[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> semestertips - Linköping


Linköping - semestermål för badkrukor

Linköping är sannerligen inte någon semesterstad.
Här finns inga kuster, inga spektakulära naturrikedomar, inga stora turistattraktioner och knappast heller något pulserande storstadsvimmel. Men för den som råkar ha vägarna förbi denna lilla östgötska pärla i sommar går det ändå att hitta ett och annat som är värt att kolla lite närmare på. Det gäller bara att leta på rätt ställen.

I Linköping, Sveriges femte största stad, bor sisådär 130.000 personer.
På sommaren har dom tråkigt och längtar för det mesta därifrån.
Men om man på grund av jobb eller tom semesterkassa ändå tvingas stanna, finns ju alltid Bosses glassbar. Soliga sommardagar ringlar kön långt ut på Platensgatan från Bosses lilla butik, och den söta doften av hans hemgjorda glass sprider sig över kvarteret.

För muspekaren över vykortet för att läsa Albins hälsning


Med sin välfyllda våffla i handen kan man med fördel traska upp mot Domkyrkoparken och sätta sig på stenmuren som omger den gamla 1100-talskatedralen. Linköpings domkyrka är en av landets allra mäktigaste kyrkobyggnader och väl värd ett besök. Där inne kan man svalka sig en stund medan man imponeras av de maffiga valven och alla dekorationerna.

Snett emot kyrkan ligger Linköpings slott.
Som slott betraktat är det kanske inte så mycket att hänga i julgran, men det är en fin byggnad och så kan man ju alltid spana lite efter före detta rikspolischefen Björn Eriksson som nu mera, i egenskap av landshövding, håller till i residenset. Han är nog det närmaste en rikskändis men kan komma här i stan, såvida inte Louise Hoffsten skulle råka vara hemma på besök förstås.

Ett par hundra meter från slottet och domkyrkan ligger också Linköpings nya stadsbibliotek som man också bör ta sig en titt på. Det gamla brann ju ner 1996, men nu är den nya byggnaden färdigställd - en modern skapelse med mycket glas och luftig arkitektur.

Linköpings stadskärna är ganska liten och lämpar sig bra för en promenad eller en shoppingrunda. Här finns det mesta inom räckhåll och utbudet av butiker, restauranger och kafëer har både bredd och djup.
Gör ett besök i David Karlssons legendariska tebod på Nygatan och köp ett par hekto rökt Onkel David, en av butikens egna specialblandningar.
Ta en billig fika på mysiga kafé Berget i korsningen Tanneforsgatan/Klostergatan eller handla svindyra T-shirts av min bror på Petite Sportif, systerbutik till Stockholms ultrahippa Boutique Sportif.

När kvällen kommer kan man, om vädret håller i sig, sätta sig på någon av stadens uteserveringar. Här finns poppiga BK (Bar & Kök) med sina få men åtråvärda uteplatser längs Ågatan, folkliga Mörners och Verandan på Stora Torget och ännu folkligare - på gränsen till drängiga - Hamlet/The Pub på Storgatan. För den som suktar efter att få skaka rumpa framåt småtimmarna är nog Platens bar (tio meter från Bosses) det hetaste klubbalternativet.

Dagen efter vill man kanske ta det lite lugnt.
Då passar det bra med ett besök i Gamla Linköping, ett kulturreservat dit man flyttat ett antal gamla hus och skapat en "ministad i staden" så som den kunde ha sett ut förr i tiden. Här kan man dyka in på träsnideriet, den lilla posten eller på någon aktuell utställning. Man kan också köpa andrahandssorterad choklad i Cloettas nostalgiska fabriksbod.
I Gamla Linköping har man förresten chansen att se ytterligare en kändis: Kafé Norrköpings egen Ragnar Dahlberg! Han driver sedan några år tillbaka ett eget kafé här, och hit kommer busslaster med pensionärer som hoppas på att få möta sin stora idol och äta en bit tårta.
Kaféet är trevligt och Ragnar är sig lik - jodå, jag har varit där.

Det här är bara några förslag på saker man kan företa sig i Linköping.
Som i alla städer finns här mycket att upptäcka och den som stannar några dagar hittar säkert sina egna favoriter att lägga till listan. Våga göra som ingen annan och åk till Linköping i sommar!


Bor du i en stad i Sverige som normalt inte räknas som en semesterort, eller har du roliga, spännande eller annorlunda tips på vad man bör se i sommarsverige?
Maila Bulldozer!

 

 

Albin Valsinger : 02-06-13


 
> maila crew@bulldozer.nu