[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
 

>> julen - krönika - Julklapps-zen


Julklapps-zen

Första advent är alltid lite speciell. Julskivorna åker fram för första gången (om man inte har tjuvlyssnat), adventsljusstakarna tänds och man tänker "är det redan dags för jul igen, vart tog sommaren vägen?

Andra advent känns däremot lite mer avslaget.
Man har börjat vänja sig vid de gamla låtarna och har tröttnat på iderliga lampbyten i ljusstakarna. Egentligen blir andra advent mest en påminnelse om att den där tidpunkten då alla julklapparna måste vara köpta närmar sig med stormsteg.
Tänk på det en sekund.

Började ni kallsvettas? Fick ni visioner av timslånga köer i leksaksaffären den 23:e? Ångest över vad ni ska ge till pappa som aldrig önskar sig något?
Det bästa alternativet i det fallet är kanske att, som många gör, tona ner vikten av julklappar, inse att det viktigaste med julen är att umgås och helt enkelt inte bry sig om att köpa några.

Men, om man nu inte lyckas övertyga sig själv och andra om att det där med julklappar är onödigt så går det faktiskt att ta sig igenom julruschen helskinnad. Det kan faktiskt vara så att julklappsinköp inte bara blir något roligt utan till och med nästan rogivande. Men då ska man helst ligga steget före.

En bekännelse som kommer att få vissa av er att hata mig: jag har köpt alla julklappar jag behöver köpa.
En bekännelse till: jag är en tråkig, organiserad jävel som så fort jag kommer på något man kan ge till någon skriver upp det på en lista och sen tar fram listan flera veckor före jul.

MEN, det är just den listan som gör att man i slutändan kan komma på de oorganiserade julklapparna som både är roliga att hitta och att ge bort.
Om man redan vid första advent har köpt alla julklappar som behövs för att man ska ta sig igenom julen utan att behöva skämmas för sina gåvor så kan man gå genom resten av december avslappnad. Man vet att man inte behöver köpa något mer men om man hittar något roligt så kan man göra det i alla fall.

Plötsligt har julruschen gått från att vara ett nödvändigt ont till att bli något frivilligt. Och säg något tvång som är roligare än att göra något frivilligt. Dessutom ska effekten av att se andra människor som är stressade inte underskattas. De må låta skadeglatt, men att själv gå runt, lugn som en filbunke, i ett köpcentrum dagarna före jul kan inte vara långt ifrån att ge samma effekt som meditation eller yoga.

Så, om det nu blir stressigt i år igen, våga köpa julklapparna i november nästa år och ge er själva, inte bara en lugn och fridfull jul, utan ett lugnt och fridfullt december.

 

Text: Axel Roos
Illustration: Lotta Lundblad
: 05-12-04


 
> maila crew@bulldozer.nu