[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Läs mer:
> En svensk tiger (eller kissemiss?)
> En svenska i Italien
> En holländare om Sverige

 

 

>> svenskhet - En svensk tiger (eller kissemiss?)


En svensk i USA och Australien

Jonas Ericsson, 25 år, från Göteborg har bott utomlands i omgångar.
Som liten bodde han två år i Australien och i vuxen ålder två år i USA.
Australiensare är trevliga människor, enligt Jonas, men deras skolsystem har lämnat mindre behagliga minnen.
Han saknar känslan av att "allt är möjligt" från New York, men kan klara sig utan den amerikanska patriotismen.
Och han är trött på att alla utlänningar tror att Sverige är en istäckt landyta där det knallar omkring isbjörnar.

Jonas EricssonVad gjorde du i USA och Australien?
- När jag var 10 år flyttade hela familjen till Brisbane i Australien eftersom pappas jobb krävde det. Vi bodde där i 2 1/2 år.
Senare har jag pluggat marknadsföring i USA i 2 år, ett år i New York och ett år på Hawaii.

Vad vet amerikaner om Sverige?

- Extremt lite, ofta inget alls. De lär sig i princip inget om sånna saker i skolan, geografiundervisningen verkar vara dålig. Om de vet nåt alls är det sånt det pratas om i media, mest inom musik- och sport-området, som Max Martin (den svenske musikproducenten som jobbat med Britney Spears) eller svenska ishockey-stjärnor i NHL.
Men det är inte bara Sverige de har dålig kunskap om, utan många länder både i Skandinavien och på andra ställen. De länder de känner till är de USA krigat mot eller länder som ofta förekommer i medierna.

De som känner till nåt om Sverige vad har de för bild?
- Om de känner till nån stad så är det givetvis Stockholm, men många tror att det är väldigt kallt i Sverige och att det finns isbjörnar överallt. En del är ättlingar till svenskar och har svensk släkt så de vet kanske lite mer, men genomsnittsamerikanen har dålig koll.

Vad är största skillnaden mellan Sverige och USA?
- Människorna i USA är mer utåtriktade och lättare att få kontakt med.
Å andra sidan så är de ofta ganska ytliga och det är svårt att komma riktigt in på livet och lära känna dem på allvar.
Det som jag reagerade på är deras patriotism som ibland kan gå lite till överdrift, de är lite inskränkta och ointresserade av omvärlden.
- Och så har de heltäckningsmattor precis överallt!
Om man skall säga nåt som svenskarna borde ta efter så är det att släppa loss lite mer och vara lite öppnare.
Jag saknar också den där känslan av att det inte finns några begränsningar och att allt är möjligt som jag kunde känna i New York.
Man kan gå ut en måndag och festa loss och träffa massor av folk ute och om man kommer på att man vill ha nåt speciellt att äta klockan sex på morgonen så går det att fixa.

Vad vill du framhålla med Sverige för den som inte vet något alls om vårt land?
- Jag stör mig på att alla tror att det är så kallt i Sverige. Om man jämför klimatet i till exempel New York med vårt så har de en kallare vinter än vi har här i södra delen av Sverige.
Det vill jag förklara, att det inte alls är så kallt.
Sen vill jag framhålla att svenskar faktiskt är väldigt civiliserade och medvetna om omvärlden. Att vi är kunniga inom många områden och att vi har ett hyfsat bra samhällsystem när det gäller till exempel sjukvård och skola. Vi tycker kanske inte det här, men jämför man med USA har vi faktiskt ett bra välstånd som många får del av.

Om skillnaden mellan New York och Hawaii:
- Just i New York är det ganska europeiskt så det kändes inte så annorlunda, men på Hawaii går verkligen alla omkring i blommiga skjortor och shorts och tänker bara på windsurfing. Att jämföra New York och Hawaii är som att jämföra Stockholm och Mombasa.
Det jobbigaste med New York var de stora kontrasterna, ena stunden kunde man få syn på nåt jätteglamouröst och i nästa stund såg man en uteliggare.
New York är verkligen som en mixad sallad av hela världen.

Om Australien:
- Jag minns allra mest att det var betydligt hårdare i skolan där än här hemma. Det var skoluniform och militärisk disciplin. Jag hade rätt svårt att anpassa mig till det.
En gång fick jag en bestraffning för att jag sprungit på asfalt, det fick man inte göra ifall man skulle ramla.
Jag fick stå en timme med ansiktet mot en vägg som straff.
Jag minns också att varje fredag så fick alla barn sätta sig på skolgården i hettan och så kallades de elever som varit extra duktiga fram och vi andra skulle applådera medan de stod där och tittade ner på oss andra. Sjukt.
Lärarna verkade inte veta så mycket om Sverige, till exempel trodde min lärarinna att det var för att jag var blyg som jag inte sa så mycket på lektionerna. Hon fattade inte förrän mot slutet att vi inte pratar engelska i Sverige och att det var för att jag inte kunde prata språket så bra som jag var tyst.

- En annan sak som jag tyckte var lite konstig var att när man skulle leka med andra barn var föräldrarna tvungna att ringa varandra och boka in det och planera. Det var verkligen inte bara att gå över till nån kompis och leka. Föräldrarna hade mycket hård koll på sina barn.
Jag hade också lite problem med att komma ihåg att man skulle kalla vuxna, som kompisarnas föräldrar, för Mr och Mrs, jag använde förnamnen som vi gör här.
- Det bästa med Australien var själva landet och människorna där. De är som amerikaner fast med skillnaden att de är både trevliga på ytan och går att lära känna närmare rätt lätt.

Om svenskar utomlands:
- När man är ute och reser märker man att svenskar ofta söker sig till varandra. Träffar man en svensk så träffar man snart 30 till.
Svenskar är lite rädda för att ta kontakt med andra och för att prata engelska. Det är lite konstigt eftersom vi svenskar pratar bättre engelska än de flesta i de länder vi turistar i.

Vilken är den vanligaste fördomen om Sverige och svenskar?
- Alla är blonda, alla har sex med alla och det är is i hela Sverige.

 

 

 


Mia Gustavsson : 01-11-28


 
> maila crew@bulldozer.nu