2003)
Lotta Gahrton: "Tomtesagor" (Semic, 2003)
Julstämning 2003 (Semic, 2003)

 

Text: Carin Thärnström
Illustration: Vendela Hellstrand
: 04-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu