[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

i fokus

Val-surfa:
> Se valen explodera

Läs mer:
> Bulldozers valenkät
> Hur skojigt får politik vara?

 

>> valet 2002 - valkrönika


Valkrönika

Den här krönikan kommer inte att handla om valet, det finns det så många andra som gör. Den skall ändock handla om en val.
En stackars val som flöt iland på en strand för ett tiotal år sedan.

Många samlades för att titta och valen var stilla, den var nämligen död och halvrutten. Man kunde inte riktigt enas om hur man skulle göra med valen.
Den var för stor för att fraktas bort och man kunde knappast putta ut den till havs igen. Att ta itu med den på något sätt var man tvungen.

Någon klok sade att man kanske kunde spränga bort valen, så att den liksom försvann. Sagt och gjort, när man placerat laddningarna var TV där, radio var där, killen med bomben, teknikern, han som hade räknat dynamiten och folkmassorna - ja, alla var där.
I några minuter var valen i fokus för alla.
Det hela var väldigt spännande.
Bombkillen tog åt sig äran, men teknikern ville också vara med, han som räknat dynamiten påstod att han faktiskt också varit duktig och tog ton.
Nedräkningen började, livesändningarna startade och reportrarna talade upphetsat om hur dramatiskt det skulle bli.
Allas ögon var riktade på valen - det här var finalen.

Explosionen var maffig, smällen hördes flera kilometer och valen försvann i ett sandmoln.
Valfläsket, som var svullet av gaser, hade man inte riktigt räknat på, och det förvandlades till stora smaskiga bitar som flög upp i luften bländade alla med sin prakt.

Allt vände plötsligt, gravitationen tog ned det mot jorden igen och innan någon hann reagera regnade det bitar över folkmassorna.
Någon skadades i tumultet, bilar krossades av fallande bitar halvrutten val och när det hela var över låg det delar av val överallt på stranden.
Bombkillen fick en slamsa i ansiktet, kräktes, och skyllde på han som räknat dynamiten som i sin tur skyllde allt på teknikern.
Teknikern sa att han inte hade fått veta ordentligt vad fläsket vägde.
Folket skyllde på reportrarna som lockat tittare.
Och de enda som egentligen var glada var måsarna och krabborna som fått massor med mat. Och över hela stranden spred sig en stank av rutten val.
Elaka rykten lät efteråt höra att det hela var ett socialt experiment riggat av utomjordingar med ovanligt dålig humor.

Så vitt jag vet är livet numera som vanligt efter katastrofen på den lilla kustremsan. Stanken av valen är sedan länge borta och folket badar som vanligt på somrarna.
Oavsett hur mycket fläsk nu valen bestod av är allt försvunnet, naturen hade sin gilla gång och återställde allt till det normala.

Berättelsen har ingen sensmoral men den bygger på en verklig händelse.
Något kryddad möjligen.
Men tro mig, den finns på Internet.Tor Hammar : 02-09-14


 
> maila crew@bulldozer.nu