[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> julen - adventsstjärna - Tindra Kristall


Tindra Kristall i vart hus och hem

Adventstiden är här, och fönstren fylls med ljusstakar och adventsstjärnor; stjärnor som blir alltmer fantasifulla. De kan vara tillverkade av trä, metall eller papp och de kan ha allehanda utseende och färg.

Julstjärnan Tindra KristallDen äldsta av våra adventsstjärnor ser dock fortfarande likadan ut som den gjorde när den först såg dagens ljus här i vårt avlånga land; anspråkslösa men ack så stämningsfulla pappersstjärnan som lyst upp mörka december med sitt varma gulröda sken i decennier. Tindra Kristall är namnet.

De första adventsstjärnorna började tillverkas redan i slutet av 1800-talet, men till en början var de mycket kostsamma och få importerades till Sverige.
Men 1941 började Erling Persson, som sedan grundade Hennes & Mauritz, massproducera adventsstjärnor.
En av hans barndomskamrater hade inför julen 1940 sett en tysk stjärna i skyltfönstret till en butik i Stockholm. Den kostade 15 kronor, vilket på den tiden var en stor summa pengar för många människor.

Persson och hans kamrat såg en möjlighet att sälja betydligt billigare stjärnor. Men eftersom den ursprungliga stjärnan var en ganska komplicerad skapelse, som dessutom var mycket omfångsrik, beslöt man sig för att anpassa den för masstillverkning och göra den hopfällbar.
På det sättet blev transporterna billigare och enklare, samtidigt som den var lättare att packa ner den efter julen.

Till julen 1941 hade man tillverkat 200 000 pappstjärnor som man sålde för 2.50 styck. Man döpte den till Tindra Kristall och snart hängde den i vart och vartannat fönster. Med tiden blev den så populär och vanlig att vissa gav den det lätt föraktfulla epitetet proletärstjärna.

Proletärstjärna eller ej nog är det något visst med Tindra Kristall och dess genuint stämningsfulla sken. Och även om det idag finns hundratals andra stjärnor att välja mellan de flesta både större och tjusigare så blir i alla fall jag varm inombords när jag ser vintermörkret lysas upp av det ombonade skenet från den gamla proletärstjärnan av papp!

 

Källa: Nordiska Museet

 

Bitte Assarmo: 07-12-02


 
> maila crew@bulldozer.nu