[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Sevärt-surfa:
> Kortedala museum

 

>> semestertips - sevärt - Kortedala museum


Kortedala museum - "Två rum och kök"

I Kortedala finns en guldgruva för 50- och 60-talsnostalgiker som vill minnas modernismens ungdom, sitt första egna hem eller kanske sitt barndomshem. Eller för de lite yngre att se hur "senaste nytt" 40 år senare nästan är obegripligt föråldrat.
I ett HSB-hus byggt 1954 finns 2 r o k bevarat i tidstypisk stil med alltifrån teak-möbler och sängskåp till bruna mjölkflaskor i kylen och livstycken i garderoben.
Kobratelefonen och stringhyllan är också på plats.
Liksom känslan av hopp, framtidstro och teknisk optimism.

© Foto: Kent Lundgren

Lägenhetsmuséet drivs av Kortedala museiförening, en ideell sammanslutning av människor som på ett eller annat sätt ömmar för stadsdelen Kortedala och dess ursprung.
Och naturligtvis för 50- och 60-talets vardagsliv som det kunde te sig för den fiktiva fempersons-familjen som man utrustat lägenheten för.

Första inflyttningen i det nya och moderna området i Kortedala skedde 7 november 1953.
Innan dess var området rena landsbygden med torpstugor och övningsmarker för regementet på Kviberg.
Det nya moderna området Adventsparken i Kortedala var samtida med området Vällingby i Stockholm.
Idag närmast ett monument över 50-talets framtidsoptimism, när folkhemmet blev verklighet och många familjer flyttade till sin första egna lägenhet.
Vilket inte minst bevisas av att Olof och Lisbeth Palme med söner flyttade till ett radhus i Vällingby i slutet på 50-talet. Precis som många andra unga människor med den ljusa framtiden för sig gjorde vid den här tiden.

Det mesta av inredningen i "Två rum och kök", som lägenhetsmuséet i Kortedala kallas, är skänkt av privatpersoner och entusiaster i föreningen.
Bert Claeson, som är en av de 20 guider som håller i visningarna av muséet, pekar ut de saker i lägenheten som kommer från han och hans frus första gemensamma hem i Kortedala.
Det är alltifrån möbler, tavlor och draperier till kläder och hushållsprylar.
Man har verkligen lagt ner energi på att ha alla saker som finns i ett riktigt hem.
I skåpen finns sänglinne, gardiner, dukar och handdukar.
Hattar, skor och kläder av alla de slag.
Bland annat en blå nylonskjorta inköpt av Bert 1952 för den då ansenliga summan 75 kronor.
Små dräkter och hattar med flor visar tydligt hur modet förändrats för unga kvinnor från då till nu. En fläkt från tiden när herrar och damer ofta bar hatt, gick på söndagspromenader i armkrok och då & då slog sig lösa genom att gå på lokal och dansa till riktig orkester.

I barnens rum (inget snack om eget rum här, alla tre barnen delar) finns glansiga affischer på 50-talets popidoler, tidstypiska tidningar och böcker, samlarbilder på Hollywoodfilmstjärnor, leksaker och en resegrammofon.
I vardagsrummet sover de fiktiva föräldarna i en bäddsoffa.
I bokhyllan bredvid finns i en låda bland annat ett årskort för Liseberg från 1951 som kostade 15 kronor och cigaretter av märket Kent.
Och i hyllan tronar "exotiska" prydnadsaker föreställande flamingos och färgade barn.
I köket hittar man Triangelkaffe, 50-talsservisen "Pomona", Glansputs, en rejäl Husqvarna-spis, heminlagda konserver (faktiskt också de från 50-talet) samt givetvis en TV-kanna.
Badrummet är en mintgrön (mar-)dröm med rejält matchande porslin i toastol, badkar och handfat. Det finns också en tvättho strategiskt utplacerad som erinrar om tiden före tvättmaskinen.

Endast ett fåtal av sakerna i lägenheten är inköpta och då är det på Emmaus, Myrorna och liknande secondhand-ställen man gjort sina fynd i hård konkurrens med ungdomar i jakt på nytrendiga 50-talsdetaljer.

Allt som finns i muséet är från 50-talet eller början på 60-talet.
Den magiska gränsen går vid 1965.
Nyare än så får prylarna inte vara för att komma över tröskeln.
Det finns över 1.600 föremål i lägenheten. Alla är märkta och numrerade och det finns noggranna listor över vem som ägt saken, vem som skänkt den och vad den kostade i inköp.

TV:n i skåp (som fortfarande fungerar) är köpt 1959 för 1.400 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar ungefär 25.000 kronor var en riktig lyxpryl.
Nästan lika skrytigt som en widescreen-TV i dag...


FAKTA:

Lägenheten är 52 kvadratmeter och är tänkt för en fiktiv familj på fem personer: mamma, pappa och tre barn. När huset var nytt var hyran på 166 kronor, idag är den 3500.

Muséet har sedan det invigdes 28 mars 1995 haft ungefär 13.000 besökare.
Eftersom man har öppet fyra timmar i veckan, på söndagar, är det ändå en ganska hög siffra. En genomsnittlig söndag har man 35-50 besökare och rekordet var efter en artikel i Göteborgs-Posten när över 200 nyfikna besökare letade sig dit under samma dag.
Bland de prominenta gäster som besökt muséet märks bland andra förre statsministern Ingvar Carlsson, jordbruksminister Margareta Winberg och 50-talsnostalgikern Lasse Åberg.

Muséet finansieras via medlemsavgifter i Kortedala museiförening, inträdet till muséet, enstaka donationer från exempelvis SDN Kortedala och olika fonder.
Hyran betalas sedan några år av Poseidon, som i dag äger fastigheten.

Sommaröppet:
Varannan söndag jämna veckor från och med söndag 16/6 kl 12-16
(30/6, 14/7, 28/7, 11/8)
Från och med v.34 är museet öppet alla söndagar 12-16.
Adress: Adventsvägen 1 (spårvagnshållplats "Allhelgonakyrkan" med spårvagnslinjerna 6,7 och 11 mot Kortedala/Bergsjön)
Pris: 20 kr/person eller valfritt större bidrag till museiföreningen.

 

Mia Gustavsson : 02-06-14


 
> maila crew@bulldozer.nu