[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> semestertips - sevärt


Sevärt: utflyktstips

Om du tröttnat på de vanliga turistfällorna och vill ha något annorlunda att berätta om på fikarasterna när semestern är slut så håll ögonen öppna för Bulldozers tips i sommarsverige!

Copyright: Vendela Hellstrand
BEXELLS TALANDE STENAR, Varberg, Hallands län:

I stället för att åka till Ullared och shoppa (eller kanske göra både och?) så ta dig en tur i skogen och leta efter talande stenar!
I en stor vacker bokskog i Halland kan man gå på jakt efter Bexells talande stenar.
Alfred Bexell levde mellan 1834 och 1900. Han var militär, jordbrukare och riksdagsman, känd som en mycket rättvis och historieintresserad man.
Han köpte flera gårdar i trakten kring Varberg för att bevara dem till eftervärlden.
De talande stenarna upptäcktes på 1920-talet. Det var Bexell som betalat två stenhuggare att hugga in tänkespråk, både hans egna och klassiska samt namn på historiska personer på stora stenblock.
Undan för undan har allt fler upptäckts, senast på 1990-talet, och man vet ännu inte hur många stenar som fortfarande är tysta i skogarna.
Det finns vackra slingor att gå och spaningen efter ord på stenar gör att man gärna går lite extra för att se vad som döljer sig i nästa stenblock och nästa...

Vägbeskrivning: Kör väg 153 från Varberg mot Ullared.
Efter Rolfstorps samhälle tar ni av till höger mot Grimetons golfbana. Efter ca 3 km svänger ni av mot golfbanan (även skyltat Bexells stenar). Passera golfbanan och fortsätt därefter några kilometer in i skogen tills ni kommer till en stor parkering.
På parkeringsplatsen finns även en stor informationstavla om Bexells stenar.

När ni ändå är i krokarna så åk bort till Rolfstorps kyrka, ca: 4 kilometer nordost om Grimeton. F örutom att kyrkan är både söt och gammal finns det en ros som växt upp mellan fönsterglaset i ett förrum till kyrkan. Den har pressat sig upp genom kyrkväggen och ansas en till två gånger om året av vaktmästaren, resten av tiden lyckas den transportera upp näring och vätska ur jorden. Nyponsrosen, som sägs vara över 300 år gammal, brukar blomma i maj och då har kyrkan en "rosvecka" när man kan komma och kika på blomman, kyrkan och ta en fika. Om inte annat är det ett udda utflyktsmål eller kanske perfekt om man har med sig mamma eller mormor.

(Texten är faktakorrigerad i efterhand eftersom det felaktigt angivits att det var kyrkan i Grimeton som hade den speciella rosen, men det är alltså kyrkan i Rolfstorp och inget annat. Tack för påpekandet Börje!)


KORTEDALA 50-TALSMUSEUM, Göteborg, Västra Götaland:

Kortedala (uttalas "Kåttedala" med extra schvung i rösten) är en förort till Göteborg och mycket göteborgskt i sin framtoning. De flesta husen är från den gyllene framtidstro-perioden, femtiotalet.
Byggda under efterkrigstiden då ungdomskulturen började blomma och framtidstron var stark.
Det sista kriget var över och det var fred på jorden. Folk växte ur sina hem och industrin var på frammarsch. Man hade råd att köpa en första bil och att bo modernt.

Vill man se hur ett hem från femtiotalet kunde se ut så finns det i Kortedala ett museum i en tvårumslägenhet. Allt autentiskt och en roande inblick i ett förflutet som inte är så himla långt bort.

Adress: Adventsvägen 1 (spårvagnshållplats Allhelgonakyrkan)
Öppettider: Vår-höst-vintertider: Söndagar 12-16 eller för grupper enligt överrenskommelse på telefon 031-460887.
Somartider 2002: Varannan söndag jämna veckor från och med söndag 16/6 kl 12-16 (30/6, 14/7, 28/7, 11/8). Från och med v.34 är muséet öppet alla söndagar 12-16 som vanligt.
Pris: 20 kr/personMENTALVÅRDSMUSÉET, Säter, Dalarnas län:

I Säter finns flera muséer, varav jag besökt två.
Ett biografmuseum, som var intressant, men inte hälften så intressant som det andra, mentalvårdsmuseet. Upptäckt av en slump.
På en semester för flera år sedan åkte vi förbi Säter.
Eftersom jag nyligen hade läst Elgard Jonssons bok "Tokfursten" så föreslog jag en liten sväng upp till Säters sjukhus.
Uppe vid sjukhuset, som vi inte kom speciellt nära, upptäckte vi en liten diskret träskylt med ordet "museum" på.
Det visade sig vara inrymt i en gammal sjukhuspaviljong och där visades mentalvårdsutvecklingen från det senaste seklet. En mycket kunnig man, som hade jobbat som vårdare på Säter men numera var pensionerad, visade oss runt. Vi var vid det tillfället de enda besökarna och det är knappast ett välbesökt museum, men väldigt intressant. Förutom sovsalar och behandlingsrum med badkar (där patienter fick ligga i vatten med varierande temperaturer) fanns även kläder samt teckningar och texter som tidigare patienter hade skapat sin vistelse på Säters sjukhus.

Adress: Skönviksområdet, Säter 0225-494509
Öppettider: Guidade visningar året runt, kontakta turistbyrån i Säter eller museet för tider. Under vintern endast efter överrenskommelse.
Pris: 20 kr/person


AKUSTIKRESERVATET, Uttersberg, Västmanlands län:

Copyright: Vendela HellstrandI Uttersberg finns ett konstgalleri och museum samt ett akustikreservat.
Det visade sig nämligen att ett skogsområde strax intill galleriet hade samma fina akustik som de antika amfiteatrana i det gamla Grekland (där det är möjligt för en skådespelare att stå i centrum och tala i normal samtalston och ändå höras till de översta bänkraderna).
Assi Domän donerade 2,5 hektar skog till reservatet och varje sommar är det olika musikarrangemang där, bland annat elektronmusikfestivalen och en minijazzfestival.
Förutom akustiken och galleriet så finns det också en skulturpark med en "äkta" totempole, gjord på plats av en "äkta" indian.
Det finns aktuella konstutställningar att spana in när man tröttnat på skogen och man kan ta sig en kopp kaffe och njuta av semestern.


TEKNISKA MUSÉET, Stockholm, Stockholms län:

Foto: © Anna Gerdén, Tekniska museet

Bulldozer gillar Tekniska sen vi var där och såg den roliga Star Trek-utställningen i julas. Varför inte undvika turistfällan Vasa eller de vanliga tavelmuseérna när du besöker huvudstaden i jakt på kulturell förströelse nästa gång?
Kolla istället in den senaste utställningen på Tekniska muséet: "Skotern – frihet med attityd, som helt klar ger sköna sommarvibbar.
Vem drömmer inte om att susa fram på en cool skoter med en scarf runt håret och stora solglasögon, som en Audrey Hepburn?
Utställningen visar den tekniska utvecklingen, samt hur färg och form i skotermodet ändrats genom åren. 50-talets klassiska Vespor och Lambrettor trängs med nyare och modernare varianter.
Det är inte heller bara skotrar för väglag som presenteras utan även norrlänningarnas favorit, snöskotern, samt baywatchblondinernas färdmedel - vattenskotern.
På museigården kan man dessutom få provköra skotrar på en specialbana.
Utställningen öppnar 14 juni och pågår till 16 februari 2003.

Adress: Tekniska Muséet ligger på Museivägen 7 på Norra Djurgården i Stockholm. Du tar dig dit med buss 69 från Centralen/Sergels torg.
Tele: 08-450 56 00
Öppettider: Må-fre 10-17, Ons 10-20, Lör-Sön 11-17
Pris: 60 för vuxna, 40 för pensionärer, 20 för barn och studerande
Då får man också gå in på Teknorama och Telemuséet som finns i samma hus.
Onsdagar 17-20 fri entré.


Bor du i en stad i Sverige som normalt inte räknas som en semesterort, eller har du roliga, spännande eller annorlunda tips på vad man bör se i sommarsverige?
Maila Bulldozer!

 

 

Text 1-4: Carin Thärnström
Text 5: Mia Gustavsson
Illustrationer: Vendela Hellstrand
: 02-06-14


 
> maila crew@bulldozer.nu