[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> tema: utflykt


Sommarutflykter i Halland

Halland är ett riktigt sommarlandskap med kossor, stränder, glass och hyfsat antal soltimmar.
Passa på att utflykta och utforska lite lagom ambitiöst genom att göra dagsutflykter till några av de väldigt många sevärdheterna.
Ha inte bråttom, åk inte raka vägen och ha inga direkta tider att passa. Kom ihåg att det är resan och inte alltid målet som gör mödan värd.

Bubbel
Mystiskt bubbel i Höstena
Foto: Beatrice Svensson

NEDRE ÄTRADALENS FRILUFTSMUSEUM

Ett museum som är lite överallt och innehåller lite av varje.
Ett museum som man kan smaka av en liten bit i taget.
Ett museum som gjort för sommarutflykter.
Spana in de nakna kortspelande tanterna bakom orgeln i Svartrå kyrka.
Ha picknick mitt i Sumpafallen. Shoppa ohyggliga mängder glass hos SIA.
Spana in de mystiska treuddarna i skogen i Moheda. Titta på den bubblande källan i Höstena.
Ekomuseum nedre Ätradalen omfattar 69 olika utflyktsplatser kring ån Ätran, inklusive biflöden och tillrinningsområden. Det sträcker sig över två landskap och tre kommuner och vill berätta både om Ätradalens historia och kultur som dess nutid. Det är ett decentraliserat museum som bygger på lokalt engagemang. Byggnader och föremål ska bevaras i sina naturliga miljöer och inte flyttas till skapade områden.

Hur man tar sig:
Det kan vara svårt att ta sig till de olika besöksmålen utan bil eftersom besöksmålen är utspridda runt om i Falkenberg, Varberg och Herrljunga. Karta finns på muséets hemsida.

Hemsida: www.ekomuseum.com


Halländsk kossa på grönbete
Foto: Beatrice Svensson

ÖSTRÖÖ FÅRFARM

Fika, shoppa, slappa, prova brännvin och åk på lammsafari.
Det är kostnadsfritt att vandra omkring och kolla läget.

Öströö fårfarm har inte bara får utan också kor av rasen highland cattle. Den drivs ekologiskt sedan drygt tio år tillbaka och sedan 2001 finns också ett gårdsslakteri och fram till dess att köttet inhandlas och så har vare sig djur eller kött lämnat farmen. Man kan handla både kött och tillbehör eller varför inte ull- eller skinnprodukter. Vill man se hur fåren har det i sitt liv kan man följa med på lamm-safari. Vill man gå på egen hand finns det fina vandringsleder och man kan köpa med sig picknick-korgen från caféet om man inte orkat fixa det hemma. En vuxenvandring är brännvinsvandringen där man berättar om brännvinets historia (fram till 1880-talet fanns ett bränneri på Öströö) och där det bjuds på några kryddade snapsar längs vägen.

Hur man tar sig:
Öströö ligger ett par mil sydöst om Varberg och det är svårt att ta sig dit annat än med bil. Vid Varberg svänger man av E6:an och kör väg 153 mot Ullared för att sedan vika av vid Rolfstorp.

Hemsida:
www.ostroofarfarm.com

 

GÖSTAS STRANDCAFÉ

Fika och njut av vacker havsutsikt hos Göstas som har sitt café där Steninge glasbruk fanns fram till 1917. De mal sitt eget kaffe, bakar brödet som serveras i fiket och här kan man lyssna till Stefan Andersson, Babben Larsson eller Stefan Ljungkvist på kvällstid. Ta ett dopp i havet eller vandra i naturreservatet.

Hur man tar sig:
Ligger på den vackraste kuststräckan i Sverige, den mellan Falkenberg och Halmstad. Det går att ta buss från Falkenberg och Halmstad eller ta bilen. Sväng av från E6:an vid Getinge och åk mot Steninge och därefter Haverdal.

Hemsida:
gostas.myftp.biz/main/frameset.htm

 

Där Ätran flyter fram
Foto: Beatrice Svensson

GETTERÖNS NATURCENTRUM

Fram till 1930-talet var Getterön skild från Varberg av ett smalt sund och fågellivet var inte mer aktivt än någon annanstans längs kusten men allt eftersom sundet slammades igen så skapades en av Sveriges bästa fågellokaler. Här finns nu mera gott om både flyttfåglar, som har Getterön som en rastplats, och många häckande fåglar. Även av mer sällsynt slag som snatterand, årta, rödspov, brushane m fl. På Getterön är chansen stor att se pilgrimsfalk hela året och det händer att en och annan havsörn visar sig. Hela naturreservatet är en stor våtmark med omväxlande öppet vatten, strandängar och dybottnar där de olika vattenområdena varierar i salthalt. Getteröns naturreservat har tagits med i Convention on Wetlands, en internationell förteckning över våtmarker med högsta skyddsvärde.

Kolla på fåglar, fika och shoppa.
Inget inträde men guidning kostar pengar.
När du är klar finns det gott om badplatser i närheten.

Hur man tar sig dit:
Från E6:an kör man av vid avfarten Varberg/Värnamovägen/väg153.
Kör mot centrum och följ därefter skyltarna mot Getterön. Man kan också ta tåget till Varberg och därefter promenera bort till Getterön.


Hemsida: www.getteron.com


KALLBADHUSET I VARBERG

Bada näck i vackert träbygge.
Ät goda våfflor.
Drick pilsner och hoppa i havet.
Sitt i bastun och hör folk dra skrönor.

Det första kallbadhuset var en badflotte med sump (en flytande bassäng med botten av träspjälor) och det var i början på 1800-talet som varbergsborna började med havsbad. 1866 stod det första badhuset klart och dagens badhus har sin rötter i det badhus som byggdes i början av 1900-talet i morisk stil. Vill man läsa om Kallbadhuset i Varberg och ytterligare femtio havsbad så införskaffa Marie Dahlbergs vackra bok "Havsbad".

Hur tar man sig:
Åk tåg eller bil till Varberg

Fakta: Inträde för vuxen 45 kr.

Hemsida: www.welcome.to/kallbadhusetRADIOSTATION GRIMETON

Besök radiostationen i Grimeton som från den 2 juli i år finns med på UNESCO:s världsarvslista. Titta på den enda fungerande långvågssändaren i sitt slag i hela världen.

Radiostationen i Grimeton började användas 1924 och dess uppförande var en följd av att många kablar för telegramtrafik skadades under första världskriget och gjorde det svårt för svenskt näringsliv att hålla kontakt med USA. Det fanns en sändare i Karlsborg som klarade av telegramtrafiken till och från Europa men endast mer sporadiskt trafiken till USA:s östkust. Riksdagen beslutade att det skulle byggas en ny radiostation på Sveriges västkust och det blev radiostationen i Grimeton.

Hur tar man sig:
Ligger cirka en mil öster om Varberg. Bil att rekommendera. Tag av från E6:an vid Varberg och åk väg 153 (vägen till Ullared) och följ sedan skyltarna Radiostation.

Hemsida: www.alexander.n.se


 

Agnes Hulthén: 04-08-09


 
> maila crew@bulldozer.nu