[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus


Läs mer:
> Att övingsköra privat
> Att övningsköra på skola
> Att plugga teori
> Att fixa körskola
> Halkkörning
> Uppkörning
> Körkorts-fakta
> Så gick det

 

 

>> Körkort - Lappen som alla har


Lappen som alla har

Nervpirrande följetong i flera delar om att ta körkort.
Bulldozers alldeles egen medarbetare har gett sig ut på djupt vatten och skall fixa ett körkort till sig själv. Han känner sig som en katt bland hermeliner med sina stadiga 25 år på nacken.
Hur skall det gå att vistas bland kidsen på körskolan och kommer han att glänsa vid teoriprovet efter att ha utarbetat en pluggtaktik?

Övningskörning
Den här skylter betyder respekt - folk håller sig gärna borta och kommer inte för nära.

Jag påbörjade min körkortsbana redan innan jag var 18 år men det gick inte riktigt som planerat. Sedan dess har spårvagn, buss och cykel servat som fordon i staden Göteborg.
När vi (min sambo och jag) köpte en bil i november 2003 kändes det lite motiverat att även införskaffa ett körkort. Speciellt sugen är sambon som vill kunna ringa privat taxitjänst efter en blöt kväll på stadens krogar.
Min första erfarenhet av att köra bil fick jag på en stor parkeringsplats tillsammans med morfar (min dåvarande handledare).
Efter gasa, svänga och bromsa avancerade jag med lätthet till att växla och backa. Efter många övningar, senare även i trafik, hamnade jag på min första körskola och fick revidera min uppfattning om att jag nog kunde köra bil.
Att skolan låg ett kvarter från Järntorget och att jag började mina lektioner 17.30 gjorde nog sitt till. "Vafan, du måste koppla innan du växlar" ljöd en gång i mitt öra när jag panikartat försökte svänga, växla, bromsa och tänka samtidigt. Sedan dess fortsatte det i en spiral neråt.
Det slutade i att lusten försvann, att vara nyligen utkastad i arbetslivet och plugga teori samtidigt som man är hungrig, trött och frusen fungerade inte riktigt.

Det var dock en nyttig erfarenhet.

Nu, mycket äldre och visare och med nästan egen bil, så måste man ju ha sitt kort. Familjen är utflyttad och själv med ihopflyttad livskamrat har släkten vidgat sig utöver Göteborgs gränser. Till på köpet får jag lov att övningsköra med sambon (hur smidigt som helst, skaffa gärna en sådan).
Sagt och gjort, ändamålsenliga tillstånd och tillbehör har införskaffats - vägen mot körkort tar sin början.

Denna krönika är uppdelad i flera delar så att man kan läsa om det som man tycker är intressant. Delarna är:

Att övningsköra privat
Att övningsköra på skola
Att plugga teori
Att fixa körskola
Körkortsfakta
Men hur gick det då?

Dessa avdelningar är i krönikeform, vilket innebär att man kan kasta ihop dagar lite som man vill så länge man kan blanda det som är kul med det som anses vara nyttigt. Målet är givetvis att undertecknad skall ta sitt körkort så småningom och att ni skall kunna förbereda er mentalt för ert eget körkort eller kanske bara håna mig på vägen mot mitt.


 

 

Tor Hammar : 04-02-29


 
> maila crew@bulldozer.nu