[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

 

Läs mer:
> 5 saker att göra istället för att fira Alla hjärtans dag
> 5 blommor istället för rosor
> 5 Alla hjärtans dag-presenter
> 5 Alla hjärtans dag-fobier
> Så funkar...Valentine

 

>> Alla hjärtans dag - St Valentines Day-massakern


Sankt Valentin, inte bara kärlek

Valentindagen är inte bara chokladtillverkarnas, grattiskortens och rosförsäljarnas allra viktigaste högtidsdag. Det är också sedan nästan åttio år minnesdag för den mest sägenomspunna gangsteruppgörelsen sedan skottlossningen vid O.K. Coral.

Mellan 1920 och 1933 rådde spritförbud i USA. Detta resulterade som känt i en massiv våg av organiserad spritsmuggling och kriminalitet i koppling till denna. Chicago var brottets huvudstad och här härskade Al "Scarface" Capone och hans italienska South Side-gäng. Capones värste konkurrent hette George "Bugs" Moran och styrde det tysk-irländska gänget på den norra sidan.

I ett garage i norra Chicagos Lincoln Park väntade morgonen den 14 februari 1929 sju medlemmar av North Side-gänget på en lastbil med kapad smuggelwhiskey som de fått höra skulle komma. Istället dök fem av Capones hejdukar upp, två av dem klädda som poliser. De falska poliserna beordrade North Side-gangstrarna att ställa sig mot väggen, vilket de bredvilligt gjorde, i tron att de hade med vanliga relativt ofarliga poliser och en vanlig visitation att göra.
Istället öppnade South Side-medlemmarna eld med en Thomson-K-pist och dödade alla sju. Sedan leddes två av de civilklädda Capone-anhängarna ut av de två i polisuniform för att ge allmänheten intrycket av att allt var under kontroll.

När den riktiga polisen kom till platsen fann man sju döda eller döende gangsters på ett golv täckt av blod och patronhylsor.
En av dem som ännu inte dött var Frank "Tight Lips" Gusenberg som enligt legenden svarade på frågan om vem som sköt honom med ett kortfattat "Ingen sköt mig".

Valentinsdagsmassakern blev slutet för Bugs Morans makt över den norra sidan. Hans gäng upplöstes och Capone fick möjligheten att ta över.
Ironiskt nog var detta början till slutet även för Capone.
Det uppmärksammade blodbadet fick myndigheterna att fokusera på Capones kriminella verksamhet och ledde till det fängslande för skattebrott som blev slutet för Chicagos brottskung 1931.

Garaget och dess kulhålsbeströdda vägg blev en turistattraktion och stod kvar fram till 1967 då det revs. Väggen överlevde dock ytterligare ett tag då den räddades av den kanadensiske affärsmannen George Patey som monterade ner den och lät bygga upp den inne på herrtoan på en tjugotalsinspirerad bar han drev.
Efter att baren lades ner försökte Patey sälja tegelstenarna som souvenirer. Enligt ett ihärdigt rykte skall dock de som äger dessa souvenirer ha drabbats av olyckor och ond bråd död.


Harald Åberg : 07-02-07


 
> maila crew@bulldozer.nu