[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Vättern-surfa:
> Vättern.org
> Vättern.se
> Vätternrundan
> Göta kanal.se
> Askersund.se
> Tradjazzfestivalen
> Motala Express
> Stjernsunds slott
> Bastedalens kinapark
> Godegård
> Medevi brunn
> Övralid
> Motala.se
> Sveriges Rundradionmuseum
> Motala motormuseum
> Varamon
> Borensbergs vandrarhem
> Vadstena.se
> Sancta Birgitta.com
> Vadstena klosterkyrka
> Vadstena-akademien.org
> Alvastra
> Rökstenen
> Heda kyrka
> Ellenkey.se
> Gränna, Visingsö & Omlandet
> Brahehus
> Grenna polkagriskokeri
> Grenna museum
> Visingsö.net
> Remmalag
> Näs
> Visingsborg
> Brahekyrkan
> Visingsborgs örtagård
> Huskvarna.se
> Husquarna Fabriksmuseum
> Smedbyn
> Jönköping.se
> Tändsticksmuséet
> Viktor Rydberg-muséet
> Vätterhem.se
> John Bauers museum
> Hjo.se
> Hjo Stadsmuseum
> Hjoåns dalgång
> Tivedens nationalpark
> Karlsborg.se
> Karlsborgs fästning
> Forsvik.com
> Eric Nordevall II
> Olshammarsgården
> Aspa Herrgård

>> semestertips - Vättern runt


Vättern runt

Med start på topp, i den lilla sjö- och handelsstaden Askersund börjar vi en resa som ska ta oss runt Vättern.
Varje år finns ett stort antal galningar som på smala däck pressar sig runt sjön på minsta möjliga tid men den här rundan är tänkt att ta betydligt längre tid på sig, vare sig man använder sig av smala eller breda däck.

Klicka på kartan för att komma direkt till respektive ort.
Kartor: © Lotta Lundblad

Vättern är en lång och smal sjö och påminner en gnutta om Sverige själv till formen. Till ytan är det Sveriges andra sjö i storleksordning. Nummer ett är Vänern som inte ligger alltför långt ifrån, men vars form mera påminner om en stor och oregelbunden färgfläck. Naturens nyck har gjort att det är mindre än fem mil, på det smalaste stället, mellan dessa Sveriges två största sjöar.
Vättern har ett rykte om sig att vara opålitligt och åtskilliga båtar har gått under vid de snabba väderomslag som lär påverkas av att sjön är ovanligt djup.

Vätternfakta:
Maximal längd 135 km
Maximal bredd 31 km
Maximalt djup 128 meter
Vattenyta 1912 km2

Vägarna runt Vättern:
Väg 50 till Ödeshög, därefter E4:an, efter Jönköping väg 195 och efter Mölltorg väg 49

Vättern runt:
Vättern runt på cykel startar och slutar i Motala i juni varje år och sträckan är dryga 30 mil lång. Den är en del av den så kallade "svenska klassikern" där Vansbrosimmet, Vasaloppet och Lidingöloppet ingår. (Det är meningen att man ska avverka alla tre delarna samma år för att det ska bli en "klassiker".)

Här kommer en guidning till några platser/orter runt sjön Vättern, vill du veta mer så klicka på våra länkar.

GÖTA KANAL
www.gotakanal.se
Det som förenar de två sjöarna samt ost- och västkusten är den kanal som började byggas 1810 i Motala. Tjugotvå år senare stod Göta Kanal färdig och är idag en av Sveriges främsta turistattraktioner.
Sträckan är 190 kilometer lång och går från Mem i Östersjön till Sjötorp i Vänern och har 58 slussar. Man kan njuta av kanalsträckan i åttiotalsfilmen "Göta kanal eller vem drog ur proppen" där två båtfirmor tävlar om vem som först tar sig från Stockholm till Göteborg via kanalen.
I Sjöwall-Wahlöös bok "Roseanna" begås ett mord på en av de turistbåtar som trafikerar sträckan och den döda kroppen hittas i Borensberg utanför Motala.


ASKERSUND
www.askersund.se
Askersund är en stad med gamla anor, redan de gamla vikingarna höll till här i ett av Närkes äldsta bosättningsområden, NorraVätterbygden.
Rester av detta arv finns att se i ett gravfält vid Husabergsudde som utgrävdes vid förra sekelskiftet och där diverse bronsfynd gjordes.
I ett påvebrev omnämns Askersund för första gången år 1314 och 1643 fick det sina stadsrättigheter. Idag är Askersund en stillsam liten småstad, om än en mycket charmig sådan, med gammal träbebyggelse och kullerstensgator.
Varje år i juni lever den upp under den Tradjazzfestival som gör staden till en bubblande festivalstad av New Orleansmått, om än i miniformat.
I hamnen finns också den båt som går under namnet "Vätterns fånge", Motala Express. Hon är ett av Sveriges äldsta ångfartyg, men kryssar än i norra Vätterns skärgård. Hon byggdes i Vätternvatten 1895, men är för djup för att kunna ta sig ut ur Vättern via kanalen och har därför vackert fått stanna kvar med Askersund som hemmahamn.

Strax utanför Askersund, på väg mot Motala, ligger Stjernsunds slott. Det är känt som "Sångarprinsens" (ett smeknamn på prins Gustaf som levde mellan 1827-1852) slott och sommartid finns det ett café och en presentbod vid slottet.
Vill man så kan man både titta på slott, mejeri och i vagnsmuséet.

Far man istället vidare så kommer man till Hammar och här ska man definitivt göra en avstickare till Bastedalens Kinapark som är en trädgård med paviljonger, vattenspeglar med röda näckrosor, broar och en kinautställning.

En bit in i landet ligger Godegård som tillhör de äldsta järnbruken i Östergötlands bergslag. Redan på medeltiden så bröts och bearbetades malm här. Idag är det ett säteri och en kulturminnesförklarad bruksmiljö med en stor engelsk park och öppen för besökare.

Lite längre ner på vägen så kommer man till Medevi Brunn, en klassisk brunnsmiljö som grundlades på 1600-talet av läkaren Urban Hjärne (även om den helande källan lär ha varit känd i 4000 år). Om nu inte överklassen åker till Medevi för att dricka brunn längre så är miljön nog så behaglig för "pöbeln" och man kan njuta av brunnsmusik, gå i grötlunk eller beundra den vackra miljön. Varför inte en övernattning på vandrarhemmet i Medevi?

Ute på en udde nästan en mil från Medevi ligger Övralid, den byggnad som Verner von Heidenstam (nationalskald och nobelpristagare) byggde åt sig på ålderns höst. Huset ligger otroligt vackert och utsikten mot Vättern är bedövande. Det anordnas guidade turer och dessutom finns ett litet fik, Farfarsstugan, med väldigt goda smörgåsar. Övralidsdagen firas på Verner von Heidenstams födelsedag, den 6 juli och då delas Övralidspriset ut till en framstående författare eller forskare.


MOTALA
www.motala.se
Namnet Motala kommer alltid att vara bevarat tack vare det klassiska anropet från radions barndom: "Stockholm - Motala". Här mitt emellan Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg, byggdes nämligen den första stora rundradiostationen för långvågssändningar. Varje sändning i den enda riksradiokanalen inleddes med detta anrop. Därför är det inte så konstigt att
Sveriges Rundradiomuseum finns i staden.
Motala har också Baltzar von Platen att tacka för mycket. Han satt i ledningen för Göta Kanal bolag som var de som fick tillstånd att börja byggandet av Göta kanal. Han utvecklade efter hand staden till ett teknikcentrum med världsrykte.
Idag är ortnamnet Motala även förknippat med mindre ädla saker. Journalisten Britt-Marie Citron vann ett prestigefyllt pris för grävande journalister efter att ha avslöjat en skandalhärva inom Motalas kommunledning. Scoopet blev sedemera också en bok, "Sölve & Co: Korruptionsskandalen i Motala".

På Verkstadsvägen 78 visas två gamla arbetarbostäder från 1853 respektive 1903. Vill man se gamla fortskaffningsmedel kan man bege sig till Motala motormuseum som visar bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer (bland annat finns ovan nämnde Verner von Heidenstams bil, en Chrysler Imperial från 1931, att beskåda). Till museét hör också ett café i femtiotalsmiljö.

Känner man sig dammig efter allt detta kan man alltid ta sig till Motalas egen playa, Varamon som betraktas som nordens största insjöbad.

Tar man sig däremot några kilometer bort från Vättern så hamnar man i Borensberg, här finns enda slussen i Östergötland som manövreras med handkraft (något som övriga slussvakter säkert är tacksamma över) samt Sveriges tredje akvedukt. Det finns också ett väldigt trevligt vandrarhem i Borensberg.VADSTENA

www.vadstena.se
Vadstena och den heliga Birgitta, Sveriges enda helgon, är för evigt sammanlänkade. Det var här som det första Birgittinerklostret grundades och här finns även hennes kvarlevor. Klosterkyrkan är imponerande stor och vacker och förutom denna praktfulla byggnad så är Vadstena ännu en förtjusande liten småstad att promenera omkring i och betrakta den medeltida stadsbebyggelsen.
Det är tack vare klostret som staden Vadstena skapades och fick sina stadsprivilegier år 1400. Varje sommar uppför dessutom Vadstena-akademien olika barock- och rokoko-operor av mer eller mindre okänd karaktär.


OMBERG

I närheten av Omberg ligger ruinerna av ett annat klosterbygge nämligen Nordens första cistercienskloster, Alvastra kloster som grundades år 1143. Alvastra var den sverkerska kungaättens säte och under de nästkommande fyrahundra åren så blev platsen ett mäktigt centrum, både andligt och materiellt. Själva klostret stängdes av Gustav Vasa under reformationen (klostret i Vadstena rådde han dock inte på!). Under sommartid så är det daglig guidning i de gamla ruinerna och enligt en gammal guidebok lär det hållas midnattskonserter i klosterruinen, men aktuella evenemang bör kanske kontrolleras med turistbyrån i Vadstena.

Ett par hundra meter bort från E4:an strax bortom Heda finns ett av Sveriges märkligaste minnesmärken, Rökstenen. Den är landets största runsten och restes av Varin på 850-talet till minne av sonen Vämod.
Runorna är över 800 till antalet och är därmed är den därtill inte bara Sveriges, utan världens, längsta runtext.
Heda kyrka har anor från cistercienerna och ett flertal träfigurer från medeltiden, bland annat en skulptur av en sittande madonna som inspirerat Verner von Heidenstam till dikten "Himladrottningens bild i Heda".

Ellen Key byggde liksom Verner von Heidenstam sitt hus med utsikt över Vättern. Strand kallade hon det efter följande diktrader av J L Runeberg "Där livets hav gett oss en strand". Strand ligger vid södra foten av Omberg, ungefär 6 kilometer från Ödeshög och ett par mil söder om Vadstena.
Ellen Key var sextio år när hon äntligen skaffade sig ett eget hem och från att tidigare varit en globetrotter med ständiga resor världen över vägrade hon nu lämna sitt hem. Världen fick komma till henne, vilket den också gjorde.
Ellen Key var oerhört betydelsefull i Europa och både hånades och hyllades för att hon räknade barn som människor och ansåg att ett äktenskap utan kärlek var oäkta. Hon var även en av de drivande när det gällde nya inredningsideal i Sverige. Ellen Key uppskattade Sundborn och familjen Larssons inredning och propagerade för en ljusare och "lättare" inredning, bort skulle tunga mörka möbler och dysterhet. En av hennes, och även Larssons, inspiratörer var Arts & Crafts-rörelsen i England som ivrade för vackrare vardagsvaror. Ingela Bendt berättar i sin bok "Ellen Keys Strand" om en fascinerande människa, hennes tankar och idéer, och det som blev hennes hem, men även en reträttplats för kvinnor.


GRÄNNA
www.grm.se
På vägen till Gränna passerar man ruinerna av Brahehus, där en gång riktlinjerna för Gränna drogs av Per Brahe d.y. Från ett fönster yttrade han orden: "I en rät linje från detta fönster skall gatorna ligga".
Staden har klarat sig från bränder och har därmed samma stadsplan som på Brahes tid. Under stormaktstiden, 1600-talet, var Gränna ett maktcentrum med familjen Brahe som härskare. Idag är staden nog mest känd för sina polkagrisar. Kvinnan bakom detta numera klassiska godis heter Amalia Eriksson. Hon kom som ung änka i slutet av 1850-talet tillsammans med sin lilla dotter till Gränna för att försörja sig som karamellkokerska. Hon hörde talas om en man i Tyskland som gjort succé med en randig karamellstång och beslöt att prova det samma i Gränna. Amalia Eriksson dog som mycket förmögen kvinna på 1920-talet.
Idag finns över 14 polkagriskokeri i Grännatrakten, ett av dem som hävdar sig tillverka originalpolkagrisarna är Grenna polkagriskokeri.
S. A. Andrée, sedemera ingenjör till yrket, föddes 1852 i Gränna.
Han är väl mest känd för sin olycksamma expedition till Nordpolen 1897.
Han försökte via ballong nå polen tillsammans med två vänner, men misslyckades och sällskapet kom bara halvvägs innan ballongen störtade på Vitön i Svalbard. Alla tre omkom, men kropparna återfanns först trettio år senare. I Gränna kan man besöka Grenna museum och bland annat titta på den utrustning som hittades vid de döda kropparna.
I Gränna öppnade Svenska turistföreningen 1933 det allra första vandrarhemmet. Just det finns inte bevarat men man kan antingen bo på Grännas nya vandrarhem eller varför inte ta båten över till Visingsö och övernatta på vandrarhemmet där istället och kanske passa på att en tur med ett Remmalag, en speciell sorts hästdroska. Namnet kommer av att förr användes flakvagnar, rem=ribbor och la=flak blev remmala(g). Bilar existerar inte på ön.
Visingsö är Vätterns största ö och forntida kungar brukar residera på Näs, en borg som uppfördes på 1100-talet. En av de sista kungarna på Näs var Magnus Ladulås som dog på Visingsö. Per Brahe d.ä. började bygga slottet Visingsborg på 1500-talet men det brann sedemera ner i början på 1700-talet. Kvar finns den medeltida Ströjakyrkan, från 1600-talet benämnd som Brahekyrkan, som är väl värd en extra titt. Visingsborgs örtagård är anlagd i 1600-talets barockstil och omkring 400 olika arter lär finnas i planteringarna.


HUSKVARNA
www.huskvarna.se
Huskvarna är mest känd för tillverkning av allt från vapen till symaskiner.
Under 1300-talet fanns ett försvarsfäste i staden, vilket lockade vapensmeder till bygden och den fästning som på 1500-talet byggdes i grannstaden Jönköping gjorde att man än mer inriktade sig på militärt hantverk. De stora vattenfallen i Huskvarna gjorde att det lämpade sig att lägga vattenkraftsdriven industri här.
Husqvarna AB drog igång sin verksamhet redan 1684 och är fortfarande stora inom tillverkning av bland annat symaskiner, gräsklippare och motorsågar. Stadens industriella utveckling och historia kan man få en inblick i om man besöker Husqvarna fabriksmuseum.
I stadsdelen Smedbyn har gamla arbetarbostäder förvandlats till ett hantverkscentrum där konstnärsateljéer, gallerier och ett museum är inhysta i små pittoreska röda stugor.


JÖNKÖPING
www.jonkoping.se
1483 grundades ett fransiscanerkloster på Munksjöns vänstra strand och året därpå fick Jönköping sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås. De är den äldsta bevarade urkunden av sitt slag i Sverige.
Jönköping var länge gränsstad mot Danmark och danskarna belägrade och brände staden 1612 (och Jönköpingsborna fick fly till Visingsö). Klostret försvann, som så många andra under reformationstiden, och blev till Jönköpings slott. Det förföll så småningom och de sista ruinerna användes på 1800-talet till bland annat vägbyggen.

I Jönköping kan man bland annat besöka världens enda tändsticksmuseum som är inrymt i stadens första tändsticksfabrik från 1848. Bröderna Johan och Carl Lundström som startade tillverkningen satte Jönköping på världskartan med exporten av de berömda säkerhetsstickorna.
Är man mer intresserad av litteratur kan Viktor Rydbergsmuséet vara värt ett besök. Författaren Viktor Rydberg föddes nämligen i Jönköping 1828 och inledde sin skrivkarriär som reporter på tidningen Jönköpingsbladet i unga år.
Några modernare muséer är Leos Hockeymuseum i Wilhelmsro som visar material om ishockeyns historia i Jönköping med omnejd och den museilägenhet från början av 1970-talet som några entusiaster i det kommunala bostadsområdet Vätterhem bevarat (att jämföra med exempelvis museilägenheten från 1950-talet som finns i Kortedala, Göteborg).
En del av länsmuséet i staden är tillägnat John Bauer, som föddes här.
John Bauer, hans fru och lille son var en av många som omkom när ångbåten Per Brahe, destinerad till Stockholm, gick under vid en storm på Vättern.
Förra sommaren visades en utställning om prinsessor på muséet och i år är det jättarnas tur. Med temat JÄTTEFARLIGT diskuteras jättarna och människornas inställning till dem. Från 17 april till 19 september.


HJO
www.hjo.se
Så har vi då kommit över till den västra sidan av Vättern och fortsätter raskt upp till mittendelen och den lilla staden Hjo. Staden lär ha fått sitt namn av en munk som utmattad efter en stormig färd på Vättern sjönk ner vid stranden och skrev HJO i sanden (Hic Jacet Otium = Här finnes vila).
På grund av sin långa sandstrand blev Hjo en omtyckt bad- och kurort och åtskilliga villor med vackra balkonger och verandor finns att beundra vid stadens strandpromenad. Ett av dem är numera vandrarhem, Villa Eira som ligger i Stadsparken. Ett annat av dessa hus, Villa Svea, inrymmer Hjo Stadsmuseum.

Fyra kilometer väster om Hjo finns Hjoåns dalgång som sträcker sig från Vätterstranden och upp till Mullsjön. Ån slingrar sig fram i landskapet och tack vare en fallhöjd på bortåt 45 meter finner man flera vattenfall i dalgången.
Åker man hit på höstkanten kan man delta i öringsafari.

På vägen från Hjo och upp mot Askersund har man Tivedens nationalpark på sin vänstra sida. Tiveden är format av inlandsisen och de mörka, trolska skogarna har varit hemvist för både oknytt och rövare genom århundraden.
Det var ingen väg som frivilligt valdes av resenärer på grund av den stora överfallsrisken. Naturen är fortfarande vild och otroligt vacker i skogarna och bebyggelsen på sina håll väldigt gles. Vill man vandra så kan man följa munkar i fotspåren i den uppmärkta vandringsleden Munkastigen.
Här finns bland annat Fagertän, sjön som är en av några få moderplatser i Europa för den röda näckrosen. Den vilda naturen har skapat grottor som Johannes kammare, en sju meter djup och tre meter hög grotta som var tillflyktsort under kolerans härjningar. Vargaklämman består av grottor där vargar fångades med hjälp av nät.
Kullängsstugan
från 1693 är en knuttimrad parstuga som byggdes av en sågare på Dohnafors. "Stugan" är tjugo meter lång och tio meter bred och är ett bra exempel på äldre byggnadskultur i Sverige.KARLSBORG

www.karlsborg.se
Karlsborg har fått sitt namn från en av de otaliga svenska kungarna med Karl i början av sitt namn. I detta fall är det anfadern till dagens kung, Karl XIV Johan, som gett namn till lilla Karlsborg. Han anlade den stora försvarsanläggning som fortfarande finns kvar, dock inte så välbemannad som det från början var tänkt. Karlsborgs fästning har en omkrets på fem kilometer och ytan motsvarar storleken på 170 fotbollsplaner. Det var Baltzar von Platen som tog initiativet till skapandet av fästningen (han var även en av initiativtagarna till Göta Kanal, en driftig herre med andra ord). Det tog nittio år att bygga fästningen och när den var klar 1909 så var den redan omodern ur försvarssynpunkt och togs aldrig i bruk.

Strax bortanför Karlsborg ligger det lilla brukssamhället Forsvik och här finns resterna av den gamla bruksmiljön bevarad i form av en mjölnarbostad i 1930-talsstil, ett träsliperi, en smedja, ett gjuteri, en kvarn och andra nyttobyggnader.
Vill man övernatta i Forsvik så kan man göra det i en av brukets arbetarbostäder, renoverad och omgjord till ett vandrarhem. Man kan även ta del av annan kultur i form av Forsviks sommarteater. För tolfte året i rad sätter man upp en pjäs i brukets gjuteri. Tidigare har man spelat stycken av bland andra Molière, Dario Fo och Shakespeare. Årets pjäs är "Revisorn" av Gogol.

I Forsvik håller de också på med att bygga en kopia av hjulångaren Eric Nordevall som 1856 sjönk i Vättern, där hon fortfarande ligger kvar på 45 meters djup. Hjulångaren var ett av två fartyg som byggdes speciellt för att trafikera Göta Kanal och tack vare dem så kunde man för första gången i slutet av 1830-talet resa med fast tidtabell mellan Stockholm och Göteborg.


OLSHAMMAR
I Olshammar finns Olshammarsgården, vars ursprungliga byggnad var ett av den heliga Birgittas hem. Kyrkan bredvid kallas också Birgittakyrkan även om den är från 1600-talet. I den nuvarande gårdsbyggnaden (den som fanns under Birgittas levnadstid brann upp) föddes Verner von Heidenstam och ett rum finns bevarat som museum. Den lille Verner har också klottrat lite, eller snarare ristat lite, på några av stenarna i kyrkan. Numera är det servering och vandrarhem i lokalerna.

Vid Aspa bruk ligger numera ett Bellmanmuseum som innehåller unika samlingar som bland annat innefattar Bellmans dödsmask och hans psalmbok samt originalhandskrifter från författarens egen penna.

 

 

text Carin Thärnström
illustrationer Lotta Lundblad
: 04-07-11


 
> maila crew@bulldozer.nu