[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> tema: utflykt


Utflykter i Göteborg

Sommar i stan och kommunala färdmedel som fortskaffningsmedel?
Det är inte alltid självklart att ha bil, men trots det kan det vara kul med någon utflykt. Här kommer några tips på ställen att ta sig till dit man kan åka antingen spårvagn, buss eller tåg.
Det är oftast hyfsat billigt, nackdelen är väl att man förlorar lite i spontanitet eftersom bussens tidtabell styr ens handlingar istället för tvärtom. Lämna stan och upptäck Bohuslän.
Åk iväg med kompisarna eller varför inte föräldraskapet när de gör sitt inspektionsbesök hos dig!

LÄRJEÅNS TRÄDGÅRDAR
För dig som vill komma ut på landet och se trädgårdsodling utan alltför stora besvär. Ta spårvagnen till Angered (och släkten från Snällköping får se en av Göteborgs beryktade förorter och bli besvikna över bristen på bråk och över normaliteten), gå tvärs igenom centrum mot skogsområdet på baksidan via sportplanen. Där ligger en lång röd lada med ett växthus och hönshus.
Här kan du spana in trädgårdslanden, köpa växter och färska ägg och mumsa i dig väldigt goda ekologiska bakverk. Inne i ladan finns café, en liten shop med ekologiska varor samt någon utställning av lokala konstnärer.
Känner man sig sen lite hurtig så kan man ta en vandring i Lärjåns dalgång.
Det finns stigar markerade och man följer så gott som hela tiden ån eller någon liten bi-å. En liten varning dock, bekväma skor är en klar fördel och eftersom stigarna vindlar upp och ner i dalgången med ravinliknande branter blir det periodvis väldigt brant att ta sig upp eller ner.

Hur man reser:
Spårvagn 8, 9 eller 10 till Angereds centrum.

Vad kostar resan (enkel väg):
Två kuponger eller enkelbiljett 20 kr.

Hemsida: www.larjean.org


GUSTAFSBERG
Gustafsberg ligger på andra sidan bukten som går in till Uddevalla och är en badort med anor från 1700-talet. Här finns ståtliga paradvillor och platsen har ett förflutet som kurort för de mondäna.
Nu kan vem som helst vandra omkring där och bo på vandrarhemmet bredvid vattnet. I en av de gamla villorna finns det café med lättare rätter och gott fikabröd. Det funkar alldeles utmärkt som dagsutflykt från Göteborg.
Från Uddevalla tar man sig med buss eller båt till Gustafsberg men givetvis är det senare betydligt mer lockande. Eftersom båtresan till Gustafsberg och till öarna utanför Uddevalla tillhör lokaltrafiken blir det inget dyrt alternativ.
Från Gustafsberg kan man välja om man vilka åka den långa båtturen runt till öarna eller den som går direkt till Uddevalla. Jag rekommenderar den längre båtturen vid fint väder.

I Uddevalla finns också Bohusläns museum som också det är värt ett besök. Här finns samlingar och utställningar om Bohuslän i stort och smått. Gränstrakterna mellan Norge, Sverige och Danmark och närheten till havet har gjort att platsen har haft många besökare genom årtusenden och muséet har tagit fasta på det i sin profil. Restaurangen som finns i muséet värnar om det bohuslänska matarvet.

Hur man reser:
Buss till Uddevalla från busscentralen i Göteborg, hållplats Keukenhof eller tåg till Uddevalla station och därefter en promenad till busstationen.

Vad kostar resan (enkel väg):
11 kuponger

Adresser:
Bohusläns museum
Museigatan 1
Tel 0522-65 65 00, fax 65 65 05
museum@bohusmus.se

Vandrarhemmet i Gustafsberg
Bokningen öppnar 28/4 vardagar kl 8-10 på telefon 0522-15200.
Säsongsöppet 1/6-31/8

Hemsida: www.uddevalla.seNORDENS ARK
Ett zoo som känns roligt att besöka är Nordens Ark.
Här finns det en uppsjö av diverse, i grunden, vilda djurarter med allt från järv (mycket svåra att se en skymt av) till varg och sibiriska vildhästar. Man går en slinga på några kilometer och kikar bland buskar och träd för att få en skymt av djuren. Det underlättar givetvis om man inte går mitt på en solig dag eller strax efter några barnfamiljer med ett gäng högljudda barn. Men några djurskymtar ser man alltid.

Man kan passa på att käka lunch här och maten är både god och prisvärd eller så tar man med sig picknick och sätter sig någonstans i gröngräset.

Hur reser man:
Med tåg från Göteborgs central till Munkedal station, därefter byte till buss 850 till Hallinden och därefter byte till buss 865 till Nordens Ark (restid drygt två timmar)

Vad kostar resan (enkel väg):
17 kuponger

Hemsida: www.nordensark.se


AKVARELLMUSÉET I SKÄRHAMN
I det lilla fiskesamhället på Tjörn ligger sedan någon gång på 1990-talet ett akvarellmuseum som är väl värt ett besök. Gästutställningar samt utställningar från de egna samlingarna finns och byts ständigt ut. I sommar blir det bland annat en utställning med Anders Zorn.
Det anordnas även work shops och till muséet finns gästhus för konstnärer.

Hur man reser:
Antingen kan man välja "Akvarellbussen" som går från Nils Ericssonplatsen direkt till Skärhamn, ett annat alternativ är tåg till Stenungsund och därefter byte till buss 350 (restid drygt en timme).

Vad kostar resan (enkel väg):
10 kuponger

Hemsida: www.akvarellmuseet.org


ÅNGAREN BOHUSLÄN
Västkustens sista passagerarångare och det största svenska ångmaskindrivna fartyget i reguljär drift. Bohuslän byggdes 1914 och var under fyrtio år ett av Marstrandsbolagets flaggskepp som trafikerade sträckan Göteborg – Lysekil – Smögen – Gravarne (nuvarande Kungshamn). Sex dagar i veckan och under sommartid fraktades mest passagerare på expressrutten och vintertid mestadels gods. När sedan busstrafik konkurrerade ut båttrafiken så hamnade Bohuslän i s k "inköpstrafik" i Öresund och mellan Strömstad och norska hamnar.
Allt eftersom tobak- och spritskatten höjdes så skapades tax free genom att vattnet mellan Sverige och grannländerna var internationellt och därmed kunde alkohol och tobaksvaror säljas utan moms, det varade dock bara några år innan staten begränsade "internationellt vatten" och hösten 1963 lades Bohuslän upp och två år senare såldes hon för att skrotas.

Ett gäng entusiaster bildade Sällskapet Ångbåten och räddade Bohuslän undan slakten. Sedan dess går ångaren reguljära turer under högsommaren och i beställningstrafik försommar och höst. Besättningen ombord på båten arbetar ideellt och Bohusläns omkostnader betalas av biljettpriser och medlemsavgifter.

Preliminär start av sommartidtabellen är den 2 juni och den avslutas den 1 september. Man kan åka kvällsturer i Göteborgs skärgård eller välja bland turer till bland annat Strömstad, Åstol och Skärhamn.

Hur man reser:
Man går från Brunnsparken rakt ner till vattnet och stenpiren

Vad kostar resan (enkel väg):
Promenaden är gratis, det är inte båtturen dock. Se hemsida för aktuell prisinformation och bokning.

Hemsida: www.steamboat.o.se


ALINGSÅS
Ta lokaltåget till Alingsås och vandra runt i den lilla rara staden med dess tornprydda trähus (väldigt många av husen har faktiskt ett litet torn och obekräftade rykten säger att det var en arkitekt i början av 1900-talet som hade en förkärlek för torn och placerade det på de flesta hus han ritade).
Alingsås är känt för att Jonas Alströmer bodde här och det finns ett museum till hans minne. Han var uppfinnare men hans stora gärning i livet var att introducera potatis i det svenska hushållet. Varje år håller därför alingsåsborna en potatisfestival, i år den 17 - 20 juni. Staden har också väldigt många caféer, så många att det är svårt att välja ut bara ett, se därför till att fika både på förmiddagen och eftermiddagen så att ni får två olika cafébesök.
Små affärer finns det givetvis här och var en av de absoluta favoritaffärerna är Balders hage (som numera också är café med en väldigt trevlig kakbuffé).
Det hela är uppbyggt som en gammaldags diversehandel och du hittar allt från delar till fotogenlampan till diverse köksredskap och korgar till lämpliga och roliga plåtburkar. Inte alltför dyrt och framför allt väldigt trevligt.

Hur reser man:
Lokaltåget från centralstationen till Alingsås.

Vad kostar det (enkel väg):
9 kuponger

Hemsida: www.alingsas.se


WRÅNGÖ
Det är faktiskt rätt häftigt att med hjälp av två kuponger tar man sig långt ut i Göteborgs södra skärgård. Passa på att åka allra längst ut, till Wrångö.
En färd som tar cirka en timme. På ön kan ni sedan strosa runt, njuta av en picknick och bada vid någon lämplig vik och plocka snäckor. Här finns badplatser med långgrunt vatten och som givetvis passar barnfamiljer men kanske också den som tycker att det räcker att bada fötterna.

Hur reser man:
Spårvagn 9 eller 11 till Saltholmen, därefter skärgårdsbåt.

Vad kostar det (enkel väg):
Två kuponger eller enkelbiljett 20 kr

Extra tips! Passa på att köp thaikäk i kiosken vid spårvagnshållplatsen Saltholmen, rikligt och mättande att ta med eller äta på plats.


MARSTRAND
Den lilla staden vid havet på ön med samma namn är en ort med anor och ett mycket brokigt förflutet. Det har varit i såväl norsk som dansk ägo och blev svenskt först i samband med freden i Roskilde 1658.
Marstrandsborna har periodvis livnärt sig på sillfiske med mycket goda resultat. Det skapade ett blomstrande samhälle som samtidigt blev känt för sedeslöst beteende och år 1586 inträffade en händelse som sedemera inspirerade Selma Lagerlöf till en av hennes romaner, "Herr Arnes penningar". Prästen i Solberga gård, Herr Arne, blev mördad och en dryg månad efter mordet greps gärningsmännen på en krog i Marstrand och hängdes.
När sedan sillfisket sinade såg man det som Guds straffdom för det otuktiga levernet i staden.

De närmaste århundradena var inte välståndet speciellt stort i Marstrand och i slutet av sjuttonhundratalet så ansökte borgarna i Marstrand hos Gustaf III om att få bli en Porto Franco-hamn och därmed så blev staden en självstyrande frihamn. Det gav ekonomiska fördelar samtidigt som paragraf 9 i Porto Franco-avtalet gjorde det möjligt för brottslingar som begått förbrytelser under beteckningen "gäld och skuld" samt "icke går å lif och ära". Det var dessutom fritt fram för utlänningar att bosätta sig i Marstrand och bli svenska medborgare efter två år. Det rådde även total religionsfrihet där och 1780 bildades en mosaisk församling som inrättade skandinaviens första synagoga. Dock varade bara äventyret i tjugo år innan staten drog in frihandelsrättigheterna.

I början av 1900-talet utvecklades Marstrand till fashionabel badortsmiljö och är idag en pittoresk trädstad med gott om segelbåtar och en salig blandning av segeltävlingar sommartid.

Hur reser man:
Grön buss till Ytterby därefter byte till buss 302 (restid drygt en timme)

Vad kostar resan (enkel väg):
5 kuponger

Hemsida: www.kungalv.se


ÖVRIGT:
Biljettsystemet i Göteborg och Bohuslän är en kvarleva från den tid då man stämplade tunna papperskuponger i en våldsamt tuggande apparat.
En kupong vardera för barn och hundar och två för vuxna.
Nu för tiden så löser man antingen enkelbiljett eller köper ett rabattkort. Med rabattkortets hjälp stämplar man fortfarande en eller två kuponger (eller upp till så många som behövs, du kan åka ända upp till Strömstad på kuponger, 18 stycken).

Alla respriser är angivet för vuxna, för barn upp till 6 år är det gratis och ungdomar upp till 16 år åker för halva priset.

Hemsida: www.vasttrafik.se

 

Carin Thärnström : 04-08-09


 
> maila crew@bulldozer.nu