[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus 

 

>> Körkort - krönika - "Inte bara att få köra bil"


Körkortet - inte bara att få köra bil

Inte nog med att du som körkortsinnehavare och bilägare måste skydda din bil på alla tänkbara sätt, det finns också något annat du bör skydda noga om du inte vill råka ut för tråkigheter.
Det är alltid trist att bli av med något, men när folk klagar över att pengarna försvunnit när de tappat eller fått sin plånbok stulen så kan jag sällan hålla mig ifrån att säga.
- Har du bara förlorat pengar har du haft tur!
Det är väl inget kul att bli av med pengar tänker du, men då skall du läsa min berättelse.


Jo, det jag menar är att det viktigaste som du har i din plånbok är inte kontanter och bankkort utan det är din legitimation. I de flesta vuxnas fall ett körkort.
Jag har blivit av med min plånbok vid ett flertal tillfällen, dels genom stöld och dels genom min egen klantighet, och det finns ännu inte en tjuv som lyckats knäcka min bankomatkod. Naturligtvis förutsätter det att du inte har ditt namn eller ännu värre koden i plånboken. Om du inte lämnar ledtrådar eller någon sett dig slå koden så är det svårt att knäcka den.
Det som däremot kom som en chock för mig var vad tjuvar och ohederliga människor kan göra om de kommer över ett körkort.

Du tror kanske att du är säker sedan du spärrat ditt kort, men då skall du läsa noga nu. Ditt körkort är spärrat i...sex månader.
Det kan vara ändrat nu, men när detta hände mig (våren 1998) var reglerna sådana att kortet enbart spärrades i sex månader sedan var det fritt fram att användas igen. Detta vet insatta tjuvar och jag är ganska övertygad om att det handlas en del med stulna körkort och legitimationer där man drar nytta av sexmånadersspärren. Troligen så förutses det att du antingen fått tillbaka ditt förvunna körkort eller att det är förstört. Du har troligen skaffat ett nytt, MEN det hindrar tyvärr ingen att inte använda ditt gamla. Ditt spärrade körkort existerar inte längre, men i registren så finns det inget som efter sexmånaders-spärren skiljer det från ditt nya.

Jag gick alltså i tron att jag var säker i och med att jag polisanmält stölden av plånboken och dess innehåll, samt spärrat alla kort.
Det var en illusion.
Plötsligt fick jag hem en massa brev med kreditupplysningar gjorda på mig. Eftersom jag aldrig köpt något på kredit eller avbetalning förstod jag inte riktigt varför flera affärer gjort kreditupplysningar på mig.
Det är kreditupplysningsföretagen som skickar breven och det enda som står på dem är om du är kreditvärdig eller inte samt vilket företag som gjort förfrågan. Det kändes obehagligt, men det första som slog mig var att det kanske var någon slags kundundersökning. Jag hade inte en tanke på att det kunde ha med ett förlorat körkort att göra.
Ett körkort som var spärrat och anmält hos polisen som stulet sedan länge.

Av en slump var ett av företagen som gjort kreditupplysning på mig samma företag som min systers kille jobbade på. Jag frågade alltså honom varför de gjort en kreditupplysning på mig. Jag hade inte hyrt eller köpt något.
Han menade att det måste jag ha gjort annars får de inte lov att göra kreditupplysningar. Jag kunde fortfarande inte riktigt fatta vad som hänt, men han lovade att kolla i deras register.
Nästa dag ringer han och berättar att jag köpt en videokamera på avbetalning.

Det var början på en vedervärdig vecka, där jag satt i telefon mesta delen av tiden. Jag var tvungen att spärra mig själv hos kreditbolagen, så att det skulle dyka upp en varning om något företag gjorde en kreditupplysning på mig.
Detta drabbade inte bara tjuven utan även mig själv. Jag fick ringa runt till alla butiker och berätta att det sålt saker till fel person. Jag fick spärra mig själv på videobutiker. Jag fick spärra mitt nya körkort eftersom det inte gick att spärra ett gammalt körkort igen, så jag fick inte köra bil.

Jag blev väckt på morgonen av ilskna människor som inte fått tillbaka sina prylar. De flesta var förstående efter att själva pratat med polisen och fått veta att körkortet varit både spärrat och anmält stulet sedan nästan ett år tillbaka.
Hos andra fanns en slags sårad självkänsla över att de låtit sig luras eller brustit i sina rutiner. De blev liksom mitt fel att de gått på bedragerskan.

Hos banken gick det bra att få sätta en varning i deras databas, så om någon kom in och legitimera sig som mig kom det upp en varning som varnade för att det gamla körkortet (som var i modell större) var stulet.
Jag försökte sedan göra samma sak på Posten, men där talade en snäsig kassörska om för mig att hon minsann skulle upptäcka om det kom in någon med någon annans legitimation. Det hjälpte föga att jag sa att det var väldigt många som gått på det tidigare.

Hos Telia fick jag också bråka med länge innan de tog tillbaka en vidarekoppling som jag inte beställt. Tjänsten "vidarekoppling" kan du göra från din egen telefon om du har knapptelefon, men i det här fallet hade någon ringt Telia och vidarekopplat min telefon till ett nummer som de vägrade lämna ut till mig.
Man blir ju lite luttrad efter att ha suttit och förklarat samma sak för massor av människor och tydligen hade ryktet om att jag påstod att tjejen på Telia gjort fel nått henne innan jag fick tag i henne, så hon var sur redan innan jag fick förklara läget. Till slut gav hon med sig och lät mig slippa betala, men hävdade fortfarande att det var jag som beställt tjänsten.

Sammanlagt så hann tjejen, som utgav sig för att vara jag, med att med hjälp av mitt körkort köpa eller hyra; tre mobiltelefoner med abonnemang, två Nintendo TV-spelstationer, videofilmer, en filmkamera och en hyrbil på Statoil. Allt detta hann hon alltså hyra eller köpa på avbetalning inom en vecka. Det tar ett par dagar för kreditbolagen att skicka brevet som upplyser dig om att en kreditupplysning gjorts på dig, så det är väldigt svårt att hinna förhindra brott. Allt har redan skett innan du fattar vad som hänt.

Det som till slut fick slut på historien och gjorde att polisen kunde ta henne och hennes kumpan på bar gärning var att de blev lite för stuva i korken och gav sig på ett stort företag som Volvo. De provkörde en, vid den tiden, ny V70 och kom inte tillbaks med bilen. Det blev världens pådrag och polisen berättade sedan för mig att de tagit tjejen tillsammans med en kille när de kom av tysklandsbåten i Kiel med den stulna bilen. Däremot fick de aldrig tag på den väninna till bedragerskan som varit med henne i samtliga butiker.

Så är det något du skall vara rädd om så är det din körkort.
Att bli av med pengar är tråkigt, men det går att reparera.
Att hamna hos kronofogden för något någon annan köpt, men som är registrerat på dig, kan förstöra din framtid. Jag klarade mig helskinnad från historien så till vida att jag inte fick betala något eller stå för något hon gjort.

Att polisen till slut tog henne kändes väldigt skönt för mig. Det är en väldigt obehaglig känsla när någon annan går runt och utger sig för att vara en själv.
Du har ju ingen kontroll över hur den personen beter sig, men du får stå för konsekvenserna.

Jobbar du själv i affär och tittar dagligen på folks körkort så titta på underskriften. För det första så ser de flesta inte alls ut som fotot på körkortet. Det gäller i tio år och man förändras, men detaljer i handstilen förändras inte lika ofta på en vuxen person. Titta framför allt på första och sista bokstaven i en underskrift.
Jag och tjejen som använde sig av mitt körkort skrev inte alls lika.
Hon hade inte ens gjort försök att efterlikna min stil utan skrev förmodligen som hon brukar själv, då vi hade samma förnamn men stavade det olika.

Polisanmäl alltid en försvunnen legitimation annars kan det bli mycket svårare att svära sig fri från skuld. Eftersom körkortet lämnades i pant för V70-bilen så hamnade det tillslut hos polisen och blev efter rättegången förstört.

Tjejen åtalades för bedrägeri, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
Jag kunde ha sökt skadestånd då, men eftersom sådana handlingar även skickas till den "misstänkte" så orkade jag inte. Hon visste ju en massa om mig och jag hade bara hennes namn. Jag hade ingen lust att få henne efter mig.

Tyvärr drabbades också en tredje tjej som hade samma namn som mig och till skillnad från mig stod med i telefonkatalogen. Det var henne alla förbannade lurade människor ringde först innan de fick tag i mig. Jag är väldigt glad att polisen fick tag i körkortet så jag slipper vara orolig och fortsätta "spärra" min identitet hos olika företag.

Jag har fortfarande inte köpt något på avbetalning, så jag vet faktiskt inte om jag fortfarande är spärrad hos kreditbolagen. Spärren hos videouthyraren låg däremot kvar när jag i höstas skulle hyra video nere på hörnet.
Den gick dock lätt att ta bort.


Personen som berättat historien vill vara anonym.
Hon håller numer hårt i sitt körkort och är noga med vem som har tillgång till hennes personuppgifter.

 

 

Bulldozer: 04-02-29


 
> maila crew@bulldozer.nu