[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Länkar:
> 5 sopp-recept

>> kök&krök - uteätare - 5 recept: bröd

5 recept: Goda bröd

På nåt sätt tycker jag att brödbak och höst hör ihop.
Te och nybakat bröd, levande ljus och mys i soffan kan nästan få en att glömma regn & rusk. Är det lite varmt och ruggigt inomhus lär ugnsvärmen sprida sig i lägenheten och vem blir inte glad av att komma hem och känna doften av nybakat bröd?
Ta med en limpa nybakat hem till kompisen eller bjud gänget på en god soppa (se länken till vänster för Bulldozers fem bästa sopptips) med härligt ugnsvarmt bröd till.

Här kommer några brödrecept som Bulldozer-redaktionen gillar.
Mias nytestade valnötsbröd. Carin och Mias egenpåhittade "tryck i allt som är gott i ett bröd"-recept (vitlök, ost och oliver kan ju aldrig vara fel). Jans enkla Arla-favorit med kesella i. Carins oknådade solrosbröd ur "Annas mat" och det spännande vegatariska muffinsmajs-brödet ur en vegetarisk kokbok.
Efter du tagit bröden ur ungen låt dem svalna ett tag på galler innan du provsmakar.

VALNÖTSBRÖD
Valnötsbröd(220 grader i 40 minuter)
Okänt ursprung. Rekommenderat av Mia.

Ingredienser:
50 g jäst
1 liter vatten
50 g valnötskärnor
1/2 dl olivolja
1 msk salt
5 dl rågmjöl
18-20 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i det fingervarma vattnet. Häll i olivolja, sen mjöl och salt (spara lite vetemjöl till utbakningen). Knåda degen för hand eller i hushållsassistent tills den känns smidig. Bryt sönder valnötskärnorna i mindre bitar och smula ner i degen, arbeta samman.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Baka ut till 2-3 limpor på mjölat bakbord.
Låt jäsa på smörad plåt i ytterligare en halvtimme.
Skär skåror i brödet med en kniv och pensla med vatten.
Grädda i ugn 220 grader i 40 minuter.



OLIVBRÖD MED OST
(225 grader i 15-20 minuter)
Mia och Carins recept. Rekommenderat av Mia.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 dl svarta oliver (hackade)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 dl riven stark ost
2 msk riven parmesanost
1 tsk salt
basilika
oregano
13-14 dl vetemjöl (eller hälften av annan valfri mjölsort)
1 ägg till pensling
vallmofrö

Gör så här:
Smula jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda för hand eller kör i hushållsassistent tills degen är smidig. Låt degen jäsa en timme under bakduk. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till 2-3 limpor som du placerar på en bakplåt och låter jäsa där i ytterligare en halvtimme.
Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i ugn, 15-20 minuter i 225 grader.


ENKLA BRÖDET
Enkla brödet(24 st, 225 grader i 10 minuter)
Hämtat från www.arla.se/recept. Rekommenderat av Jan.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
250 g Kesella lätt
14-15 dl vetemjöl
grovt salt

Gör så här:
Smula jästen i det fingervarma vattnet. När jästen löst upp sig rör ner Kesellan och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i 30-45 min. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en kniv.
Låt jäsa i 20 min. Pensla med vatten och strö över lite grovt salt.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka10 minuter.

 


DET OKNÅDADE BRÖDET
(250 grader i 20 minuter + 125 grader i 40 minuter)
Hämtat ur "Annas mat" av Anna Bergenström. Bonnier Alba. Rekommenderat av Carin

Ingredienser:
25 g jäst
4 dl vatten
8 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 msk honung

Gör så här:
Smula jästen i botten på en degbunke. Lägg i saltet och en liten klick honung.
Rör ut i lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och eventuellt solrosfrön.
Rör ihop degen och låt jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
Smörj en bakplåt och och tippa den jästa degen direkt på plåten.
Degen skall alltså inte knådas alls.
Låt degen jäsa i ytterligare cirka 20 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 125 och grädda i ytterligare 40-45 minuter.


MAJSMUFFINS
(8-10 st, 200 grader i 10 minuter)
Hämtat ur "Vegetarisk mat" av Sarah Brown, Bonnier Alba. Testat av Mia.

Ingredienser:
1 msk olivolja
1 liten gul lök, mycket finhackad
75 g grahamsmjöl
75 g majsmjöl/polenta
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
2 tsk flytande honung
1 1/2 dl mjölk
40 g riven ost (cheddar, prästost eller grevé)

Gör så här:
Värm oljan i en stekpanna och fräs den finhackade löken tills den blivit mjuk.
Blanda mjölsorterna med salt och bakpulver i en bunke. I en annan skål vispar du ägget väl och tillsätter sen mjölk och honung och fortsätter vispa.
Rör ner äggblandingen i mjölbunken och tillsätt den stekta löken.
Blanda väl till en lös smet. Tillsätt den rivna osten och skeda sen upp smeten i smorda muffinsformar.
Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna höjt sig och är guldbruna.
Servera direkt eller värm dem försiktigt innan de skall serveras.



Mia Gustavsson : 02-11-03

 


 
> maila crew@bulldozer.nu