[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> julen - krönika - jultraditioner


Kusligt konservativ eller trevligt traditionell?

En tanke som förfärat mig de senaste åren, och framför allt i juletid, är hur konservativ jag har blivit.
Mina radikala inställningar har monterats ned sakta men säkert och lämnat kvar en traditionsbunden tös med bjällerklang i öronen och skimrande julljus i blicken.

För ett par år sedan så tänkte mamma skippa den traditionella juldekorationen, en liten vit kyrka med upplysta fönster och med drivor av bomullssnö framför porten. Jag blev djupt upprörd över detta och såg egenhändigt till att den bars upp från källaren och placerades ut.
Lika upprörd blev jag vid ett tidigare tillfälle när mamma telefonledes erkände att hon inte bakat den traditionella saffranskakan och det resulterade i att jag vid hemkomsten den 23 december klockan 22.00 på kvällen stod och rörde ihop de degar som krävdes för att Karins saffranskaka skulle finnas på plats.

Ganska långt ifrån den tjej som i tonåren gjorde uppror både mot julmat och julgran och som vid några och tjugo fick tvingas att fira jul med släkten (syrran hotade mig) istället för det isolerade lilla hus jag hade planer på att vara i solitär ensamhet, som en markering mot den allmänna julhysterin.

I dessa dagar så uppskattar jag mest ledigheten och möjligheten att kunna resa de trettio milen till släkt och vänner utan att stressa över en helg.
För att inte tala om hur mycket jag uppskattar mitt eget hem efter helgens intensiva umgänge.

Och ja, jag vill faktiskt ha vissa traditioner kvar.
Jag uppskattar fortfarande att julkyrkan står där och lyser välkomnande och jag älskar att köpa julklappar, att spendera pengar och planera presenter.
Jag vill titta på Karl-Bertil Jonssons julafton, medan Kalle Anka och hans vänners charm flagnat något.
Jag vill åka till kyrkogården och tända ljus på mormor och morfars grav.

Däremot suckar jag alltid lika djupt varje år (även om chocken har lagt sig) som första gången jag träffade på lussekatter utan saffran.
Sådana är mycket vanliga i Göteborg, ibland mer vanliga än med saffran.
Första gången jag såg dem så tyckte jag att de såg lite bleka ut och påtalade detta. Svaret fick mig att ramla baklänges, "ingen saffran" och det ansågs dessutom vara godare utan denna krokuskrydda.
Att ens komma på tanken att baka lussekatter utan saffran var för mig totalt obegripligt men av en ren slump så läste jag några rader om hur dyrt och lyxigt, nästan syndigt, som saffran har betraktats i Bohuslän.
De föredrog den billigare kryddan kardemumma och traditioner har ju som bekant en tendens att leva kvar.

Jag uppskattar att träffa mina gymnasiekompisar vid jul och sitta och fika och prata om vad som hänt sen vi senast sågs och mellandagsresan är en fröjd att gå på. Syrran vägrar följa med för det är så mycket folk och jag fnyser och säger att "då har du inte varit i Nordstan en lördag".

När det gäller julbordet så har jag inte riktigt samma inställning som Röde Orm och Toke när de hamnar på nordiskt julfirande efter ett antal år i spansk exil.
Jag är inte svag för vare sig aladåber, syltor, lutfisk eller sill.
En god köttbulle uppskattas dock och ett smakprov av skinkan är aldrig fel, med stark god senap då förstås.
Vörtbröd har jag sakta anammat, och kan numera till och med uppskatta, efter en tillvänjningsperiod på dryga tjugo år.
Vissa rätter på julbordet är de gamla traditionella och vissa är nya, vissa byts ut och vissa vill man alltid ha kvar.
Karins saffranskaka ska finnas vid fikabordet, tillsammans med moster Sveas filmjölkskaka och bondkakor.
Julgodis är roligt att göra ibland, vörtbröd blev projekt ett år och pepparkaksbaket hemma hos väninnan en jul var som att färdas tjugo år tillbaka i tiden, förutom att det numera finns så många fler och roliga pepparkaksmått att experimentera med.
En potatispaté passade till skinkan ett år, ett annat blev det finsk kålrotslåda (som stannat kvar i familjen) och Rosendals trädgårdscafés rödbetssallad är en sann njutning.

Att hävda att lagom är bäst känns som att uttala en hädelse, men på något sätt så hamnar man på en nivå som passar en själv. Vissa traditioner har en poäng i att vara just traditioner och med risk att låta högtravande så knyter de helt enkelt samman det förflutna med framtiden.
I det mångt och mycket numera historielösa Sverige så skadar det inte med lite extra förankringar till det förflutna.
Traditioner ska å andra sidan inte hindra nyskapande aktiviteter, utan vackert följas åt hand i hand.

God Jul!


Här kommer några för mig nödvändiga recept för att skapa den rätta julstämningen:

MOSTER SVEAS FILMJÖLKSKAKA

Blanda tillsammans:
9-10 dl vetemjöl
7,5 dl strösocker
3 tsk kanel
3 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
1 msk bikarbonat
Tillsätt:
7,5 dl filmjölk
150 gram smält margarin
3 msk lingon

Gör så här:
* Smörj och bröa en långpanna, häll i smeten.
* Grädda i ugnen på 200 grader, cirka 30-35 minuter. Skär i rutor.

KARINS SAFFRANSKAKA

Ingredienser deg 1:
1 dl ljummen mjölk
10 gram jäst
½-1 paket saffran
2 msk socker
2½ dl vetemjöl

Gör först så här:
* Rör ut jästen i mjölken och tillsätt saffran.
* Blanda i socker och mjöl, arbeta ihop till en deg som får jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ingredienser deg 2:
100 gram smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
10 hackade sötmandlar

Gör sen så här:
* Rör matfett och socker poröst.
* Tillsätt ägget, lätt uppvispat (spara lite av ägget till pensling) och blanda det med den jästa degen. Tillsätt mjöl och bakpulver.
* Bred ut smeten i en smord och bröad form (stor nog för cirka1½ liter smet) och pensla med det sparade äggvispet.
* Strö över hackad mandel.
* Grädda i 175 grader cirka 25 – 30 minuter. Känn med sticka, kakan får inte bli för torr.

BONDKAKOR

(cirka 100 stycken)

Ingredienser:
200 gram smör
1 msk ljus sirap
200 gram socker
50 gram sötmandel
350 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
* Rör smör, sirap och socker vitt och pösigt.
* Skålla, skala och hacka mandel och tillsätt den.
* Blanda mjöl och bikarbonat och häll i smeten.
* Rulla till rullar och ställ kallt.
* Skär i skivor och grädda i 200-225 grader. Passa tills kakorna är lätt gyllene.

RÖDBETSSALLAD FRÅN ROSENDALS TRÄDGÅRDSCAFÉ

(8-10 personer)

Ingredienser:
Cirka 15 inlagda rödbetor
1 rödlök
2 äpplen
1 msk farinsocker
2-2½ dl majonnäs
2-2½ dl creme fraiche
eventuellt lite salt

Gör så här:
* Hacka rödbetorna grovt och lök och äpplen fint.
* Blanda majonnäs och creme fraiche och tillsätt farinsocker.
* Rör ned blandningen lite i taget i rödbetshacket tills salladen får önskad konsistens. Ta eventuellt i lite mer majonnäs.
* Salta efter smak.

Sist kommer ett recept som jag har bestämt mig för att prova denna jul och som kanske blir en ny tradition.

BRYSSELKÅLSGRATÄNG

(4 portioner, räcker till fler på buffé)

Ingredienser:
600 gram brysselkål
2 msk smör
½ tsk örtsalt
1½ dl vatten (eller grönsaksbuljong)
50 gram valnötskärnor
2 dl riven ost
1 knippa rädisor

Gör så här:
* Ansa och skölj brysselkålen. Smält matfettet i en traktörpanna och lägg i brysselkålen. Låt fräsa under omrörning några minuter.
* Krydda med örtsalt och späd med vätskan.
* Låt koka under lock 12-15 minuter.
* Hacka valnötterna grovt.
* Lägg brysselkål i en lätt smord ugnssäker form och strö över valnötter och ost. * Gratinera i övre delen av ugnen i 225 grader ca 10 minuter.
* Skölj och skiva rädisorna och stör över gratängen (eller uteslut dem helt)

(Sista receptet från "ICAförlagets stora kokbok")



 

 

Carin Thärnström : 02-12-20


 
> maila crew@bulldozer.nu