[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> semestertips - Paris


Paris, Paris, Paris

Jag föll handlöst för staden vid mitt besök för några veckor sen.
Det som jag kan gräma mig över är att det tog så många år att ta mig dit.
Att jag trodde att andra städer och ställen var mer lockande.
Nåja, det är inte första gången som jag har helt fel.
Paris har allt, det gäller bara att veta/upptäcka vad man vill ha av Paris.
På knappt fyra dagar får man vara restriktiv i urvalet men man får ändå tillräckligt många smakbitar för att vilja resa dit igen…snart.

Några rader om Paris:
Paris är Frankrikes huvudstad och har ca 2,2 miljoner invånare.
Staden har en lång historia bakom sig, skapades på 300-talet på den lilla ön Ile de la Cite och kallades då Parisii.
Staden är indelat i 20 små munsbitar, s k arrondissment.
Vid större gatuskyltar på till exempel husfasader finns oftast en liten skylt som också talar om i vilket arrondissment man befinner sig i.
Runtom Paris innerstad går en motorvägsslinga som heter Boulevard Peripherique och kommer man med bil till Paris så är det den man hamnar på och ska försöka ta sig av och in via några av de 35 portarna som är av- och påfarter till Paris.
Nu rekommenderar jag inte bilkörning i Paris såvida man inte är självmordsbenägen och extremt stresstålig (det bör gälla för alla i sällskapet). Paris är fullkomligt förfärligt ur trafiksynpunkt.
Vi råkade hamna i rondellen uppe vid Triumfbågen. Det utgår tolv boulevarder från den rondellen och i Frankrike gäller högerregeln även i rondeller och tja, det gäller att inte tveka för då är du praktiskt taget chanslös.
Där såg jag även bilar köra kors och tvärs, mot varandra och i alla tänkbara och otänkbara varianter.
Parkerar gör man precis var som helst där det finns en lucka, finns det inga luckor så använder man mittlinjen på vägen, är luckan inte tillräckligt stor så knuffar man till den med hjälp av bilen.
Det lär vara förbjudet att använda handbroms vid parkering av bilen.

Om parisarna:
Ett snorkigt och högdraget folk som vägrar tala engelska hade jag hört.
Det kanske är sant för vissa, men lika sant är ett vänligt och trevligt folk som gör sitt bästa att för att den förvirrade turisten ska förstå och det var lika sant på turistställen som i matvaruaffärerna.
Det underlättade kanske att jag alltid började på franska, om så bara med "Excuzes-moi, parlez-vous anglais?"

När åker man till Paris?
Tja, våren i Paris lär vara ljuvlig men det gäller att tajma in rätt tidpunkt.
Några vänner lyckades inte med det och höll på att frysa bort.
Några andra vänner valde hösten i Paris och åkte dit i slutet av september och njöt av höstvärmen i t-shirt.
Jag åkte i slutet av juni, en chansning onekligen för stekhet sommarsol i en storstad lockar mig minst av allt . Lyckligtvis hade vi fantastisk tur med vädret, soliga men inte heta dagar och med fläktande vindar.

Hur åker man i Paris?
Metro så klart! Det finns ett väl utbyggt tunnelbanenät.
Dock ska man inte åka metro om man har med sig barnvagn, tung packning eller är lite allmänt skröplig i benen.
Har du otur så blir det låååååånga promenader i underjorden vid linjebyte.
Det är också gott om trappor men väldigt få hissar eller rulltrappor.
På de äldre vagnarna måste man komma ihåg att öppna dörrarna själv med en liten snärt på dörrspaken eller med en liten tryckning på en grön fyrkant på de nyare vagnarna.
Vill man inte åka metro så finns det bussar ovan jord, vars linjesträckning jag aldrig lyckades begripa och heller aldrig testade. Jag gick eller tog metron.
Det finns ingen tidtabell men bussarna utlovades att "gå relativt ofta".
Nackdelen med bussarna är att de måste slå sig fram i den helt vansinniga parisiska trafiken och därmed kan ta lite tid på sig.
I metron gäller en biljett så länge som du håller dig inom tunnelbanan.
I bussen så gäller en biljett per buss.
Måste du byta buss-buss eller metro-buss så är det ny biljett som gäller.
Enklast är att köpa ett "häfte" (du får tio lösa biljetter) för 9.30 euro (de är inte personliga utan kan användas fritt av valfritt sällskap).
Ett annat alternativ är ett tredagarskort.

Var bor man i Paris?
I Montmartre så klart.
Nåja, har ju inte hunnit prova några andra kvarter ännu.

Vad och var äter man i Paris?
Åker du till Paris för gourmetkockarnas skull så är inte jag den rätta instansen för tips. Paris fullkomligt vimlar av restauranger och caféer.
Det är definitivt inget för den velige, för bakom nästa hörn finns alltid ett nytt ställe.
På många restauranger kan man välja fasta menyer och det är oftast att rekommendera, för till priset av t ex 12 euro kan det ingå både förrätt, huvudrätt och efterrätt och en vanlig huvudrätt kan kosta 7-8 euro.
Oftast finns det några olika alternativ vid varje rätt.
Vill man inte sitta ned kan man alltid köpa en fylld baguette och gå och tugga på den. På vissa ställen kan det kosta lite extra om man sitter ner och dricker sin espresso istället för att hänga i baren.

Snabbmat värt att testa är crêpe!
Se bara till att den görs nygjord, i vissa turistområden så görs de i förväg och värms upp. Kostar mellan 2,50 – 5 euro beroende på fyllning (t ex grand marnier och socker).

Parisvykort
För muspekaren över vykortet för att läsa Carins hälsning


Vad gör man i Paris?

Bara den frågan gjorde mig helt utmattad vid tanken på att försöka besvara den. Jag har inga som helst anspråk på att klara av den heller men jag kan ge några tips på vad man kan göra i Paris.
Vill du göra det "klassiska Paris", d v s se alla minnesmärken och stora ställen som Louvren, välj inte högsäsong om du inte är ficktjuv eller bara trivs med köer och mängder av folk som trängs.
Jag åkte på en rundtur och fick se Eiffeltornet, Marsfältet, Louvren, Triumfbågen, Notre Dame och lite till och nöjde mig med det för denna gång. Istället så shoppade jag mig igenom större delen av fjärde och femte arrondissmentet och valde ut lite mindre men för mig lockande ställen.

På 37, rue de la Bûcherie ligger Shakespear & Co, en bokhandel som startades av amerikanskan Syliva Beach 1919.
Förutom att bli medelpunkten för amerikaner och britter på vift i Paris så var det Sylvia Beach som trodde på James Joyce och hans roman "Ulysses" och det var också hon som gav ut den första gången.
Bokhandeln finns bevarad och säljer både nya böcker och visar upp
Sylvia Beach egen boksamling. Handlar man där, vilket jag inte kunde motstå, får man dessutom en liten stämpel i boken…
(Métro: Saint-Michel, Notre-Dame)

Place des Vosges är ett otroligt vackert torg med trettioåtta likadana paviljonger, byggda av ljust rosa tegel och grå sandsten runt om det kvadratiska torget. I mitten finns en liten park för kontemplation och för de boendes joggingrunda. Priserna på caféerna är dock avskräckande men en cafe creme har man förhoppningsvis råd med.
Här bodde Victor Hugo under några år, på nummer 6, och här visas hans gamla hem, delvis möblerat tillsammans med utställning över hans liv och verk.
(Métro: Chemin Vert)

Vill man hälsa på hos Balzac så kan man göra det på Rue Raynouard 47. Huset ligger nedtryckt i en backe och var valt med omsorg.
Det fanns två adresser och två ingångar/utgångar och det passade Balzac eftersom han ofta behövde smita från sina kreditorer.
Han bodde här i sex och här skrev han sitt stora verk "Den mänskliga komedin". Det finns endast ett rum bevarat med några enstaka möbler. För övrigt är det en utställning över hans verk. Det är dessutom gratis att besöka museet.
(Metro: Passy)

Vill man fortfarande insupa kultur (eller rester av den…) men även kanske få i sig något mer substansiellt så kan man besöka Café Le FloreBoulevard Saint-Germain 172 eller grannfiket Deux Magot.
Två caféer som Jean Paul Sartre och Simone de Beauvoir hade som stamfik. Man ska sitta på utsidan och titta på folk och även här kostar det skjortan men tja, det kan det vara värt.
De ligger i de kvarter som kallas Saint-Germain-des-Près och det är väl värt att vandra runt där, insupa atmosfär och tja, shoppa lite.

Ett museum som är värt att besöka är Musée National d’Art Moderne, Centre Georges du Pompidou, om inte annat för den fantastiska exteriören. Alla rör och ledningar är dragna på utsidan och målade i olika färger beroende på vad de är till för. Arkitekterna ville skapa mesta möjliga utrymme på insidan och samtidigt visa hur ledningar och rör i huskroppen, alla målade i sin egen färg, blåa vattenledningar, röda elledningar etc.
Pompidou har iaf en utmärkt toalett och en fantastisk museishop där jag shoppade loss rejält, dock inte i den utsträckning som jag skulle ha velat.
Muséet innehåller konst från 1900-talet.
(Métro: Les Halles)

Ett annat betydligt mindre museum är Musée Marmottan, på rue Louis-Boilly 2, som innehåller 1800-talskonstnärer som Pisarro, Renoir och Sisley samt en fin samling Berthe Morisot och Monet.
Att se Monets otroligt vackra målningar "live" och i rätt storlek var en fantastisk upplevelse som jag varmt rekommenderar.
(Métro: Muette)

För övrigt:
Två andra museer som också har Monet-målningar är Petit Palais och Musée de l’Orangerie. Båda är stängda för reparation och öppnar inte förrän 2005 respektive 2004.

Det är faktiskt värt att ta en båttur på Seine i skymningen.
Det finns många varianter av båtturer och om inte annat så får man hjälp att välja på turistinformationen. Man åker under ett flertal av Paris 27 broar och folk har picknick vid strandkanten eller har dansfester (nu pratar vi inte rave och liknande utan pardans och det var en salig blandning av åldrar) eller faktiskt bor under broarna. Det fanns små bon under en del av dem, uppbyggt av brädor och papp, under andra så anade man bara mänskliga gestalter insvepta som kåldolmar.

Har man tid så bör man ta en tur ut till Monets hem i Giverny, en knapp timmes resväg utanför Paris.

Har man barn så kan kanske Eurodisney vara lockande, ligger strax utanför Paris.

På 127, avenue des Champs-Elysee, ganska nära Triumfbågen, finns en bra turistinformation med hjälpsamma unga män och kvinnor med en förtjusande accent på engelskan. Office de Tourisme et des Congres Paris heter den.
Vill man mejla dem så skriv till info@paris-touristoffice.com

På aftonbladet.se under resor finns guide över Paris att ladda hem

Filmer att se för att komma i den rätta Parisstämningen:
"Amelie från Montmartre" från 2001 i regi av Jean-Pierre Jeunet
"Den blå filmen" från 1993 i regi av Krzysztof Kieslowski
"Veronikas dubbelliv" från 1991 i regi av Krzysztof Kieslowski
"Subway" från 1985 i regi av Luc Besson
"Diva" från 1981 i regi av Jean-Jacques Beineix
"Aristocats" från 1970 från Walt Disney
"Medan vi faller" från 1995 i regi av Mathieu Kassovitz

Böcker att läsa för att komma i den rätta Parisstämningen:
Victor Hugo: "Samhällets olycksbarn", "Ringaren i Notre Dame"
Balzac: "Den mänskliga komedin" m fl
Gerd Reimers: "Museerna i Paris"
Milan Kundera: "Odödligheten"
Justin Lévy: "Vi ses på Place de la Sorbonne"
Sylvia Beach: "Shakespear & Co"
Lena Andersson: "Linnea i målarens trädgård"
Georges Simenon: Böckerna om kommissarie Maigret

 

 

Carin Thärnström : 02-07-20


 
> maila crew@bulldozer.nu